Bedavaya Kanmayın!
İnternetten bedava program indirip kuran biriyseniz bunun getirisi olan tehlikeleri de bilmeniz gerekir. İşte o tehlikeler ve çözüm önerileri...
Yayınlanma:

İnternetten bedava programlar indirip kuranlardan iseniz yüzyüze olduğunuz tehlikeleri de bilmeniz gerekir. Örneğin bilgisayarınızın kablosuz bağlantsını başkalarıyla paylaşmak istiyorsunuz ve bunun için ücretsiz program ararken karşınıza Dealwifi isimli program çıktı. Ve bu programı indirip kurdunuz. Bilgisayarınızda malware gibi kötü amaçlı yazılımlara karşı güçlü bir koruma yapan program yoksa siz de kurbanlardan biri oldunuz.
Her gün yeni bir siber saldırı ve zararlı yazılım haberi duyuyoruz. Geçtiğimiz günlerde, bir Çin dijital pazarlama firması tarafından üretilen Fireball isimli Malware'in 250 milyondan fazla bilgisayara bulaştığı ortaya çıktı. Bu kötü amaçlı yazılım bilgisayarınızın İnternet tarayıcı programlarına bulaşıyor. Fireball şimdilik tarayıcının ana sayfasını ve varsayılan arama motorunu değiştiriyor. Bu sayede ilgili Çinli firmanın pazarladığı reklamlar görüntüleniyor. Fakat araştırmacılar ileride bu zararlı yazılımın diğer zararlı yazılımları indirme ve dağıtma işlevi görebileceğini de iddia ediyorlar. Ayrıca zararlı yazılımın İnternet tarayıcınıza bulaşması ile birlikte Facebook, Twitter veya banka hesaplarınızın kullanıcı adı ve parolaların çalınabileceğini de unutmayın.
Araştırmacılar "Fireball, kurbanlar hakkında casusluk yapma, etkili zararlı yazılımları indirme ve enfekte olmuş makinelerde herhangi bir kötü niyetli kodu çalıştırma becerisine sahip, bu da hedeflenen makinelerde ve ağlarda büyük bir güvenlik kusurunu yaratıyor" dedi.
Zararlı yazılım şu ana kadar tesbit edilen şu ücretsiz yazılımlar aracılığı ile bulaşıyor; Deal Wifi, Mustang Browser, Soso Desktop ve FVP Imageviewer. Bir kullanıcı ücretsiz bir program yükleyince zararlı yazılımda programla birlikte yükleniyor. Bu tehlikelerden korunmak için güvenilir olmayan sitelerden program indirmemek ve indirdiğiniz dosyaları ESET Smart Security Premium gibi güçlü bir koruma programı ile taratmak yeterli.
Şu ana kadar Fireball zararlı yazılımının bulaştığı bilgisayarların %20 si büyük kurumsal ağlara ait. Özellikle, Hindistan'da 25.3 milyon bilgisayar (% 10.1), Brezilya'da 24.1 milyon (% 9.6), Meksika'da 16.1 milyon (% 6.4) ve Endonezya'da 13.1 milyon (% 5.2) bilgisayar zararlı yazılımdan etkilenmiş durumda . Toplamda ise 250 milyondan fazla bilgisayara bulaşmış durumda. ABD'de ise rakam 5.5 milyon bilgisayar (% 2.2).
Bilgisayarınıza bu yazılım bulaştığını nasıl anlarsınız?
Bilgisayarınıza bulaşmış olduğunu gösteren en yaygın işaretler, İnternet tarayıcınızın ana sayfanın değişimiş olması ve
tarayıcı ayarlarını, zararlı yazılım ayarladığı ayarlardan varsayılan ayarlara değiştirememe olarak gösterilebilir.
Yukarıda örnekte verdiğimiz Dealwifi programını indirmek isteyen bir kurban olduğunuzu düşünelim. Ama şanslısınız ki bilgisayarınızda ESET Smart Securty Premium programı var. Dealwifi programını indirmek istediğimizde ESET Smart Securty Premium hemen uyarı verecek ve programın indirilmesini iptal edecektir.
Geçtiğimiz günlerde dünyayı kasıp kavuran Wannacry ve şimdi de Fireball isimli bu zararlı yazılım gibi zararlıların bilgisayarınıza bulaşmasını engellemek için ESET Smart Security Premium gibi güçlü bir koruma programı kullanabilirsiniz. Eset Smart Security programını 15 gün boyunca ücretsiz denemek isterseniz bu adresten indirebilirsiniz.
TT - TeknolojiTuru

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.