Hangisi Daha İyiydi? “Batman v Superman” vs “Suicide Squad”
DCEU'nun eleştirmenler tarafından yerden yere vurulan Suicide Squad ve Batman v Superman filmlerini kendi aralarında karşılaştırdık.
Yayınlanma:

2016 şimdiden süper kahraman ve çizgi roman uyarlaması filmlerin yılı oldu diyebiliriz. Marvel’ın başını çektiği bu sektörde DCEU’da boş durmadı ve bizlere 2 yeni filmini sundu. Batman v Superman ve Suicide Squad filmleri Man Of Steel ile başlayan DCEU’nun 2. ve 3. filmleriydi. Her iki film de eleştirmenler tarafından gömüldü de gömüldü. Biz daha önce sizlere bu filmler hakkındaki görüşlerimizi aktarmıştık. Peki bu iki film arasından hangisi daha iyiydi? Hangisi DC evreni için daha umut vericiydi? Belli kriterlere göre bir karşılaştrıma yaptık. İşte karşınızda “Batman v Superman” vs “Suicide Squad”
İlk olarak her iki filmdeki kahramanları ele alalım. Eh, daha filmin adından kazanan belli ama yine de birazcık değinmekten bir zarar gelmez. Suicide Squad içersinde BvS’den daha fazla kahraman barındırsa da filmde dikkatimizi 3 karakter çekiyor: Deadshot, Harley Quinn ve Amanda Waller. Bu 3 karakter gerek çizgi romanlarda, gerek animasyonlarda olsun asla o ‘Trinity’ adını verdiğimiz Batman, Superman ve Wonder Woman üçlüsü kadar ön plana çıkmadı. BvS’deki karakterler DC’nin en ikonik karakterleri olması bakımından bu karşılaştırmada pek zorlanmıyoruz.
Kazanan: Batman v Superman
Bu tarz filmlerde kötü karakter çok önemlidir. İyi bir motivasyonu olan kötü, filmin tüm seyrini değiştirebilir. Ne yalan söyleyelim gerek Suicide Squad’da gerek Batman v Superman’de filmin kötüleri bizi çok memnun etmedi.
Batman v Superman’de filmin kötüsü Jesse Eisenberg’ün canlandırdığı Lex Luthor karakteriydi. Kendisinin oyunculuğuna girmeyeceğim ama film içersindeki motivasyonu ve yapmak istedikleri biraz tartışmalıydı. Kendisi filmde Batman ve Superman’i birbirine düşüren, ardından Doomsday’i yaratan bir karakter olarak konumlardırılmış. Yani, meh.
Suicide Squad’da durumlar biraz farklı. Bir kere en başta kötüyle savaşan kötüler zaten kötü. Yine de ortada bariz biçimde konumlandırılmış baş kötümüz var: Enchantress ve onun şeytani kardeşi. Bu konuda fazla söze gerek yok. Suicide Squad’ın kötüsü çok klişe ve tırt.
Kazanan: Batman v Superman
Ben Affleck harika bir Batman olmuş, Bruce Wayne’in altından da rahatlıkla kalkmış. Superman’i oynayan Henry Cavill ise bildiğimiz gibi. Fazlayan konuşmayan, daha çok vücuduyla oynayan bir Henry Cavill vardı BvS’de. Jesse Eisenberg’in performansı ise çok tartışmalı. Kimileri beğense de bana fazla zorlama geldi. Kendisinin belli bir stili var, ancak bu BvS’de olduğu gibi her filme gitmiyor. Amy Adams ve Jeremy Irons zaten filmin en iyi oyuncularından. Gal Gadot’ta kendisine düşen kısa sürede bekleneni veriyor.
Suicide Squad’da birkaç istisna dışında her karkter kendisine verilen rolü harika bir şekilde yerine getirmiş. 1 dakika falan süre alan halat adam bile sırıtmıyor yani o derece. En başta Harley Quinn’i canlandıran Margot Robbie muhteşem bir performans ortaya koymuş. Will Smith yine filmde kamera onu gösterdiğinde mutlu olduğumuz bir oyunculukla karşımızda. Amanda Waller’ı canlandıran Viola Davis’de harika iş çıkartan oyunculardan biri. Kısa süre gördüğümüz Joker rolünde olan Jared Leto’da role nasıl girdiğini gözler önüne seriyor. Bizce bu kategorinin kazananı net.
Kazanan: Suicide Squad
Çoğu eleştrimenler DC filmlerini eleştirirken ‘DC çok karanlık ve hiç komik değil’ gibi sığ söylemlerde bulunuyorlar. Bunun sebebi Marvel’ın insanlara yıllarca ‘süper kahraman filmleri eğlenceli olur’ algısını aşılamasından kaynaklanıyor. Bu konuda uzun süre tartışmaya gerek yok. Batman v Superman’de fazla bir mizah unsuru bulunmuyor. Suicide Squad’da size kahkahalar attırmıyor tabi ama en başta Harley Quinn olmak üzere gülümsetecek birçok unsur var.
Kazanan: Suicide Squad
Bu tarz filmler yapılırken tamamen çizgi romana sadık kalmak neredeyse imkansız. Çizgi romanlardaki birçok dinamiği ve karakterleri beyaz perdede göstermek için 4-5 saatlik filmler yapmaları gerekir. Dolayısıyla tıpkı kitap uyarlamalarında olduğu gibi çizgi roman uyarlamalarında da bir takım eksiklikler olabiliyor.
Batman ve Superman, temelinde ‘The Dark Knight Returns’ çizgi romanı olan bir film. Özellikle Batman ve Bruce Wayne’de bu çizgi romanın etkileri rahatlıkla hissedilebiliyor. Filmde ufak tefek birçok çizgi roman referansı bulunması da okurlar için bir artı. Onun dışında Zack Snyder’ın adeta bir tablo gibi çektiği bazı sahnelerin aynısına çizgi roman panellerinde rastlayabiliyoruz.
Suicide Squad’daki çizgi roman uyumluluğu ise daha çok karakterler üzerinden değerlendirilebilir. Özellikle Amanda Waller tıpkı çizgi romanlarda olduğu gibi birebir beyaz perdeye aktarılmış. Başta Harley Quinn ve Joker ilişkisi olmak üzere diğer karakterlerde de buna özen gösterilmiş, ancak filmin sonundaki klişeler bu karakterlerin özelliklerine biraz ters kaçıyor. Bu nedenle...
Kazanan: Batman v Superman
Suicide Squad’da görsellik açısından herhangi bir problem yok. Efektler gayet yerinde ve ölçülü kullanılmış. Ancak bizce bu kategorinin kazananı baştan belli. Batman v Superman’in arkasında asıl işi ‘görüntü yönetmenliği’ olması gereken Zack Snyder var. Dolayısıyla filmi izlerken tablo gibi, her birini masaüstü arkaplanı yapmak isteyeceğiniz sahnelerle karşılaşıyorsunuz. Doomsday hafif çirkin olsa da Batman v Superman görsel efektler bakımından çok daha önde.
Kazanan: Batman v Superman
Kahramanlar

Filmin Kötüsü

Oyunculuklar

Mizah

Çizgi Roman ile Uyumluluğu

Müzikler
Bu kategori oldukça zor. Batman v Superman’in müziklerinin arkasında Junkie XL ile birlikte Hans Zimmer gibi bir efsane var. Müzikler ve kullanıldığı sahneler filmin epikliğini ikiye katlıyor. ‘Bir daha süper kahraman filmlerine müzik yapmayacağım’ diyen Hans Zimmer muazzam bir albümle bu işe noktayı koyuyor. Suicide Squad’da kullanılan müzikler ise filmin dokusuna tam oturuyor. Eğer bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen Suicide Squad soundtrack albümünü defalarca dinlemişsinizdir. Purple Lamborghini, Heathens, Sucker For Pain gibi müzikler Hans Zimmer’ın yaptıklarıyla nasıl karşılaştırılabilir bilmiyorum. Karar vermesi oldukça zor. Sonuç: Berabere (Her iki filme de +1)Görsellik

Hangisini Bir Daha İzlemek İstersiniz?
Daha önce sitemizde de eleştirisini yazmıştım. Suicide Squad’ın ilk 1 saati her ne kadar eğlenseniz de son 45-30 dakikası inanılmaz kilişelerle dolu. Batman v Supmerman’de ise daha sonra Youtube’dan açıp defalarca seyredebileceğiniz sahneler bulunuyor. Kazanan: Batman v SupermanSonuç
DCEU’nun her iki filmi de abartılı bir şekilde yerden yere vuruldu. Biz yazılarımızda bu filmlerin aslında eleştirdikleri kadar kötü olmadığını vurgulamıştık. Bu yazımızda da her iki filmi belirli kategorilerde karşılaştırdık. Sonuç: Batman v Superman 6-3 Suicide Squad Yazar: Tahsin ÖzyerYorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.