4.5G Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

4.5G Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Türkiye’deki mobil cihaz sahiplerinin 4.5G kullanımında dikkat etmesi gereken detayları bir araya getirdik…

1 Nisan 2016 itibarıyla Türkiye sunulmaya başlanan 4.5G hizmeti ile birlikte mobil cihazlar için yepyeni bir dönemin kapıları aralandı. Akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazların kullanıcılar açısından 4.5G için detaylar yavaş yavaş anlaşılmaya başlanacak.

En temel bilgi ise internetin daha hızlı olacağı. Ancak bu noktada konuyu bir miktar detaylandırmak gerek. İşte bu dosya konusu tam olarak aradığınız detayları, pratik ve anlaşılır bir şekilde sergileyecek. Odak nokta ise Türkiye’deki mobil cihaz sahiplerinin 4.5G kullanımında dikkat etmesi gerekenler şeklinde. Öncelikle 4.5G’nin tanımı şu şekilde; daha hızlı mobil internet, daha yüksek data kapasitesi ile düşük gecikme sunan telekomünikasyon hizmeti.

Peki neler getirdi?

- Daha hızlı mobil bağlantı

- Yüksek çözünürlüklü videoların bile takılmadan izlenebilmesi

- İnternet sayfalarının hızla açılması

- Fotoğraf/video gibi multimedyaların sosyal ağlara daha hızlı yüklenmesi

- Büyük boyutlu dosyaların mobil şebeke üzerinden de indirilebilmesi

- Telefon aramalarında adeta ışık hızı (en üst seviyesinde arama tuşuna basar basmaz karşıdaki kimsenin telefonu çalacak)

- IoT (şeylerin internet) alanında yeni imkanlar, akıllı ev otomasyonu, vb konusunda hızlı internete duyulacak ihtiyacın karşılanması. Bunlar için bazı gereklilikler söz konusu. Öncelikle 4.5G uyumlu SIM kart, 4.5 uyumlu akıllı telefon ve bulunulan konumun 4.5G şebekesi içerisinde olması. Ek olarak söz konusu performanstan tam anlamıyla yararlanılabilmesi için coğrafi koşullar, cihaz kalitesi gibi konular da etkili olacak.

4.5g

4.5G ile birlikte mobil teknolojilerde yeni bir dönem söz konusu. Artık 2G ve 3G arasındaki internet hızı farkı, 2G/3G ile 4.5G arasında olacak. 3G’de HD video izlerken takılmalar yaşanırken 4.5G’de bu görülmeyecek. Açıkçası Türkiye’deki mobil teknoloji ekosistemi açısından uzun zamandır beklenen bir gelişme bu ve çok sayıda avantajla birlikte geliyor.

İnternetin günümüzde geldiği nokta aşikar. Yeni mobil veri standardı ile birlikte kullanıcıların yüzünün daha fazla güleceğini belirtelim. Öte yandan 4.5G, Türkiye ve KKTC’nin her yerinde kullanılamayacak. Baz istasyonlarının sayısının artırılması ve teknoloji optimizasyonu yönündeki çalışmalarla önümüzdeki süreçte coğrafi olarak çok daha geniş bir alanda ilgili teknoloji kullanıma sunulmuş olacak. 4.5G uyumlu cihaz sayısı da henüz çok yüksek değil.

Bu noktada ülkemizdeki kimi modellerin yenileri ile değiştirilmesi de gereklilikler arasında. Ancak en nihayetinde mobil kullanım şekli büyük bir evrimle karşı karşıya… Masaüstü bilgisayarlarla yapılabilen birçok şey, artık mobil cihazlarla da gerçekleştirilebilecek. ‘Bunu mobil bağlantı ile indirmem uzun sürebilir, PC üzerinden indireyim’ şeklindeki kanı değişecek. Videodan yüksek veri ihtiva eden diğer tüm dijital içeriklere kadar her şey mobil şebeke üzerinden de kolaylıkla ve hızla indirilebilecek. Peki tüm bu değişim beraberinde olumsuz noktalar da getirebilir mi? Kullanıcılar bir takım istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalabilirler mi? Yanıtlara geldi sıra…

4.5g

Bunlara dikkat!

4.5G uyumlu mobil cihazınızı cebinizden/çantanızdan çıkardınız, ya da akıllı saatinizde bir takım işlemler yapmak istediniz. Eğer bulunulan lokasyonda 4.5G’den yararlanabiliyorsanız internette gezinmek istediğinizde web sayfaları ya da sosyal medya platformlarında öncekine göre daha hızlı bir işleyiş söz konusu olacak. Web sayfaları hızlı bir şekilde akacak, bir linke mi tıkladınız; daha hızlı açılacak. App Store veya Google Play’de uygulama mı indirmek istediniz; işlemler çok daha hızlı.

YouTube’da HD video izlemek için artık barın dolmasını beklemek gibi şeyler geçmişte kalacak. Çok daha verimli günler olacağına ne şüphe. Ancak bir sorun var; tüm bu hız, veri paketlerinin daha fazla tüketilmesi anlamına gelecek. Mobil operatörler, bu noktada bazı adımlar attı; örneğin 4 GB paket fiyatına 7 GB paket sunan markalar oldu. Bunlar müşteri memnuniyeti anlamıda önemli. Bu konuda dikkat edilmesi gereken unsur ise kullanıcıların dikkati elden bırakmaması.

Veri paketleri daha hızlı bir şekilde tükenebilir. İnternet paketleri hızla tükeniyorsa atılacak çok basit bir adım var; 3G veri kullanımı için ayarlar bölümüne girmek. Gerektiği anlarda 4G’yi kapatıp 3G ile devam ederek hızlı veri tüketiminin önüne geçebilmek gayet kolay. Telefonların şarjı bundan sonraki süreçte daha hızlı tükenebilir. Bunun nedeni şebeke kodları arasındaki geçişler. 4.5G/3G arasındaki geçişlerdeki hızlı şarj tüketiminden etkilenmemek için 4.5G’nin çekmediği noktalarda 3G açık şekilde kullanım öneriyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.