Bu makalemizde de öncekilerde olduğu gibi siber güvenlik temelinde kritik önem taşıyan detayları son derece anlaşılır bir şekilde aktaracağız.
Öncelikle teknolojinin hayatın her alanına dahil olduğu günümüzde kuruluş ve kişilerin güvenli cihaz kullanımı için dikkat etmesi gereken bazı noktalar var. Bu noktada güvenli kullanıma yönelik araçlar tercih edilebilir, temkinli olmak da önemli bir kalkan vazifesi görecektir. Ancak şu unutulmamalıdır, genel olarak algıda hazır olarak yer bulan ‘hacklenmek’ konusu, teknolojik cihaz kullanıcıları açısından halihazırda olan bir durum değildir, ‘olabilecek’ bir durumdur. Alınacak önlemlerle hacklenme ihtimalinin düşürülmesi veya ortadan kaldırılması hedeflenir.
Siber güvenlik olarak tanımlanan kavram, özünde tek bir hatanın dahi milyonlarca dolarlık veri kayıplarına yol açabildiği dijital dünyada, kullanıcıların desteklenmesini esas alır.
Bu makalemizde sizlerle güvenlik tavsiyelerinin sıralandığı bir liste paylaşacağız.
1- İlk olarak, hackerlar için cazip bir hedef olduğunuzu anlayın. Sakın ‘bana bir şey olmaz’ demeyin.
2- Şifre yönetimi, birçok güvenlik makalemizde değindiğimiz bir konu. Yapılması gerekenler 4 maddeyle - özetle;
- Güçlü bir karakter karışımıyla şifrelerin oluşturulması
- Birden çok site için aynı şifrenin kullanılmaması
- Parolaların başkalarıyla paylaşılmaması
- Bilgisayarınızda bir word belgesi, vb’ye şifrelerin kaydedilmemesi şeklinde.
3- Özellikle iş yerlerinde sık görülen bir detaydır. Cihazlar bir şekilde bırakılır ve çıkılır. Burada kastettiğimiz sadece akıllı telefon ve tabletler değil, aynı zamanda masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlar. Eğer herhangi bir süre bu cihazlarınızı öylece bırakmanız gerekiyorsa kilitlemeyi ihmal etmeyin. Kimse herhangi bir işlem için dahi (örneğin Google’a girip bir şeylere bakmak) cihazlarınızı kullanmasın. Hassas bilgilerinizi bir taşınabilir bellekte –şifreleyerek- muhafaza edin.
4- E-posta ekleri ve bağlantıları, bir diğer Türkiye’nin siber güvenlik açığı. Eğer emin değilseniz mailleri açmayın, açtıysanız bir bağlantıya ya da eklere tıklamadan önce dikkatli olun. Bağlantının sizi yönlendireceği web sitesinin URL’sini bir kez daha kontrol edin. Bu tür maillerde sıklıkla yazım hatası olur, bunları yakalamaya çalışın. En nihayetinde de konu e-mail olduğunda mümkün olduğunca temkinli olun, çünkü en sık rastlanan hack faaliyetleri bu yolla gerçekleşir.
5- Anti-virüs yazılımınızın güncel olmasına dikkat edin. Ayrıca güvenilir yazılımlar tercih edin.
Son notlar;
- Sizlerden gelen teşekkür e-mail’leri ve sosyal medyada gösterdiğiniz ilgi için şükranlarımızı sunuyoruz.
- İpuçlarını değerlendirmenizi, daha fazla kişiye ulaşmamız için de sosyal medya hesaplarınızı kullanarak paylaşım yapmanızı bekliyoruz.
- Yazı dizimizin sonraki bölümü bir hafta sonra sizlerle, takipte kalınız...