Sosyal medya hayatın olmazsa olmazları arasında. Yüz milyonları peşinden sürükleyen bir gerçek. Bu denli yoğun ilgi görmesinin temel nedenlerinden biri ise -psikolojik bir bakış açısı olarak- insanların vahşi yaşam sınırlarına karşı kendilerini koruma güdüleri. Merdivenlerden aşağı inmeye başlayan bir birey, birkaç adım sonra tehlikelerle dolu bir çevreye giriyor.
Arabasına doğru yönelirken genel olarak güvenli bir yol izlemesine karşın örneğin bir trafik kazasına tanıklık edebilir ve tartışmaya karışıp başını derde sokabilir ya da başka bir nedenle ayağı burkulabilir. Arabasına ulaştığında trafikte bir kazaya karışabilir, başka bir sürücüyle tartışmaya girerek başını bir şekilde derde sokabilir.
İş yerine ulaştığını varsaydığımız birey, bu kez de devreye diğer insanların birbirinden ilginç şekillerle ayrılan kişilik özellikleri ve güdülerinin yarattığı tehlikelerle karşı karşıya kalacaktır. Bir iftiraya kurban gidebilir örneğin. Hatta özel hayatına ilişkin çok gizli bir sırrını paylaştığı güvenilir iş arkadaşı, bu sırrı yayabilir. Akşam işinden evine dönerken ya da arkadaşlarıyla vakit geçirmeye karar verdiğinde, temelde dışarıda olduğu için vahşi yaşama özgü sorunlarla her an yüzleşebilme durumuyla karşı karşıyadır.
Sosyal medya ise vahşi yaşama dair sınırların, kişinin kendi güvenliğini belirlediği bir yapıya sahiptir. Örneğin bir fotoğrafın altına yorum yapılmayabilir, sadece insanların görüşleri incelenir ve istenirse tüm bu hafızaya düşük frekanslarda kaydedilen bilgiler geride bırakılır.
Sosyal medyanın gelişmesinin arkasındaki itici güç, temel olarak fiziksel ortamların kendine özgü tehlikeleridir. Vahşi yaşam olarak adlandırılan bu ortamın yerine sosyal medyanın tercihi ise artarak devam edecek. İnsanlar, kendi kararları ile herhangi bi rani tehlikeyle karşılaşmadıkları sosyal medya çerçevelerine dahil olmayı sürdürecek, günümüzde 1,5 milyar sınırına dayalı Facebook, gelecekte daha fazla insanı bünyesine katarken 300’er milyon kişinin yer aldığı Twitter ve Instagram’da bu sayı, yarım milyara yaklaşık iki yıl içinde ulaşacak.