İddialı DSLR Sony A7 II inceleme konuğumuz ve başlamadan şunu hızlıca vurgulayalım; markanın diğer A7, A7s ve A7r serileriyle kıyasladığımız zaman bir çok açıdan sıyrılıp öne çıkan bir model. Yerini aldığı A7 ile aynı 24.3 megapiksel sensörü paylaşsa da daha güncel bir görüntü işlemcisi, 5 yönlü titreşim engelleme sistemi ve aynasız kullanıcıları mutlu eden daha büyük grip kısmıyla geldi. Tabi kozmetik farkların dışında A7 II daha iyi bir perde sesine de sahip.
Sony kullanıcılarının en çok hoşuna gidebilecek detaylardan bir tanesi de bizce “perde sesi”. Ancak Sony A7 II bir çok yönüyle diğer kardeşlerinden farklı hatta diğerleriyle kıyasladığızda radikal farklara sahip denebilir. Yeni gövdeyle birlikte cihazın boyutları daha da büyüdü. Yeniden tasarlanan grip bölümüyle birlikte özellikle deklanşör tuşuna ulaşım daha kolay ve etrafındaki kısal tuşları da kullanım sırasında kesinlikle zorluk çıkarmıyor. Yeni tasarım bu bölüme rahat bir nefes aldırmış diyebiliriz. Tabi bu detayları da iki farklı açıdan yorumlamamız gerekiyor.
Sony A7 II Özellikleri
Birincisi artan boyutlar ergonomi yani tutuş ve kavrama gibi kullanım sırasında karşılaştığımız ve kullanıma artı yönde etki eden hakimiyeti artıran unsur. Öte yandan A7 II aynasız bir makine ve artan büyüyen boyutlarda neredeyse bir çok D-SLR aynalı modellere yaklaşıyor. Bu sefer de aynasız olma ya da markanın hafif ve küçük olması üzerinden tüketicilere sunduğu bu sistem biraz etiketinin dışına çıkarıyor bu modeli. Yine de bu eleştirilemize rağmen A7’den A7 II modeline geçen bir çok kullanıcı bu değişimden hoşnut.
İkinci olarak Sony A7 II ile gelen ve seride yalnızca bu kamerada bulunan titreşim engelleme sistemi. Bir diğer önemli detaysa 5 yönlü titreşim engelleyebilen bu sistem cihazın üzerine taktığınız 40-50 yıllık eski lenslerle bile çalışabiliyor. Tabi burada Sony’nin ürettiği lenslerle diğer lensleri yanyana getirip ayrıca test yapmak gerekebilir, sistemin hangi lenslerle daha uyumlu veya etkili çalışabileceğiyle ilgili. Sony A7 II inceleme sonuçlarını paylaşmaya devam ediyoruz.
Titreşim engelle sisteminin artısı düşük ışık koşullarında daha düşük İSO değerleri kullanarak daha temiz ve iyi görüntüler alabiliyor olmamız. Bir diğer avantajı da hareketli video çekimlerinde ortaya çıkan istenmeyen titreşim yine bu 5 yönlü titreşim engelleme özelliğiyle en aza indirilebiliyor. Görüntü kalitesi anlamında eski A7 ile arasında bir fark göremesekte özellikle yüksek ISO ve DR yani dinamik aralık olarak önceki nesile göre daha iyi bir performans sunuyor.
Sony A7 serisi full frame tam kare sensörü ve kompakt boyutlarıyla yıllardır ağır D-SLR taşıyan tecrübe sahibi bir çok kullanıcıyı zamanla kendine çekebilecek bir yolda ilerliyor. Tabi Sony aynasız full frame üretirken Canon ve Nikon gibi markalarda D-SLR tarafında muhtmelen daha küçük gövdeler çıkarmayı deneyebilirler. Yukarıdaki teknik fotoğraf makinesi detaylarının dışında Wi-Fi ve NFC gibi paylaşım özelliklerini full frame kameralarda bile görmek çok güzel.
Artılar
Şık görünüm, kolay kullanım, titreşim engelleme sistemi, performans, Wi-Fi, NFC.
Eksiler
Biraz büyük.