Söylentilere göre Dimensity 9300 çipi, doğrudan rakipleri olan Qualcomm'un Snapdragon 8 Gen 3 ve Samsung'un Exynos 2400 modellerine göre %10'a kadar daha yüksek performansa sahip olabilir.
Ancak bunu başarmaya yönelik strateji alışılmadık bir şekilde ortaya çıkıyor. MediaTek, yeni çipinde enerji verimli çekirdekler kullanmamayı tercih ediyor. Bu nedenle yonga seti aşağıdaki mimariyle yapılandırılıyor:
- 3,25 GHz'de 1 Cortex-X4 çekirdeği
- 2,85 GHz'de 3 Cortex-X4 çekirdeği
- 2 GHz'de 4 Cortex-720 çekirdeği
Yeni MediaTek çipinin 4 nanometrelik düğümle piyasaya sürüleceğinin belirtilmesi de dikkat çekiyor. Buna rağmen aslında en çok göze çarpan unsur, hesaplama gücü açısından daha az zorlu işlemler sırasında pil tüketimini en aza indirmek amacıyla genellikle yonga setlerine entegre edilen yüksek enerji verimli çekirdeklerin ihmal edilmesi oluyor. Örneğin hem Qualcomm hem de Samsung tarafından gelecekteki yonga setlerine entegre edilecek olan Cortex-A520 çekirdeği karşımıza çıkıyor.
MediaTek'in bu cesur hareketinin, özellikle yonga setini uygulayacak cihazların enerji yönetimi açısından pratik açıdan önemli etkileri olabilir. Enerji tasarruflu çekirdeklerin genellikle hesaplama açısından daha az yoğun işlemleri gerçekleştirmesi ve böylece pil gücünden tasarruf etmesi amaçlanır.
Bu tasarım seçimiyle karşı karşıya kaldığınızda çok sayıda soru ortaya çıkıyor. Dimensity 9300 ile donatılmış cihazlarda enerji dengeleme nasıl yönetilecek? Yonga seti, özellikle enerji verimliliğine ayrılmış çekirdeklerin olmamasına rağmen, rakiplerle kıyaslanabilir enerji verimliliğini koruyabilecek mi? Tüm bunları çok yakında görme şansına sahip olacağız.