Anne-babalar için çocuklarına yönelik teknoloji rehberi - 2

Anne-babalar için çocuklarına yönelik teknoloji rehberi - 2
Anne-babalar için çocuklarına yönelik teknoloji rehberi - 2

İlk bölümünü buraya tıklayarak okuyabileceğiniz yazı dizimizin ikinci bölümüyle karşınızdayız...

Çocuklar sosyal medyayı kullanmaya ne zaman başlamalı?

Çocukların mobil cihazlarla haşır neşir olma sıklığı her geçen gün artıyor. Bu noktada uzmanlar, ebeveynlerin doğumdan itibaren bebeklerini cep telefonlarıyla sakinleştirilme eğilimlerini yanlış olduğunu belirtiyorlar. Akıllı telefonla tanışma yaşının ise 3-4 aralığı olduğunun alt çiziliyor. Peki sosyal medyayla tanışma yaşı kaç olmalı? Araştırmalara göre sosyal medya, ağırlıklı olarak 9-10 yaşından itibaren çocukların ilgisini çekmeye başlıyor.

Bu noktada ortaya konulan verilerde; gerek ebeveynlerin sosyal medyada çok fazla zaman geçirmesi ve gündelik sohbet konuları arasında dijital dünyanın adeta olmazsa olmaz noktasına gelmesi, gerekse medyanın yönlendirici etkisi yüksek. Peki sosyal medya kullanımının başlama yaşı kaç olmalı? Uzmanlar; çocukların Facebook'u, Twitter'ı, Instagram'ının olmaması gerektiğini kaydederek bunun doğal olayların doğru şekilde yorumlanmasının önünde engel teşkil edeceğini ifade ediyorlar. ‘Benim çocuğum Instagram’da bir şey paylaştı’ gibi konuşmalardan kaçınılması, özendirici tutumlardan uzak durulması gerektiğinin altı çiziliyor. En nihayetinde ise çocukların sosyal medya kullanım yaşlarının lise son sınıf dönemi olması gerektiği savunuluyor.

Ders çalışırken müzik dinlemek konsantrasyonu düşürür mü?

Müzik dinlemek çocuklar için vazgeçilmez bir keyif. Ders sırasında müzik dinlemek de oldukça yaygın. Peki bu doğru bir şey mi? Bu sorunu yanıtına yönelik bilimsel araştırmalar, müziğin bilişsel yeteneklerle ilgili olumlu yansımaları olacağını, ancak konu konsantrasyon gerektiren ‘ders’ gibi gereklilikler olduğunda etkilerinin negatif yönde olabileceğini savunuyorlar. Elbette dinlenen müziğin ne türde olduğu, ses yüksekliği gibi etkenler de önemli birer faktör. En nihayetinde ise ders çalışırken müzik dinlemek pek iyi bir fikir değil.

Çocuk haber

  • Turkcell, İçimdeki Hazine projesi ile otizmli çocukların yanında

Sosyal sorumluluk projeleri ile dikkat çeken Turkcell, İçimdeki Hazine adlı projesini T.C. Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde hayata geçirdi. Yine Turkcell’in Engel Tanımayanlar projesi çatışı altında atılan adımda, okullara kurulan özel sınıflar ve ücretsiz dijital uygulama ile Türkiye’nin dört bir yanındaki otizmli çocukların eğitimine destek olunması hedefleniyor.

Çocuklar için yararlı uygulamalar Sago Mini Bebekler

Çocukların sorumluluk ve empati duygularının geliştirilmesi ve günlük faaliyetler hakkında bilgi sahibi olmasını esas alan uygulamanın anne, baba, çocuk hep birlikte oynanabilmesi mümkün. Uygulamada küçük bebek karakterlerle ilgilenilmesi, acıkıp acıkmadığının kontrolü, yemek verilmesi, banyo yaptırılması, birlikte dans etmek gibi faaliyetlerde bulunulması gerekiyor. Minikler için çok eğlenceli ve faydalı bir uygulama.

Petting Zoo - Hayvanat Bahçesi

Hayvan sevgisinin aşılanması ve özellikleri hakkında bilgilendirilmeleri odağındaki uygulamada bir diğer (ve sanıyoruz ki en müthiş) hedef ise bebek/çocukların keyifli zaman geçirmeleri. Son derece eğlenceli bir uygulama vaat eden Petting Zoo - Hayvanat Bahçesi’nde hayvanlar dans ediyor, duş alıyor, dokunduğunda müzikli sesler çıkarıyor. Hayvanların sesleri, görünüşleri ve karakteristik tavırlarının görülmesi sayesinde bir tür ‘mini-National Geographic’ belgesi bile denebilir. Son olarak ücretli olduğunu belirtelim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.