Akıllı Telefon

Akıllı telefonlarda yeni dönem: Yüz tanıma sistemi tamamen görünmez oluyor

Ekran çentiği ve kamera deliklerini tarihe gömebilecek yeni bir teknoloji geliştirildi. Polar ID adı verilen sistem, yüz tanımayı ekran altına taşıyarak “kusursuz ekran” hayalini gerçeğe dönüştürmeye hazırlanıyor.

Seda Yeşilyurt
0
Akıllı telefonlarda yeni dönem: Yüz tanıma sistemi tamamen görünmez oluyor

Akıllı telefon tasarımları son yıllarda ekran alanını büyütmek için önemli değişimler geçirdi. iPhone X ile popülerleşen çentik tasarımı, zamanla yerini daha küçük kamera deliklerine ve iPhone 14 ile tanıtılan Dinamik Ada’ya bıraktı.

Ancak gelişmiş yüz tanıma sistemleri, hâlâ ekran üzerinde belirli bir alan kaplamak zorunda kalıyordu.

ABD merkezli Metalenz tarafından geliştirilen Polar ID teknolojisi, yüz tanımada yeni bir yaklaşım sunuyor. Sistem, yalnızca yüz hatlarını değil, cildin ışığı yansıtma biçimini de analiz ediyor.

Bu sayede sahte yüzler, hatta yüksek kaliteli 3D maskeler bile kolayca tespit edilebiliyor. Çünkü insan derisi ile yapay materyallerin ışık yansıtma özellikleri birbirinden belirgin şekilde ayrılıyor.

2027’DE CİHAZLARA, 2028’DE TAMAMEN EKRAN ALTINA

Şirketin planlarına göre Polar ID teknolojisi 2027 yılında akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılmaya başlanacak. Bir yıl sonra ise sistemin tamamen ekran altına gizlenmiş versiyonu devreye girecek.

Bu gelişme, özellikle Android üreticileri için kritik bir dönüm noktası olarak görülüyor. Çünkü bugüne kadar birçok marka, ekran bütünlüğünü korumak adına gelişmiş yüz tanıma sistemlerinden uzak duruyordu.

Yeni teknolojiyle birlikte kullanıcıların yıllardır beklediği kesintisiz ekran deneyimi mümkün hale gelebilir. Uzmanlara göre, görünmez yüz tanıma sistemleri akıllı telefon tasarımında yeni bir standardın başlangıcı olabilir.

Bu makaleyi paylaş

Yorumlar (0)

0/500
Küfür, hakaret, rencide edici ifadeler, inançlara saldırı ve imla kurallarına aykırı yorumlar yayınlanmaz.