2023 Akıllı Telefon Üretimi: 2014 Seviyelerine Döndü

Yayınlanma:
2023 Akıllı Telefon Üretimi: 2014 Seviyelerine Döndü
TrendForce tarafından yayınlanan son raporlara göre, 2023 yılının ilk çeyreğinde dünya çapında akıllı telefon üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %19,5 oranında gerilemiştir. Küresel ekonomik durgunluk, tüketicilerin alışveriş davranışlarına yansıyor ve akıllı telefon piyasasında da hissediliyor. 2023'ün ilk çeyreğinde, akıllı telefon üretimi bir önceki yıla göre neredeyse %20 düşerek 250 milyon cihaza düştü. Bu düşüş sadece en büyük yıllık düşüşü temsil etmekle kalmıyor, aynı zamanda 2014'ten bu yana en kötü üç aylık dönem olarak da kaydedildi.

Samsung'un Üretim Artışı

Genel düşüş trendine rağmen, pazar lideri Samsung, Galaxy S23'ün lansmanıyla birlikte üretimini bir önceki çeyreğe kıyasla %5,5 oranında artırmıştır. Bu Güney Kore devi, Ocak-Mart döneminde 61,5 milyon cihaz üreterek bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,7 düşüş kaydetti. Ancak TrendForce, zayıflayan talebin bu çeyrekte Samsung'un üretimini yaklaşık %10 oranında azaltacağı konusunda uyardı.

Apple'ın Üretim Düşüşü

Apple, çeyrek bazında %27,5 düşüş kaydetti ve cihazlarının yıllık üretimi %12 düşüşle 53,3 milyon adede düştü. Yeni iPhone 14, bu hacmin yaklaşık %78'ini oluşturdu. TrendForce, Apple'ın akıllı telefon üretiminin ikinci çeyrekte %20 daha düşeceğini tahmin ediyor.

Oppo'nun Üretim Stratejisi

Zorlu piyasa koşulları altında, Çinli Oppo (Oppo, Realme ve OnePlus markalarının üreticisi) Ocak-Mart döneminde cihaz üretimini 26,8 milyon adede düşürdü. Bu, bir önceki çeyreğe göre %17 daha az ve geçen yılın seviyesinin neredeyse %34 altında. Ancak TrendForce, etkili envanter yönetimi ve Güneydoğu Asya ile diğer bölgelerdeki talep toparlanması sayesinde Oppo'nun ikinci çeyrekte akıllı telefon üretimini %30'dan fazla artırabileceğini belirtti. Diğer taraftan, Xiaomi (Xiaomi, Redmi, Poco markalarının sahibi) Ocak-Mart döneminde 26,5 milyon cihaz piyasaya sürerek üretimini bir önceki çeyreğe göre %27,4 ve bir önceki yıla göre %40,4 oranında azalttı. TrendForce, düşük tüketici talebi ve Xiaomi'nin fazla stoklarının, şirketi üretimi kısmaya zorladığını belirtti. Ancak, ikinci çeyrekte Xiaomi'ye ait cihazların üretiminin %20 artması bekleniyor. İlk beş satıcıyı tamamlayan Vivo (Vivo, iQOO markalarının sahibi) ilk çeyrekte 20 milyon akıllı telefon sevk etti ve çeyrekten çeyreğe ve yıldan yıla sırasıyla %14,2 ve %12,3 oranında düşüş kaydetti. Çin, şirketin ana pazarı olmaya devam ediyor, ancak talep hala düşük olduğundan, analistler Nisan-Haziran aylarında Vivo'nun üretiminde yalnızca %10'luk bir artış bekliyorlar.  

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.