Airfryer ve Robot Süpürgelerin İthalatında Yeni Düzenlemeler: Fiyat Artışlarına Hazır Olun!

Yayınlanma:
Airfryer ve Robot Süpürgelerin İthalatında Yeni Düzenlemeler: Fiyat Artışlarına Hazır Olun!
Daha önce iptal edilen ancak bugün tekrar uygulanmaya başlanan bir düzenleme, airfryer ve robot süpürgelerin ithalatında yeni bir dönem başlatıyor. İlk olarak 22 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete'de duyurulan düzenleme, airfryer ve robot süpürgeler için Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen ithalat gözetim uygulamasını işaret ediyordu. Ancak bu karar, 29 Mart 2023'te geri çekildi. Bugün yayınlanan yeni düzenleme ile airfryer ve fritözler, tekrar ithalat gözetim uygulamasının kapsamına dahil edildi.

Gözetim Belgesi Zorunluluğu ve Fiyat Artışlarına Dair Bilgilendirme

Düzenleme gereği, gözetim belgesi olmaksızın ithal edilen tüm robot süpürgeler için gümrük birim bedeli 200 dolar, tüm airfryerlar için ise 100 dolar olarak belirlenmiştir. İthalat değeri 200 dolardan düşük olan robot süpürgeler ve 100 dolardan ucuz olan airfryerlar için vergi yükü arttı.

İthalatta Gözetim Uygulamasının Anlamı Nedir?

İthalatta gözetim uygulaması, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen gözetim belgesi ile ithal edilebilen ürünlerin kararını ifade eder. Ürünün maliyeti, satış fiyatı, özellikleri hakkında bakanlığa ayrıntılı bilgi verilmesi gereklidir. Eksik bilgi verilmesi ya da detaylı bildirimin yapılmaması durumunda, Resmi Gazete’de belirtilen “Birim gümrük kıymeti” üzerinden gümrük girişi yapılır. Airfryer için birim gümrük kıymeti 100 dolar, robot süpürgeler için 200 dolar olarak belirlenmiştir.

Uygun Fiyatlı Airfryer ve Robot Süpürgelerde Zam Beklentisi

Eğer bir firma, gözetim belgesi olmadan robot süpürge ithal ederse, ithal bedeli ne olursa olsun, 200 dolar üzerinden vergi ödemesi gerekmektedir. Airfryer için ise vergi, 100 dolar üzerinden hesaplanacaktır. Gözetim belgesi ile ithalat yapan firmalar, ithal değeri ne olursa olsun, o kadar vergi ödeyecektir. İthalatı gözetim belgesi ile yapılan işlem oldukça zahmetli olduğu için, birçok firma bu belge olmadan ithalat yapmayı tercih eder. Bu nedenle, 200 dolardan daha ucuza ithal edilen robot süpürgeler ve 100 dolardan daha ucuza ithal edilen airfryer’lar için yakında bir fiyat artışı beklenmektedir. Bugün yayımlanan düzenleme 30 gün sonra yürürlüğe girecektir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.