iPhone NFC Özelliği Açma İşlemi

iPhone NFC Özelliği Açma İşlemi

Yayınlanma:
iPhone NFC Özelliği Açma İşlemi

iPhone NFC Açma İşlemi & iPhone’da NFC Özelliği İle Ödeme.. Apple'ın iPhone modellerinde NFC özelliğini açma ve kullanma işleminin basamaklarına geçmeden önce NFC ile ilgili bazı bilgileri vermemizde yarar var. Öncelikle NFC nedir, hangi işlemlerde kullanılabilir sorusunun yanıtını vermemiz gerekiyor.

NFC (Near Field Communication) Nedir ve Nasıl Çalışır?

NFC yakın alanlarla iletişim kurma yöntemi olarak adlandırılıyor. NFC ile beraber birçok cihaz arasında yakın mesafeli veri ve bilgi alışverişi veya paylaşımı yapılabilir. Kablosuz olarak gerçekleştirilen NFC işlemi akıllı telefon sahipleri tarafından özellikle banka veya kredi kartları ile temassız alışveriş yapmak ve ulaşım kartlarında kolayca seyahat etmek amacıyla kullanıyor. NFC ile veri alışverişi WiFi yada BlueTooth sistemlerine oldukça benzer şekilde radyo dalgalarını kullanılarak gerçekleştirilir.

NFC sistemi ile teknolojik cihazlar yakın mesafede veri paylaşımı yapabilirler. Bu da özellikle temassız ödeme sistemlerinde oldukça sık kullanılmaktadır. Bunun yanında iki farklı NFC destekli cihaz arasında hızlı veri & dosya paylaşımı da yapılabilmektedir. NFC ile ödeme yapmak güvenli mi? NFC özelliği temassız yakın mesafe ile kullanıldığından genel itibariyle güvenli bir yöntem olarak kabul ediliyor. Ancak kullanmadığınız dönemlerde isterseniz telefonunuzdan NFC özelliğini kapatabilirsiniz.

NFC Hangi İşlemlerde Kullanılır?

NFC yöntemi ile iki telefon arasında telefon numaraları, dosyalar ya da fotoğraflar gönderilebilir. Ayrıca konum paylaşma gibi ekstra işlemler de bu özellik sayesinde yapılabilmekte. NFC özelliği kullanıcılar tarafından en çok ödeme yapmak için kullanılmaktadır. NFC ile ödeme yapabilmek için akıllı telefonunuzda NFC ayarlarında kredi kartınızı eklemeniz gerekmektedir. Benzeri ödeme işlemleri Apple Pay veya Google Pay üzerinden de yapılabilmekte. Kredi kartı sisteme eklendikten sonra temassız POS cihazlarına telefonunuzun NFC ünitesini yaklaştırıp anlık ödeme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. NFC açma işlemi sayesinde kredi kartlarınızı yanınızda taşımaya ihtiyacınız kalmamaktadır.

iPhone Modellerinde NFC Açma İşlemi

NFC özelliği bugün için sadece iPhone 7 ve üzeri iPhone modellerinde kullanılabilmektedir. Uygulamalar aracılığıyla iPhone üzerinden NFC kullanılabilir. Ekstra olarak Apple'ın NFC ile harici bankalar üzerinden ödeme yapma imkanı sunmadığını bilmek gerekiyor. Peki Apple'da NFC ile ödeme özelliği neden devre dışı? Bilindiği üzere Apple ekosistemi en çok güvenlik üzerine temellerini oturtmuştur. Apple cihazlarını satın alıp kullanan kullanıcıların birçoğu öncelik olarak güvenliği ön planda tutmaktadır. Apple iPhone NFC Açma İşlemi iPhone NFC açma işlemini gerçekleştirmek için cihazınızdan "Ayarlar">"Genel">"Cüzdan ve Apple Pay" menüsüne girmeniz gerekiyor. Şu an Türkiye lokasyonunda NFC özelliği veya Apple Pay ile ödeme sistemi aktif olarak kullanılmıyor. En büyük rakibi olan Samsung'un dip modellerinde bulunan NFC özelliğinin Apple'da kullanılamaması gerçekten çok ilginç. Peki Apple cihazlarında NFC alternatifi olarak ne kullanabiliriz? Apple'ın iPhone modellerinde NFC ile temassız ödeme alternatifi olarak Apple Pay kullanılabilir. NFC destekli iPhone cihazlarından NFC üzerinden Türkiye'de ödeme yapılabilir. Fakat Apple bugüne kadar Türkiye'de faaliyet gösteren bankaları NFC veya Apple Pay gibi sistemlerde ödeme yöntemi olarak kabul etmediği için iPhone cihazınızda NFC veya Apple Pay kullanarak ödeme yapabilmenizin tek yöntemi bulunuyor.

  • Yurtdışı (ABD veya Avrupa Ülkeleri) bankalarına ait bir kredi kartı kullanmak.
  • Apple Store hesap ayarlarınızda lokasyonunuzu Türkiye yerine ABD olarak değiştirmek.

Bu yöntemleri kullanarak Apple iPhone cihazınız üzerinden NFC ve Apple Pay sistemini kullanabilir ve temassız ödeme yapabilirsiniz. Burada en önemli durum bulunduğunuz konum ve eklediğiniz kredi kartın hangi ülkenin olduğuna bakılmasıdır. Konumunuzu ABD olarak seçerseniz NFC açma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ülkemizde onbinlerce iPhone kullanıcısının dert yandığı iPhone NFC özelliği açma işleminin şöyle yapılır..

  1. iPhone'da "Ayarlar" menüsünü açın.
  2. "Denetim Merkezi" bölümüne giriş yapın.
  3. "Kod Tarayıcı" ve "Cüzdan" seçeneğinin yanındaki "+" tuşuna tıklayın.
  4. "Ayarlar" kısmında "Cüzdan" kısmında kartlarınızı ekleyin.
  5. Böylece iPhone cihazınızda NFC açma işlemi aktif olarak kullanılabilir.

Apple Pay ve NFC Türkiye'de Kullanılıyor Mu?

2022 yılında Ermenistan, Peru, Arjantin, Moldova, Malezya, Kuveyt ve Ürdün olmak üzere Apple Pay tam 7 ülkede daha kullanılabilir hale gelmişti. 2023 yılında ise şu ana kadar sadece Apple Pay ekosistemi Güney Kore'de kullanıma açıldı. Avrupa kıtasında Apple Pay ilde ödeme desteği sağlanmayan içerisinde Türkiye'nin de olduğu 6 ülke kaldı. Bu ülkeler Arnavutluk, Andorra, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Kosova, KKTC ve Türkiye. Bu konumuzda iPhone 11 NFC açma, iPhone 12 NFC açma, iPhone 13 NFC ve iPhone 14 NFC açma yöntemleri adım adım anlatılmıştır. Şu an için ülkemizde Apple Pay sistemi kullanılmamakta olsa da kısa süre içerisinde bu özelliğin kullanıma sunulacağını ve sorunsuz olarak iPhone cihazlarımızda temassız ödeme yapabileceğimizi düşünüyoruz. Yeri gelmişken isterseniz Türkiye iPhone fiyatları konumuzu da inceleyebilirsiniz.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.