Dev Rehber! Minecraft Nasıl Oynanır? İlk Gün Nasıl Atlatılır?

Minecraft Nasıl Oynanır?

Yayınlanma:
Dev Rehber! Minecraft Nasıl Oynanır? İlk Gün Nasıl Atlatılır?

Milyonları peşinden sürükleyen Minecraft nasıl oynanır? O kaotik Minecraft ilk günü nasıl geride bırakılır? Eğer Minecraft yolculuğuna nereden başlayacağınız bilmiyorsanız bu rehber başlangıç için harika! Şimdi iki farklı formatta ilk gecenizden nasıl sağ çıkacağınızı, yapmanız gerekenleri adım adım anlatacağız. Dikkat, yeni başlayanlar için ideal olduğu gibi tecrübeli oyuncular için de ideal bir makaledir. Minecraft Haritaları, Minecraft Texture Packleri, Minecraft Modları gibi çok daha üst seviye detaylar da içerir. Başlıyoruz...

Minecraft aslında bir kum havuzudur ve oyunu oynamanın tam olarak doğru ya da önceden tanımlı bir yöntemi de yoktur. Ancak hayatta kalmak için yemek ve kalacak yer temel gereksinimler arasında ve burada her şey opsiyonel, hatta bu temel gereksinimler için bile sayısız çözüm var. Peki Minecraft nasıl oynanır? Burada oyunun genelinde ve ağırlıklı olarak ilk gününde hayatta kalabilmeniz için gereken temel yollardan bahsedeceğiz... woodland-mansion-930x523

Minecraft ilk gün

Oyuna ilk başladığınız gün yapmanız gereken tek şey odunları toplayıp "crafting table” dediğimiz alanı oluşturmanız. Bunun için de gerekli şey bir balta, bu araç size daha hızlı odun toplamanız konusunda yardımcı olur. Daha sonra ikinci araç bir kazma; yere uygun delikler açıp ilk etapta 29 tane parke taşı toparlamanız gerekiyor. Daha sonra da 8 tane parke taşı daha, bu da ocak yapmak için. Daha sonra bir sığınak yani kalacak yer inşa etmeniz gerekecek. Daha sonra odun ve kömür kullanarak meşale yapmalısınız. Evet, yavaş yavaş ısınıyoruz... Okuma Tavsiyesi: Minecraft güncellendi! İşte yeni özellikler...

  • Kazmalar, taş, odun...

Eğer daha fazla odun bulabilirseniz tekrardan “crafting table” oluşturarak kazmalar yapabilirsiniz. Ardından maden için taş bulun, ayrıca bir kaç tane de parke taşı bulmaya çalışın, bu şekilde başka taş araçlar ve kılıç yapabilirsiniz. Daha sonra kömür kullanarak meşale yapın ve şimdi kazmaya hazırsınız... Ayrıca kendinizde bir siper kurarak düşman saldırılarından da sakınabilirsiniz. Üç tane yün ve plaka kullanarak yatak yapabilirsiniz. Bunun için 3 tane koyun öldürerek onları kırpmanız gerekiyor. Böylece ev yapmadan direkt bün ışığına uyanabilirsiniz.

  • Barınak

Minecraft nasıl oynanır konusunun önemli unsurlarından birine geldi sıra: Geçireceğiniz ilk gece için barınak önemli, emin olun ilk geceden öldürülmek istemezsiniz. Bunun için saklanabileceğiniz küçük bir delik yapabilirsiniz. En önemli konu gün batana kadar uyumamanız gerektiği. Kritik ipucu: İlk geceden canavar avlamaya çalışmayın!

  • Hava kararınca...

Canavarlar gecelerin korkulu rüyası, bundan dolayı bir küfenin içinde uyumak da çok iyi bir fikir. Ayrıca demir zırh ve kılıç olmadan hiç bir canavarla temasta bulunmayın. İlk başlarda yapılan en büyük hata ilk geceden canavar avlamaya çalışmak olur. Bunun için geceleri içerde vakit geçirin. Eğer sürekli öldürülüyorsanız da bunun ilk geceniz olduğunu unutmayın çok bir şey kaybetmiyorsunuz. Boşverin ama yazıyı okumaya da devam edin, sizi ölmekten kurtaracağız...

  • Ölüm

Yaşamsal durum en önemli konu ve eğer Minecraft’ta ölürseniz taşıdığınız tüm gereçler o noktada kalır, tabi siz başka bir yerde tekrardan doğarsınız. Bundan dolayı ilk barınağınızı doğdunuz alana kurmaya çalışın, bu şekilde öldüğünüz noktayı daha kolay bulabilirsiniz. Minecraft araçları siz öldükten 5 dakika sonrasına kadar kalabilir, ardından kaybolur. Ancak bazı canavarlar sizin araçlarınızı alarak size karşı kullanabilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi eğer ilk geceden ölürseniz tekrardan o ilk kurduğunuz yatakta uyuyabilirsiniz.

Yemek ve Açlık

Eğer barınak ve araçları hallettiyseniz ikinci konu yemek. Yemek bir süre sonra size vurmaya başlayacak, ilk gün için problem değil. Ancak yine de biraz yemek bulmak mantıklı. Etrafta dolaşıp gezindikten sonra “açlık” kısmının azalmaya başladığını görebilirsiniz. Bu derece %90’ın altına düşerse gücünüz azalmaya başlar, %30’un altına düşerse koşamazsınız ve eğer “hard” modda değilseniz ve bu bar tamamen boşalırsa aç kalır ve ölürsünüz. Oyunda yaptığınız tüm hareketler enerji kaybetmenize neden olur. Minecraft nasıl oynanır sorusunun temel yanıtlarındam biri de bu. Aşağıdaki sizi hızlıca aç bırakacak hareketleri sıraladık, bunlardan sakınmaya çalışın:

  • Yara almak; bunun her türlüsü size zarar verir, 3 bloktan fazla alana hareket etmeyin.
  • Tüm ataklar ve saldırılar, size yapılanlar dahil sağlınızı olumsuz etkiler, bunun için kavgaya girişmeden etraftaki bir kaç canlıyı yemeye çalışın (öldürüp :).
  • PC'deyseniz koşmak için “W” tuşunu kullanabilirsiniz ya da klavyenizde sol taraftaki “ctrl” tuşu. Eğer koşmaya başlarsanız normalden fazla enerji tüketirsiniz.
  • Oyun boyunca sıçramanız gerekecek, bunu gerektiğinde yapın. Özellikle koşarak sıçrama normal sıçramadan 4 kat daha fazla enerjiye mal olur. Yazıktır, yapmayın.

minecraft-nasil-oynanir

Oyuna başlayalım (mı?)

Oyuna ilk girdiğinizde güzel bir manzara sizi karşılıyor olacak, ilk başta etrafa bakının ki öldügünüzde tekrardan aynı yere gelebilin. Bulunduğunuz noktayı işaretlemek için çamur ve kum kullanabilirsiniz.

  • Zor ve basit start

Eğer kumdan bir alanda duruyorsanız çöldesiniz demektir, bulunduğunuz yeri işaretleyin ve etrafta yeşil alanlar aramaya başlayın ki ihtiyacınız olan odunları toparlayın. Eğer çölden başka bir şey yoksa bir yön seçin ve devam edin. Çöl, pek bir işe yaramaz... Eğer bir adadaysanız en zor başlangıç noktasındasınız, -ne şans ama- Minecraft odun bulmak için başka bölgelere yüzmeniz gerekli. Etrafınız pembeyse oyuna çok kolay bir başlangıç yapacaksınız demektir; mantar tarlasındasınız. Canavarların olmadığı yerler, hiç değilse geceleri rahat edersiniz. Buna az sayıda insana denk gelen bonus bile denilebilir... Eğer etrafınızda çiftlikler ve köyler varsa NPC köyündesiniz demektir. Burası da hayatta kalabilmek için iyi bir alan. Odun bulabilir, kalacak yer edinebilir ve yerel köylülerle ticaret yapabilirsiniz. Sosyal bir çevredir.

  • Ahşap işçiliği

Etrafınıza bakın; önceliğiniz ağaçlar, görebildiğiniz taşlar ve uzun yeşillikler olsun. Eğer etrafta gezintiye çıkarsanız uzun otları kesmeye başlayın ve yere düşen tohumları toplayın. Bunlar daha sonra işinize yarayacak. İlk önceliğiniz küçük ağaçlar, büyük ağaçlarla zamanınız harcamayın. Ağaçlar oyun boyunca en büyük yardımcınız. minecraft-1 Minecraft’da oyunun isminden de anlaşılacağı gibi en önemli kısım oyunun işçilik tarafı ya da zanaat. Sizin “crafting table” kısmında bulunan az sayıda öğeniz zaten var, ancak bunları geliştirmek için çalışmak zorundasınız. Yukarıda bahsettiğimiz gibi “crafting table” oluşturuldukran sonra envanteri açıp yapmanız gereken lodları alın ve bunları ağaçlardan elde etmeye çalışın. Odunları ağaçlardan elde edebilirsiniz, elde ettiğiniz odunlardan yukarıdaki gibi tahta sandıklar yapabilirsiniz, bunların renkleri sizin topladığınız odunlara göre değişebilir. Farklı türlerdeki odunlar bir araya gelemiyor, çalışma mantıkları ise aynı. Bazı durumlar haricinde bu yaptığınız sandıkların çalışma mantıkları aynı ve birleşebiliyorlar. Şimdi yaptığınız sandıklara göz atın ve “crafting table”ı oluşturmaya başlayın. minecraft-2 Bu noktadan itibaren daha kompleks blok ve nesneler oluşturabilirsiniz. NOT: Crafting Table üzerinde oluşturduğunuz her şeyi Crafting alanında da oluşturabilirsiniz.

İlk araçlar

İlk başta taş ve kömür elde ettikten sonra ihtiyacınız bir kazma. İlk kazmanız odundan yapılmış olacak, bu pek sağlam ve hızlı değil, ancak biraz taş toplayana kadar elinizdeki bu. İdare edeceğiz... Kazma yapmak için sopalar oluşturmanız gerekiyor, aşağıdaki görselde olduğu gibi. minecraft-3 Şimdi de oluşturduğunuz sandıkları yine aşağıdaki görseldeki gibi yerleştirin. minecraft-3 İsterseniz buradaki alana görseldeki gibi yerleşim yapabilirsiniz, alan sınırlı olduğu için sopalarda doldurabilir veya taş biriktirip daha sağlamlarını da yapabilirsiniz. Şimdi ilk kazmanızı yaptıktan sonra daha iyilerini yapabilmek için aşağıdaki görseldeki taşlara ihtiyacınız var. Şimdi taş aramaya çıkın, eğer yüzeyde gözükmüyorlarsa kazmayı deneyin. Ardından kazmanızı yapacak kadar taş bulun, daha fazlası size balta ve kılıç yapmanızda yardımcı olacak. minecraft-5 Kürek bir çok işi elinizle yapacağınız işten daha hızlı yapmanızı sağlar (aşağıda). minecraft-5 Kılıç hırsızlara ve saldırganlara karşı en etkili silahınız buna canavarlar da dahil. minecraft-5 Taşdan yapmış olduğunuz kazma, odundan yapılana göre daha hızlı ve sağlam. minecraft-balta Balta odun toplamak için en hızlı aracınız. minecraft-balta

Daha Fazla Kaynak

Şimdi taş baltayı kullanarak daha fazla odun elde etmeniz gerekiyor. Bazı ağaçlar diğerlerine göre daha farklı gözüküyor, ancak hepsinin işlevi aynı, yukarıda da belirttiğimiz gibi farklı tiplerdeki odunlar birleşemiyor. Güneş hala tepedeyken etrafı keşfe çıkın ancak kaybolmayın. Maden bulmaya çalışın. Minecraft maden bulmak keyiflidir. Eğer kömüre benzeyen bir şey bulduysanız ve bu siyah renge sahipse, demir buldunuz demektir. Demir Minecraft kariyeriniz boyunca en çok işe yarayacak madde. Eğer kolay ulaşabiliyorsanız bulabildiklerinizin hepsini alın. minecraft-yuzey Dikkat: Hayvanları yerken çiğ yemeyin, zehirlenip ölebilirsiniz.

Minecraft'ta besin kaynakları nelerdir?

Ağaçları keserken etrafta vahşi hayvanlar bulabilirsiniz; tavuk, inek, koyun ve tavşanlar. Bunlar sizin birincil besin kaynağınız, eğer etrafta bunlardan varsa çevrede daha fazlası da var demektir. Eğer çevrenizdeki tüm hayvanları öldürürseniz onları yakın gelecekte kendiniz yetiştirmeniz gerekebilir, en az iki tanesini yetiştirmek için bırakın. Hayvanları yerken çiğ yemeyin, zehirlenip ölebilirsiniz. Etleri yemek için pişirmeniz gerekiyor, geceleri barınakta ışığa sahip olmak için meşale yakın, pişirme işlemi için Minecraft'ta ocak yapmak gerekiyor. Ocak, taş kullanılarak yapılıyor ve yaptığınız ocağı crafting table üzerinde bir yereyerletirebilirsiniz. Eğer ocağı yakmak için kömür bulamadıysanız başka şeylerde kullanabilirsiniz. Burada odun kazmanızı yakabilirsiniz. minecraft-et-odun

Minecraft yatak ve barınak

Eğer yeterli kaynağınız varsa hemen yatak yapın, yatağınız varsa gece uykuları daha keyifli demektir, eğer ilk gecenizde yatak yapamadıysanız acil durum barınağını kullanın. Eğer yaptığınız barınak yerin altındaysa kendinizi gecenin karanlığına bırakmadan önce tahtadan bir kapı da yapmalısınız. minecraft-yatak-barinak minecraft-kapi Alacakaranlık Gece iyi bir barınakta olduğunuza emin olun, yanınızda en azından odun, kılıç ve biraz yemek olsun en azından bir tane de meşale, çünkü sonraki gün yemeğinizi pişirmeniz gerekecek. Eğer canavarlar ortaya çıkarsa daha sonra uyuyamayabilirsiniz. Biraz kömür veya odunla aşağıdaki gibi etleri pişirebilirsiniz. minecraft-alacakaranlik İlk gününüzde hayatta kalabilmek için fazladan kömür harcayabilirsiniz. Buradaki kasa ilk geceden işe yaramayabilir ancak sonraki günlerde işe yarayabilir. minecraft-alacakaranlik Yeni gün Gün tam aydınlanana kadar barınağı terk etmeyin. Güneş çıksa dahi hala canavarlar dışarıda olabilir. Eğer örümcek görürseniz paniklemeyin, gündüzleri daha barışçıllar. Eğer sarmaşık bitki görürseniz en az 16 blok öteye gidin ve gitmesini bekleyin. Eğer Minecraft'ta zombi veya iskeletor görürseniz de onlardan uzak durum. Eğer hava tam aydınlık değilse problem büyük demektir. Biraz zombi öldürmeniz gerekebilir. Zombiler kolay öldürülebilirler, ancak size saldırırlarsa etrafta daha fazlası var demektir.

The Walking Dead, sıkıntılı... Barınağın güvenliği İlk günün sonunda barınak küçük kalacaktır, daha sonraki günlerde daha güvenli ve daha büyüğüne ihtiyacınız olacak. Madencilik Eninde sonunda yer altına demir ve diğer madenler için inmeniz gerekecek. Bir çok gelişmiş maden tekniği olsa da en temel yol bir mağaraya girip keşfe başlamak. https://www.youtube.com/watch?v=iknMUH-pkcM Mağara bulma Mağaralarda kömür cevheri yalnızca deniz seviyesinin altında görülür (Y=64). Demir ve diğer maden kaynakları için direkt yer altına doğru giden mağaralar bulmalısınız, bazı durumlar bu tür madenler bir anda sonlanabiliyor. Ancak çoğu durumda daha büyük bir mağara sistemine açılan kapıdırlar. Bazı durumlarda 2-8 blok arasında devam edip o şekilde de sonlanabilirler.

Mağara büyütme - Yeni oyuncuların bilmediği farklı teknikler Maden veya mağaralar sürekli devam ederler ve sizde onları meşalelerle desteklemelisiniz. Ancak özellikle yeni oyuncuların bilmediği farklı teknikler var. Örnek olarak şelaleler, eğime doğru yüzebilirsiniz. Yine dolaşmaya çıktığınızda kaybolmamak için kendinize bir iz yapabilirsiniz. ⇧ (Left Shift) bu tuş uçurumlardan ve madenlerdeki düşüşler konusunda size koruyacaktır. Bazı materyaller yalnızda yer altından çıkıyor. Bunu bilmek oyununuzun geleceği için önemli. İlk gününüzde muhtemelen kömür ve demir göreceksiniz. Ancak tüm hepsini biliyor olmak tekrar vurguluyoruz çok önemli. minecraft-komur Yukarıda gördüğünüz kömür, meşale yapımı ve yemekleri pişirebilmeniz için çok önemli ve bulması kolay bir maden. Bunun yerine çoğu durumda odun da kullanabilirsiniz.

  • İpucu: İlk bulduğunuz demiri ilk önce kazma, kılıç ve zırh şeklinde değerlendirmeye bakın

minecraft-tas Demir, muhtemelen oyun içerisindeki en önemli ve en çok kullanılan maden ve yer altında bulunuyor. Demiri çok kaliteli araç ve zırh yapımında kullanabilirsiniz. İlk bulduğunuz demiri ilk önce kazma, kılıç ve zırh şeklinde değerlendirmeye bakın. minecraft-altin İlk başlarda pek ihtiyacınız olmasa da zamanla olacak. Kırmızı taş ve altın önemli madenlerden. Bulduğunuz ilk altın ile pusula ve saat yapabilirsiniz. minecraft-elmas Elmas çok nadir bulunan bir mineral, aslında Minecraft’taki en nadir mineral. Bununla çok hızlı ve sağlam aletler yapabilirsiniz. Elmas bulabilmek için demir baltanız olmalı ve en az 10 seviye ilerlemeniz gerekiyor. minecraft-zumrut Zümrüt normalde oyun içerisinde ticaretle elde edilebiliyor ve bunu da çiftçilerle yapabiliyorsunuz. Ancak yine de altında aynı maden damarlarında bulunabiliyor ve demir kazma gerekiyor bunu çıkarabilmek için. Zamanla ihtiyaç duyabileceğiniz yardımcı konular -Her zaman daha çok odun, kömür ve demir depolayın. -Zamanla daha derin maden damarlarına girmeniz gerekecek, özellikle elmas için. -Canavar avlamaya başlayın, zamanla bu kaynaklara ihtiyacınız olacak. -Buğday yetiştirmeye başlayın, daha sonra zamanla da havuc, patates gibi yiyeceklere de ihtiyacınız olacak. Yine bal kabağı da önemli bir besin. - Barınak kısmı eve dönüşeceği için evinizin pencereleri, kapıları, arka kapısı, depolama odaları olarak zamanla daha kompleks hale gelecektir. - Bazı hayvanları ehlileştirip kullanmanız gerekecek. Kedilerin ormandan balık getirmelerini sağlayabilirsiniz, köpekleri canavarlara karşı kullanabilirsiniz.

Yazar: Oğuzhan Suer Önemli Not: Tüm hakları saklıdır. Kullanımı, alıntılanması, link verilerek dahi sosyal medya harici paylaşımı yasal muahedeye tabidir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.