Sualtı Fotoğrafçılığı Nedir ve Nasıl Yapılır

En doğru ekipmanlar, dalış öncesi tavsiyeler ve çekim teknikleri ile sizde su altını keşfedebilirsiniz...

Yayınlanma:
Sualtı Fotoğrafçılığı Nedir ve Nasıl Yapılır

Bulutların o karamsar grileri, rüzgarın güzel kelebekleri çok daha gizli köşelere iten kaba tutumu, çimlerin ve çiçeklerin kendilerini soğuktan sakınan gizemi geride kaldı artık. Güneş, tüm enerjisini doğaya ve onun tamamlayıcılarına biraz gökyüzüne biraz ılık esen rüzgarlara umarsızca bırakıyor. Peki neler oluyor sonra? Tatil hazırlıkları devam ediyor; peki t-shirtler, parmak arası terlikler, kocaman bir gülümseme ve güneş gözlüklerinin yanında bir gereksinim daha yok mu sizce? Kesinlikle var; fotoğraf, hem de her yerde! Su altı fotoğrafçılığı nedir sorusuna yanıtlar arayacağız.

Sualtı fotoğrafçılığı nasıl yapılır inceliyoruz. Fotoğraf çekmek için karşımızda umarsızca uzanan kumlar, harika doğa manzaraları, soğuk içeceklerinizi yudumlayacağınız kafelerde geçirilen anları ölümsüzleştirmenin sınırsız fırsatları beliriyor. Ama bu saydığımız keyifli anların ötesinde bir yer daha yok mu sizce? Fotoğraf sanatının özellikle son yıllarda hızla yöneldiği alanlardan biri de sualtının büyüleyici dünyası ve evet, bu konumuzda suyun derinliklerinde fotoğraf adına neler yapılabileceğinden bahsedeceğiz. Su altı fotoğrafçılığı nedir sorusuna yanıtlar arayacağız. Su altı fotoğrafçılığı nedir sorusuna yanıtlar arayacağız. Sualtı fotoğrafçılığı nasıl yapılır inceliyoruz. 14600ike

Suyun derinlikleri ve sınırlamalar

Suyun altı, bildiğimiz ve tanıdığımız dünyadan çok daha başka bir dünya. Sürprizlerle dolu ve bu nedenle de birçok fotoğraf meraklısının ilgisini çekmeyi başarıyor. İşin güzel yanı fotoğrafçılığın temel prensiplerinden yola çıktığımızda sualtında ya da üstünde fotoğrafın elde ediliği açısından bir fark söz konusu da değil. Sualtı fotoğrafçılığı nasıl yapılır inceliyoruz. Biraz daha detaya ne dersiniz?

  • Güvenlik

Sualtında fotoğraf çekmek için gerekli ekipmanlar tamamlanmış ve teknik bilgide yüksek noktada diyelim. Bu iki unsurdan çok daha önemli bir konu vardır ki bu da güvenlik. Eğitim ve güvenliğe dair detaylar elimize fotoğraf aygıtımızı almadan önce üzerinde durduğumuz bir konu olmak zorundadır. Dalışa uygun olup olmadığınızı belirleyecek bir takım kontrollerin, dalışa dair bilginin edinebilmesi adına eğitim prosedürlerinin tamamlanmış olmasının yanı sıra suyun altındaki potansiyel risklerin önlemlerinin alınmış olması önem taşır. Temel ilk yardım bilgisi olmadan suyun altında fotoğraf çekmeye çalışmak büyük bir hata olacaktır. Sualtı fotoğrafçılığı nasıl yapılır inceliyoruz. 120209-N-XD935-302

  • Ekipmanlar

Suyun derinliklerinde fotoğraf çekmeye hazırlanan bir kişinin kullanacağı ekipmanı belirlemesi gerekir. Fotoğraf makinesinde su altında kullanım adına size sunulan alternatifler temel olarak iki başlıkta irdelenir. Sualtına uygun fotoğraf makineleri ve su altına uygun olmayan fotoğraf makineleri için su altına uygunluk imkanı sağlayan koruyucu kılıflar. Kuvvetli sualtı fotoğraf makineleri arasında Sea&Sea, Reefmaster gibi markalar ilk akla gelenler arasındadır.

Koruyucu kılıf kullanımıyla sizi sualtının eşsiz dünyasıyla buluşturan markaların başında ise Olympus, Nikon, Canon, Sony, Panasonic, Fujifilm gibi markalar gelir. Bu saydığımız markalar ve diğer bazı markaların suyun altında fotoğraf çekim özelliği sunan fotoğraf makineleri de ürün gamları içinde mevcuttur. Bir anekdot olarak fotoğraf makinesine özel kılıf yapan üreticiler de vardır. Bu seçeneğin oldukça maaliyetli olduğunu belirtelim. Su altı fotoğrafçılığı nedir sorusuna yanıtlar arayacağız. Sualtı fotoğrafçılığı nasıl yapılır inceliyoruz.

  • Housing/dayanıklı cihaz tercihi

İlk soru şu: Ne kadar derine inmeyi planlıyorsunuz? 20-40 metreye kadar derinlere inmeyi planlıyorsanız Sony, Olympus, Fujifilm gibi markaların kendi fotoğraf makineleri için ürettiği kapları kullanabilirsiniz. Bu derinlerden de aşağı inecekseniz maliyetler artacaktır; çünkü kendi kabınızı yaptırmanız gerekecek. Satın alacağınız fotoğraf makinesinin manuel ayarlama özellikli olması size avantaj sağlar. Dünyanın en iyi sualtı fotoğrafları manuel ayarlarla elde edilmiştir. Ayrıca fotoğraf aygıtınızda yapacağınız beyaz ayarı (White balance), sualtında önemlidir. Suyun altında optik ya da dijital zumun pek gerekli olmadığını belirtmek gerekli.

Çünkü zum faktörü, suyun altında etkili değildir. Görüntüde bozulmayı artırdığı gibi su altı için fotoğraf aygıtının dengesini bozup titretebileceğinden kullanımı pratikte değildir. Sualtı fotoğrafçılığı nasıl yapılır inceliyoruz. Objektif ayarlarının hem otomatik hem de manuel olarak yapılabilmesi önemlidir. Fotoğraf makinesinin focal range olarak da bilinen odaklama alanının performanslı olmasına dikkat edilmelidir. Fotoğraf makinesi için kılıf(housing)ya da kap kullanacaksanız satın almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli detay tüm ayarların kılıf üzerinden yapılıp yapılmadığının kontrolüdür. 8791966-underwater-wallpaper-image-hd-background

Yeni başlayanlar için sualtı fotoğrafçılığı ekipmanlar

Adından da anlaşılacağı üzere suya dayanıklı kompakt fotoğraf makineleri, küçük boyutları ve hafiflikleri ile kıyılarda suyun birkaç metre (genelde 2-3metre) altında kolaylıkla taşıyabileceğiniz aygıtlardır. Şortun cebinde dahi taşıyabilirsiniz. Fotoğraf çekmek istediğiniz anda sizi gayet anlaşılır menüleri ve kontrol kadranları ile karşılarlar. Bu türde optik zoom özelliği 3x seviyelerinden başlar. Üstelik bazı ayarlamaları da giriş seviye olarak konumlandırabileceğimiz kompakt fotoğraf makineleri ile rahatlıkla yapabilirsiniz. Su altında video kaydı da yapabilirsiniz. Su altı fotoğrafçılığı nedir sorusuna yanıtlar arıyoruz. Sualtı fotoğrafçılığı nasıl yapılır inceliyoruz.

Sualtı fotoğrafçılığı flaş kullanımı, ışık kaynağı ve color balance

Sualtı fotoğrafçılığıyla yeryüzünde çekilen fotoğraflar arasında belli başlı farklılıklar vardır. Ancak güneşin olduğu saatlerde aydınlık olabilen sualtı, derinlere inildikçe karanlıklaşır. Hatta belli bir derinlikten sonrasına güneş ışığı ulaşmaz ve buralar tamamen karanlık altındadır. Bununla birlikte derinlerde ışığın dağılma miktarının fazlalaşması söz konusudur. Işık, sualtına inildikçe azalır, bu nedenle yanınıza ışık kaynağı alarak suyun altına inmeniz gerekir. Fotoğraf aygıtınızın da flaşla birlikte kullanımı gerekmektedir. Flaşın da fotoğraf aygıtınıza üstten takılan güçlü bir flaş olması tercih edilmelidir. Ayrıca dijital fotoğraf aygıtınızın beyaz renk denge ayarının düzenlenmesi gerekir. Hem flaş kullanımı hem ek ışık kaynağı hem de white balance’a dair gereklilikler yerine getirilirse sualtında hava koşulları da uygunsa çok iyi fotoğraflar elde etmemek için herhangi bir engel yoktur.

Sualtı fotoğrafçılığı büyüteç etkisi nedir?

Bilindiği üzere suyun altında herşey normal ölçülerine göre daha büyük gözükür. Yani başka bir deyişle büyüteç etkisine benzer bir durum vardır derinlerde. Bu etkinin önüne geçmek içinse çözüm basittir; geniş açılı bir fotoğraf çekilirken yukarıda yani yeryüzünde olduğundan daha fazla mesafe bırakılmalıdır.

Karlanma Fotoğrafın ana maddesi ışıktır. Işık, olmadan fotoğraf olmaz. Işığın doğru olduğu fotoğraf, fotoğraftır ve ışık eğer yanlışsa fotoğrafa dair bazı şeyler eksik kalacaktır. Işık, fotoğrafta bazı detayları saklarken bazılarını da ortaya çıkaran bir faktördür. Örneğin; bir nesneye doğrudan gelen ışık, neredeyse sıfır gölgeli bir fotoğraf elde etmemizi sağlar. Yani fotoğrafta herhangi bir görsel problemin olmayacağı bir kare. Peki aynı nesneye fotoğraf ya arkadan gelirse. İste burada nesnenin fotoğrafa yansımasında bazı değişiklikler açığa çıkar. Bu tür fotoğraflar gizem doludur.

Nesne, neredeyse ortadan kaybolmuştur. Fotoğrafta gölgeleri daha fazla artırmak mı istiyorsunuz? Işığın sağdan veya soldan gelmesini denediğinizde ışığın geldiği yüzeyin açıkça ortaya çıktığını ışığın gelmediği kısmın karanlıkta kaldığını ve gölgenin de ışığın gelmediği yüzeyden itibaren yansıdığını göreceksiniz. Önemli Uyarı: Bu makalenin kullanımı yasal müeyiddeye tabidir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.