Web3 ile markalar topluluklara yöneliyor

Web3 ile markalar topluluklara yöneliyor

Yayınlanma:
Web3 ile markalar topluluklara yöneliyor

İçerik tüketiciliği ve klasik web deneyimi geride kalıyor. Kullanıcılar artık merkeziyeti olmayan Web3’ü ve doğrudan onun etkilediği metaverse ve NFT’leri hayatına alıyor. DAO’ların tüketici tarafında topluluk hissini güçlendireceğini ve markaların da kullanıcıların gündelik hayatına etki edebileceğini aktaran Orderinbox CEO’su Doğu Taşkıran, Orderinbox’ın da büyüdükçe DAO formatında merkezi olmayan bir pazar yerine dönüşeceğini dile getiriyor.

Web3 ile başlayan yeni dönem, bireylere ve markalara Merkeziyetsiz Otonom Kuruluşlar’ı (DAO) tanıtıyor. Topluluk tarafından yönetilen ve aslında merkeziyeti hiçbir otoriteye ait olmayan oluşumlar olan DAO’lar, şirketlerin temel kurallarının kaynak kodlara işlenmesini sağlıyor ve işlem kontrolü ile oluşan maliyetleri ve insan gücünü ortadan kaldırıyor. Akıllı sözleşmelerin çığır açan gelişimi ile gündeme gelen DAO’ların özellikle NFT satışlarında topluluk odaklı yaklaşımın var olmasıyla daha da ön plana çıktığını belirten Orderinbox CEO’su Doğu Taşkıran’a göre, DAO’lar markalar için özellikle genç hedef kitlelere hitap etmede ve token'ler vesilesiyle kişiler ve topluluklar için ekonomik olarak bir değer yaratma konusunda destek sağlıyor.

Web3 ile Merkeziyetsiz Oluşumlara Geçiliyor NFT’ler, metaverse, merkeziyetsiz oluşumlar, hepsi artık günümüz dünyasının içerisinde yer alan önemli kavramlar. Genellikle dApps yani merkezi olmayan uygulamaları içerisinde barındıran Web3, uygulamalarını ya blok zincirler üzerinde birçok sunucudan oluşan merkezi olmayan ağlarda ya da kripto ekonomik protokol oluşturan bir kombinasyonda çalıştırıyor. Kripto paraların bu protokollerde büyük rol oynadığına dikkat çeken Doğu Taşkıran, Web3'ün token tabanlı, blok zincir destekli ekonomisinin tek bir operatör tarafından kontrol edilmesinin önlendiğini de aktarıyor. Özellikle bu gelişmenin kullanıcıların aidiyetini ve refahını ele almayan büyük teknoloji şirketlerine güç ve kar aktaran Web2 üzerinde değişimi getirdiğini belirten Taşkıran, Web3 ile toplulukların çevresinde aslında tek karar mekanizmasının olmadığı oluşumlara evrildiğini de dile getiriyor.

Markalar Web3 ile Yeni Bir Çağa Adım Atıyor Oyunlar, uygulamalar, dijital ve yeni kurulan yapıların geri bildirim organizasyonlarında DAO’ların fark yaratacağı düşünülüyor. DAO’lar özellikle bir kurumun doğrudan kendi kullanıcı tabanında geri dönüş almasını sağlayabilirken, kullanıcıların da belli özellikleri talep ediyor olmasını ya da yeni süreçlere karar vermede etkin rol oynamasını kolaylaştırıyor.

Bu durumun geliştirilen birçok uygulama ya da girişimin başarısında kritik rol oynayacağına dikkat çeken Doğu Taşkıran, genç hedef kitlelere hitap eden markaların Web3 ve DAO merkezinde hareket edeceğini de öngörüyor. Markaların yeni süreçte topluluk odaklı ticaret ve yönetime yöneleceğini ifade eden Taşkıran, Web3 ile kişi, kurum ve markaların kendi fonlamalarını yapacağını, bu aşamada da özellikle NFT pazar yerlerinin yaratıcı ekonomi ile bu alana yön vereceğini ve sosyal NFT pazar yeri olan Orderinbox’ın da büyüdükçe DAO formatında merkezi olmayan bir pazar yerine dönüşeceğini dile getiriyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.