Kablosuz Modem Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Kablosuz modem güvenliği nasıl sağlanır, bu konu günümüzde en önemli konulardan biridir, çünkü siber saldırı olanakları ve kötü niyetli saldırganların cirit atacağı geniş bir alan olması hasebi ile bu güvenliğin tam olarak sağlanması gerekiyor

Yayınlanma:
Kablosuz Modem Güvenliği Nasıl Sağlanır?

İstenmeyen kimselerin modem ağınıza sızmasını engellemek sizin elinizde ve alacağınız basit önlemlerle, kablosuz modem güvenliği sağlanabilir.

  • Modem güvenlik ayarları
  • Modem güvenlik ayarları nasıl değiştirilir
  • Kablosuz ağ güvenliği Nedir
  • Kablosuz ağ güvenliği Nasıl Sağlanır
  • Ağ güvenliği Nasıl Sağlanır
  • tp-link modem güvenlik ayarları
  • Kablosuz ağ güvenliği PDF
  • Wifi güvenli olmayan ağ ne demek

İnternete bağlandığınızda, kablosuz modem güvenlik ayarlarınızı tehlikeye karşı koruyabildiğinizden emin olmanız gerekir. Kablosuz modem güvenlik ayarında yer alan risklerin farkında olmayan bazı kişiler, kablosuz ağ ayarlarını olduğu gibi bırakırlar. Kablosuz ağlarının saldırıya uğrama riski altında olduğunun farkında değiller. Kablosuz modem güvenlik ayarları ve kablosuz ağınızı nasıl güvende tutabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin.

Modem Güvenlik Ayarları

Kablosuz modem güvenlik ayarlarınızı düzenli aralıklarla değiştirin. Bu, herhangi bir kötü amaçlı veya yasa dışı etkinliğin bağlantınızı olumsuz yönde etkileyememesini sağlar. Ayrıca, ağınızdaki belirli aygıtların kullanımını önlemenize yardımcı olur. Kablosuz modeminizin güvenliğini artırmak için aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun: Parolanızı zaman zaman değiştirin.

Uygun bir güvenli şifrenin karmaşık olması gerekir. Ayrıca en az sekiz karakter uzunluğunda olmalı ve büyük ve küçük harflerin (A, B, C, D, 1,2,3,-,*,!,e, f, G, H, J, K, L ve M) bir karışımını içermelidir. Bu önlem yeterli mi? Hayır, yapacağınız en önemli iş, modeminize kimlerin bağlanacağını kontrol etmek için herkesin MAC adreslerine göre bir liste oluşturabilirsiniz. Yani modeminize kimlerin bağlanıp bağlanmayacağını siz kendiniz liste oluşturarak belirleyebilirsiniz. Resim1 de gördüğünüz gibi modem ara yüzüne girmek için tarayıcıda 192.168.1.1 veya modeme giriş için 192.168.2.1 girilerek modem ara yüzüne girilir. Daha sonra resim2 de gördüğünüz gibi kablosuz ayarlar sekmesine giriş yapılır. Resim3 te ise MAC filtreleme menüsünde gelecek olan sayfada sadece sizin izin vereceğiniz cihazların MAC adreslerini gireceğiniz bir alan var. Örnek modemde her MAC adresi için isim bilgisi de girebilir, istediğiniz zaman bu kişilere interneti açabilir veya kapatabilirsiniz. Bu ayardan sonra resim1 deki modem giriş adını ve şifresini değiştirmeyi de unutmayın.

Modem Güvenlik Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Kablosuz modem güvenlik ayarlarınızı değiştirmezseniz, çevrenizdeki herkes şifreyi kolayca tahmin edebilir. Zaten bunu yapabilen mobil programlar var. Eskiden Linux yazılımları ile de WPA ve WPA2 şifreleri kırılabiliyordu. Bu yazılımlarla baş etmenin yolu; MAC adreslerine izin verip vermemekten geçiyor. Eğer siz, MAC adres kontrolünü devreye alırsanız, yabancı insanlar şifrenizi kırsa bile, internete bağlanamazlar. Yabancılar hattınıza sızarsa bilgisayarınızdaki dosya ve klasörlerinize erişmek için tahminde bulunabilirler. Daha da kötüsü, kablosuz ağınıza erişmekle bilgisayarlarınıza sızabilir ve öze bilgileriniz çalabilirler. Mesela telefonların kablosuz modemlere bağlanması da güvenli değildir. Herkes verilerini telefonlara yüklediği için, hat güvenilmez olursa bilgi çalma mümkün olacak. Bilgisayar korsanları bu verileri bu cihazlardan da alabilirler.

Bu nedenle, kablosuz ağlardayken akıllı telefonunuza erişmeniz önerilmez. Akıllı telefonunuzu korumak için, bir güvenlik şifresi girmenizi gerektiren herhangi bir uygulamayı kaldırmanız gerekir. Modem üreticileri yönlendiricilerine çeşitli şifreleme algoritmaları yerleştirir. Bu şifreleme algoritmaları, güvenlik pin şifresine sahip olan yönlendiriciden geçirilerek herkesin okumasını engeller. Kablosuz ağı sıfırlayarak güvenlik pin şifresini devre dışı bırakabilirsiniz. Yukarıda anlattığımız yöntemle yani MAC adres kısıtlaması ile, modeminize yabancıların sızmasını engelleyebilirsiniz. Kablosuz olarak modeme bağlanan insanlara ne kadar internet vereceğinizi de modem ayarları ile sınırlayabilirsiniz.

Kablosuz Ağ Güvenliği Nedir?

Kablosuz ağ güvenliği hesabınıza ait olan ve kullanımı sizin tasarrufunuzda bulunan kablosuz modem Reuter gibi cihazların, kablosuz ortamda veri transferinin güvenliğini ifade eder. Güvenlik açıklarını arayan saldırganlar modemin kapsama alanı içindeyse, başınızı kolayca derde sokabilirler. Bu yüzden kablosuz modem güvenliği ya da ağ güvenliğini sağlamak gerekir.

Wifi Güvenli Olmayan Ağ Ne Demek

Bazı durumlarda modemin erişimini tamamen serbest bırakan kişilerin ağlarını cihazlarınızda görebilirsiniz. Bu kimseler tamamen iyi niyetle bunu yapmış olabilecekleri gibi, insanların kendi ağlarına bağlanmalarını sağlayarak – bedava kablosuz ağ hizmeti sunarak- insanların modem ağına katılmasına izin verirler sonra da onların cihazlarına sızacak yolu kolayca bulurlar. Bu yüzden şifresiz ve güvenli olmayan ağlara kendi cihazlarınızı bağlamayınız.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.