Kriptoloji Nedir, Ne Amaçla Kullanılır?

Kriptoloji Ne Demektir?

Yayınlanma:
Kriptoloji Nedir, Ne Amaçla Kullanılır?

Şifreler sizin için ne anlam ifade ediyor? Nasıl ki fiziksel hayatta güvenliğimizi sağlamak için kapılarımızı kilitleyip, pencerelerimize demir profiller yapıyorsak aynı şeyi, sanal dünyada da yapmaktayız. Bunu şifreler aracılığıyla gerçekleştirmekteyiz. Öyle ki, internet kullanımında şifrelerin olmaması halini düşünebiliyor musunuz? Banka bilgilerinden, özel mesajlaşmalara değin bütün veriler alenen ortada olurdu. Finalde ise tam bir kaos ortamı…

Unutmayın ki gerçek ve sanal dünya birbiri ile bağıntılıdır. Dijital alanda yaptığınız bir işlemin, doğrudan fiziksel yaşantınıza etkisi vardır. Tarih öncesinden beri insanlar, kendilerine özgü semboller ve yazılar geliştirerek şifreli bir şekilde mesajlaşmanın temelini oluşturmuştur. Bu şekilde bir yöntem benimsemelerinin temelinde ise yine ‘güvenlik’ hususu vardır. Öyle ki, başka kavimlerin veya kendi ailelerin dışındaki kimselerin neler yaptıklarını ve yapacaklarını bilmelerini istemediklerinden şifreli metinler ve görseller halinde iletişim kurmuşlardır. kriptoloji nedir, Bu kadar önemli bir konu, internet aleminde hangi prensibe göre çalıştığını hiç merak ettiniz mi? Kriptoloji bilimi aracılığıyla güvenli bir ortamda mesajlaşmalarınızı sürdürebilirsiniz. Bu mesajlardan kasıt, yalnızca tanıdıklarınızla yaptığınız mesajlar değil, internet siteleri ve uygulamaları kullanmak için de gerekli olan faaliyetlerin tamamıdır. Peki, ‘kriptoloji nedir, ne işe yarar?’ Bu ve ilgili olduğu tüm süreçleri keşfetmeye birlikte devam edelim.

Kriptoloji Nedir?

Herkese açık bir şekilde iletişim kurmamak ve gizliliğinizi korumak en doğal haklarınızdır. Ancak bunu gerçekleştirmek için bazı yöntemlere ihtiyaç duyarsınız. Böylece mahremiyetinizden ödün vermeden süreci yönetebilirsiniz. Bu anlamda ihtiyaç duyulan yegane yöntem, kriptolojidir. Günümüzde bunu yapmak artık daha kolaydır. Kriptoloji, belirli bir sisteme uyarlanarak mesajların şifrelenmesi ve güvenli bir ortamda alıcıya ulaşıp deşifre edilmesidir. Kriptoloji, 2 temel kavramdan oluşmaktadır. Bunlar;

  • Kriptografi
  • Kriptanaliz

Şeklindedir. Bu sayede internet mecralarındaki özel hayatınız dahil olmak üzere tüm bilgileriniz güvence altına alınmış olur. Gerek bireysel gerekse de kurumsal alanda güvenli iletişim her zaman büyük önem taşıyan konuların başında gelmektedir. Bunu sağlamak amacıyla kriptolojiye başvurulmaktadır. En basit tanımıyla kriptografi ile mesaj şifrelenir. Kriptanaliz ile de alıcı kişi tarafından mesaj içeriği deşifre edilerek güvenli bir biçimde sürecin tamamlanması sağlanır. Yalnızca gönderen ve alıcı tarafların baz alındığı bu sistem ile korunmuş olursunuz. Keza kriptoloji ile şifrelenen mesaj sayesinde aradaki olası tüm olumsuzluklar ekarte edilmiş olur.

Kriptografi Nedir?

Bir mesajın içeriğinin açıkça okunamayacak biçimde şifrelenmesine kriptografi denir. Bu sayede güvenli iletişimin 2 aşamasından, birincisi tamamlanmış olur. İletişim esnasında kullandığınız bilgiler banka şifreleri, tanıdıklarınızla yaptığınız sohbetler hatta sitelere erişmek için gerekli olan parolalarınız mesaj içerikleriniz olmaktadır. WhatsApp kullanan herkesin aşina olduğu bir cümle vardır; “Mesajlar ve aramalar uçtan uca şifrelidir.” Bu da demek oluyor ki, yalnızca iletinin göndereni ve alıcısı arasında geçen bir iletişim söz konusudur. Dolayısıyla 3. kişi veya kişiler tarafından iletinizin okunması ya da ifşa edilmesi mümkün değildir. Tüm bu yapılan çalışmalar kriptoloji biliminin bir parçasıdır.

Kriptanaliz Nedir?

Elinize bir kasa ulaştı. İçerisinde de sizin için mühim olan bilgiler var. Ancak kasayı açmanız için herhangi bir anahtarınız yok. Sizce bu kasanın içeriğine erişemedikten sonra bir önemi kalır mı? Yanıtlarınızı tahmin edebiliyoruz. Kriptanaliz de, şifrelenmiş bir iletinin çözümlenmiş halidir. Özetle kriptoloji tarafından şifrelenmiş biçimdeki mesajların, deşifre edilebilmesi için gerekli olan anahtarları bulmak için kriptanaliz yöntemine başvurulmaktadır.

Bu sayede gönderilen mesaj, başarıyla ve güvenle hedefine ulaşarak, iletişim süreci tamamlanmış olur. Sizler de kendinize ait bir şifreleme yöntemi geliştirebilirsiniz. Ancak bunu yaparken nasıl bir algoritma oluşturacağınızı iyi bir şekilde tespit etmelisiniz. Aksi takdirde maalesef ki güvenliğiniz tehditlere açık bir halde olacaktır. Konu hakkındaki görüşlerinizi yorumlar bölümünden yazabilirsiniz.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.