Bilgisayar Sorunları ve Çözümleri

Bilgisayar sorunları ve çözümleri bilgisayarı olan herkesi ilgilendiren bir konudur. Bilgisayar tamiri yapmak için profesyonel bir usta olmaya gerek yoktur.

Yayınlanma:
Bilgisayar Sorunları ve Çözümleri

Bilgisayar sorunları ve çözümleri bilgisayarı olan herkesi ilgilendiren bir konudur. Bilgisayar tamiri yapmak için profesyonel bir usta olmaya gerek yoktur. El yatkınlığı ve biraz da yazılım- donanım bilgisi temel seviyede yeterlidir. Bilgisayar parçalarını tanımak; onların yapabileceği arızaları tespit etmek birkaç deneme yanılma yöntemi ile başarılabilir. Aşağıda listelenmiş konuları dikkatle okuyun ve bilgisayar arıza tespiti yapmak için iyi bir başlangıç yapın.

  • Bilgisayar sorunları ve çözümleri pdf
  • Sorunlu donanım bulma
  • Bilgisayar Soruları
  • Donanım Sorunları ve Çözümleri
  • Bilgisayar donanım arızaları
  • Donanım sorunlarını giderme
  • Anakart Sorunları ve Çözümleri
  • Donanımsal klavye sorunu

Masa Üstü Bilgisayar Sorunları

Bazı bilgisayar sorunları, yeni bir yazılım güncellemesini indirip otomatik olarak yükleyerek çözülebilirken, donanımlara bağlı olan sorunların daha ayrıntılı bir sorun gidermeye ihtiyacı vardır. Örneğin, masaüstü pc başlatılırken sorun yaşıyorsa, bu bilgisayar sorun giderme kılavuzunu okuyup bilgisayarın neden çalışmadığını anlamanız uzun bir süreç gerektirebilir. Sorunlar iki kısma ayrılırlar:

  • Yazılımsal Sorunlar
  • Donanım Sorunları

Bilgisayarlarda yazılımsal sorunlar kolayca format atma ile çözülebilir. Format atma işlemi takılı kalırsa donma kasma oluşursa hemen sorunun ilk akla gelen çözümü HDD değiştirmektir. Format esnasında kapanma, reset atma veya disk bulunamadı hatası kesin olarak HDD ile alakalıdır. Yapacağınız şey; bilgisayar kasasının fişini çekmek ve başka bir HDD ile yeniden format atmak olacaktır.

Bilgisayar Açılmıyor Hatası

Bilgisayarın güç düğmesine bastığınızda hiçbir tepki alamıyorsanız kablolarınızı kontrol edin. Elektrik var mı? Elektrik varsa ve kasa çalışmıyorsa o zaman güç kaynağı adı verilen Power Supply cihazını test etmek gerekecek. Bu kutu DC enerjiyi ana karta veren bir cihazdır. Her kabloda 5V, 3.3V 12V gibi değerleri vardır. Bu cihazı ana karttan sökerek; test edebilirsiniz. Testi yapmak için Power Supply cihazını kasadan ayırın ve ana karta bağlı olan büyük soketi test için kullanın. Büyük sokette siyah kablolar – diğer renkli kablolar enerji kablolarıdır. Yeşil ve siyah kabloları iletken bir jumper ile kısa devre edin. Eğer kutu çalışmaya başlıyorsa bilgisayarın çalışmama nedeni Power Supply değildir. Resim1 deki gibi kısa devre yapın.

Herhangi bir olası çözüme geçmeden önce, bilgisayarınızın hangi problem yüzünden açılmadığını tespit için bir strateji oluşturmanızda yarar var. İlk başvuracağınız kaynak Power Supply cihazıdır. Bu cihaz sağlam ise şimdi RAM elemanlarına sıra gelir. RAM kolayca ana karttan sökülebilir. 2 adet RAM kullanıyorsanız her ikisini çıkarın ve alttaki iletken uçları bir kurşun kalem silgisi ile silin. Temizleyin ve tek RAM deneyerek slota takın. Sonra kasaya enerji verin. Eğer bilgisayar çalışmıyorsa RAM slotunu değiştirin.

Basit testlerden çeşitli donanım veya yazılım parçalarını kıyaslamaya kadar bunu yapmanın birkaç yolu vardır. Amaç, bilgisayar sorunlarınızın nedenini belirlemek ve böylece bunları uygun şekilde ele alabilmenizdir. Bilgisayarınızın RAM elemanlarında sorun yoksa sıra geldi Ekran kartını sökmeye.

Ekran kartını kolayca yuvasından çıkarın ve monitöre giden VGA veya HDMI kablosunu, ana karttaki on board yuvasına takın. Bazı bilgisayar kullanıcıları VGA yerine HDMI kablo kullanırlar ve ana kartta HDMI çıkışı yoktur. Bu durumda da endişe etmenize gerek yok. VGA to HDMI çevirici aparatlar kullanılabilir.

Ana karttta HDMI çıkışı yoksa ve kasayı TV ye filan bağladıysanız ekran kartınız yanmışsa bile VGA to HDMI aparatı ile ana karttan görüntüyü VGA dan alıp çıkışı HDMI olarak kullanabiliyorsunuz. Bu aparat ortalama 80 TL civarındadır. Ekran kartını kasadan ayırdığınızda, bilgisayar görüntü veriyorsa sorun ekran kartındadır. Yeni bir ekran kartı almanız gerekir. Bunu yaptığınız halde, yine monitöre görüntü gelmiyorsa ya da ana kart hiç çalışmıyorsa son bakacağınız 2 yer daha var. İşlemci ve Ana kart…

Test etme ve kıyaslama, olası sorunları izole etmenin ve sorunlara çözüm bulmanın iki yaygın yoludur. Piyasada bilgisayar arızalarını tespit edebilen cihazlar vardır. Bu cihazlar farklı fiyat etiketleri ile sunulur. Tecrübeli bir bilgisayar tamircisi bu cihazlara gerek duymaz. Sorunun ana kartta olduğunu tespit ettiğinde de ana kart tamiri yerine, ana kart değişimine gitmek daha iyidir.

Ana kart İncelemesi

Sorunun ana karttan olması durumunda kasa hiç görüntü vermez. Diğer bileşenler sağlam olsa bile görüntü alınamaz. Ana kart üzerinde kondansatörlerin şişip şişmediğini gözle kontrol edebilirsiniz. Resim 4’te şişmiş ve deforme olmuş kondansatörleri görebilirsiniz.

Böyle bir sorun varsa kondansatörlerin aynı değerde değiştirilmesi gerekir. Siz kendiniz bunu yapamayabilirsiniz. Ama sorunu tespit ettiğinizde internetten aynı değerde kondansatör sipariş ederek, sonra da bu kondansatörleri bir elektronik tamircisine götürerek; el emeğini ödeyip kurtulabilirsiniz. Eğer siz kondansatörleri satın alıp ( tanesi 3-5 TL) kartı bir tamirciye götürürseniz en fazla 50 TL masrafınız olur ve ana kart kurtulur. Eğer siz bir bilgisayar tamircisine götürüp kendisinin değiştirmesini isterseniz, o da büyük ihtimalle başka bir elektronikçiye götürecek ve işin maliyeti 200-300 TL olacaktır.

Bilgisayar çalışmıyor veya bilgisayar açılmıyor arızalarında internette geniş bir arama yaparak; bilgi edinebilirsiniz. Bu tür blog taraması, farklı blog sitelerinden bir dizi farklı çözüm yolu görmenizi sağlar ve sorununuza olası çözümlerin bir listesini sağlamak için size fikir verir. İnsanların yazılımla ilgili en yaygın sorunlarından biri, sorun yaşayan bir programın nasıl düzeltileceğidir. Muhtemelen programın doğru çalışmasını sağlamanın tüm yollarını biliyorsunuzdur ve bu sorun bunlardan sadece bir tanesidir. Yazılımdan kaynaklanan donma kasma sorunlarının çözümü format atmaktır.

Bu gün herkes kendi bilgisayarına kolayca format atabilir. Eskiden olduğu gibi sürücü -driver bulma sıkıntısı yoktur. Flaş diske yükleyeceğiniz bir Windows iso dosyası ile bilgisayarınıza 20-30 dakika içinde format atabilirsiniz. Yeni çıkan Windows 11 işletim sistemi, bulut sistemden güncelleme yaparak da kolayca yüklenebilmektedir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.