Big Data Nedir, Ne İşe Yarar?

Big Data Ne Demektir?

Yayınlanma:
Big Data Nedir, Ne İşe Yarar?

Günümüzde neredeyse her şeyin verilere dayandığını biliyor musunuz? Gerek fiziksel yaşantımızda gerekse de dijital ortamda… Örneğin, bir sınava girdiniz. Bu sınavın sonuçları birer veridir. Aynı şekilde hastaneye gittiniz ve tahlil yaptırdınız. Bunun sonuçları da birer veridir. Keza bir web sitesini ziyaret ettiniz ve sayfaları arasında gezindiniz. Burada bıraktığınız izler de veri niteliği taşımaktadır. Bu örnekleri binlerle ifade edilebilecek şekilde çoğaltabiliriz. Peki, bunların anlamı nedir? Gelişen teknoloji ile birlikte insanların nerede nasıl davranacağını öğrenmek de mümkün hale gelmiştir.

Bunun önemi ise A’dan Z’ye her kişi ve kurum için çok büyüktür. Bu sayede hizmet/ürün sunan markalar, doğru kitleye erişebilmekte, insanların hayat standartları belirli profillere yerleştirilmekte hatta politikada dahi kullanılmaktadır. Bunun en iyi örneği ise 2017 ABD seçimlerinde büyük veri kullanılarak Donald Trump’ın kampanyalar düzenlemesidir. Big Data(Büyük Veri) nedir, ne işe yarar? Sorularının yanıtını detaylı olarak incelemeye devam edelim.

Big Data Nedir?

Verilerin internet ortamında analiz edilip, segmentasyonlara ayrılarak anlamlı ve işlenebilir bir biçime dönüştürülmüş halidir. Kendi verilerinizin hiç tanımadığınız, bilmediğiniz kişi ve kuruluşlar tarafından kullanılması can sıkıcı olabilmektedir. Ancak bunu yaparken farkında dahi olmadan karşı tarafa izinleri vermiş oluyorsunuz. Bu yazıyı okuyan sizler de bugüne kadar çok yüksek ihtimalle verilerinizin kullanılması için müsaade etmişsinizdir. Hadi gelin bu konuyu biraz daha açalım. Herhangi bir sosyal medya platformunu kullanıyorsunuz, değil mi? Peki, kullanım koşulları ve gizlilik politikasını okudunuz mu? Çoğumuzun buna yanıtı, ‘hayır’ olacaktır. Öyle ki, sitelerin ve uygulamaların politikalarını incelediğinizde büyük bir çoğunluğun da göreceksiniz ki sizlerin verilerinin işlendiğinin veya belirli amaçlarda kullanılabileceğinin bilgisi vardır. Kabul etmemeniz halinde, ilgili site veya uygulamayı kullanamazsınız. big data nedir, Kullanım koşullarını onaylamanızın hemen ardından verileriniz işlenmeye başlayacaktır. Facebook, Instagram’da gezdiğiniz sayfalar, arama yaptığınız hesaplar, günlük kullanım oranınız ve diğer etmenlere göre kişilik verileriniz işlenmektedir. Bunun akabinde ise Facebook markası altında verileriniz diğer reklam verenlere sunulmaktadır. Nasıl mı? Örneğin, bisikletlere karşı bir tutkunuz var. Dolayısıyla Instagram üzerinden de doğa sporları ve bisiklet sayfalarını ziyaret eder veya takip edebilirsiniz. Böylece Instagram kullanırken, karşınıza artık bununla ilgili reklamların çıkması kuvvetle muhtemeldir. Aynı şekilde, bir e-ticaret sitesinde herhangi bir ürünü incelemiş olabilirsiniz. Akabinde başka bir siteye veya uygulamaya girdiğinizde, o ürünle ilgili bir reklam görürsünüz. Tüm bunlar büyük veri sayesinde gerçekleşmektedir. Peki, big data ne işe yarar? İnsanlar ve markalar için nasıl bir konumdadır?

Big Data Ne İşe Yarar?

Yukarıdaki satırlarda da bahsettiğimiz üzere big datanın etkisi, yadsınamaz bir gerçektir. Bu teknolojiyi kullanan şirketler, reklam harcamalarında %50 den fazla kâr elde etmektedir. Üstelik doğrudan asıl hedef kitlesiyle buluşmaktadır. Büyük veriyi kullanan markalar, rakiplerine oranla çok daha hızlı bir şekilde yol katetmektedir. Bu konuda bireysel olarak yapabileceğiniz pek de bir şey yoktur. Çünkü hiçbir sitenin veya uygulamanın verilerinizi işlemesine izin vermezseniz, kullanabileceğiniz platform sayısı sıfıra çok yakın olacaktır. Bununla beraber Google dahil olmak üzere büyük ve küçük neredeyse her marka verilerinizi takip etmekte ve işlemektedir. Tüm bunlarla beraber büyük veriyi kullanan şirketlerin siber tehditlere de açık olduğunu belirtmekte fayda var. big data ne işe yarar, Çok yakın bir geçmişte yemek sepetinin verilerinin hacklendiği haberini duymuşsunuzdur. Bu saldırı sonucunda 19 milyon civarında kullanıcının ad, soyad, telefon, adres ve doğum tarihi bilgileri kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmiştir. Keza aynı şekilde restoranların verileri de... Tüm bu durumları yaşamamak adına gerçek anlamda güvenliği sağlamak gerekmektedir. Aksi takdirde çok büyük yasal sorumluluklar ve cezai yaptırımlar ile karşılaşılmaktadır. Bu anlamda big datayı kullanan markaların güvenlik testlerini düzenli olarak yaptırmalı ve güncelliğini korumalıdır. Peki, büyük veri(big data) hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarda fikir ve görüşlerinizi belirtebilirsiniz.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.