Yapay Zeka Nedir Yapay Zekanın Geleceği Ne Olacak?

Tıpkı insan öğrenmesi metoduna benzer bir yöntemi kullanan yapay zeka nedir yapay zekanın geleceği ne olacak gibi sorular...

Yayınlanma:
Yapay Zeka Nedir Yapay Zekanın Geleceği Ne Olacak?

Tıpkı insan öğrenmesi metoduna benzer bir yöntemi kullanan yapay zeka nedir yapay zekanın geleceği ne olacak gibi sorular akılları kurcalamakla kalmıyor, insan geleceğini tehdit eden yönüyle de öne çıkıyor. İnsan beyninin problem çözme konusundaki becerisinin gizemi henüz çözülmeden, şimdi de öğrendiğini unutmayan ve aldığı bilgileri işleyebilen, yapay sinir ağları ile kendi kendine çıkarımlar yapabilen zeki bir oluşum; heyecan veriyor olsa da bazı tehlikeler de barındırıyor. İnternette sık olarak aratılan;

  • Yapay zeka nedir pdf
  • Zayıf yapay zeka nedir
  • Yapay zeka örnekleri
  • Yapay zekâ Nedir tdk
  • Yapay zeka nedir makale
  • Yapay zeka türleri
  • Yapay zeka araştırma ödevi
  • Yapay zeka ne İşe Yarar

gibi sorulara doyurucu cevaplar vermek üzere kaleme aldığımız bu yazıda yapay zeka ile ilgili bilinmesi gerekenleri açıklamaya çalışacağız. İnsan beyni her ne kadar bilgisayarları üretmiş olsa da, bilgisayarlar bilgi depolama konusunda insan beyninden daha yüksek bir performansa sahipler. Makineler de insanın beden gücü ile kıyaslandığında 7/24 çalışabilme ve üretim yapabilme kapasiteleri ile insandan daha üstünler. Bunlara bir de insana has olan özelliklerin yokluğu eklendiğinde, merhamet acıma, sevme gibi insani duygulardan yoksun olan makinelerin, günün birinde insanları yönetmesi düşüncesi, pek çok bilim insanının ve özellikle de pek çok sosyolog ve filozofun kabusu olmaya yetiyor. Duygusuz makineler; insan kadar gizemli ve sürprizlerle dolu değiller. 1 ve 0 mantığını esas alarak çalışırlar ve yönetimde söz sahibi olduklarında, insan neslinin bu gezegende gereksiz bir canlı türü olduğuna karar verebilmeleri oldukça olasıdır. Kendi kendine kararlar verebilen yüksek teknolojilerle donatılmış makinelerle, hiçbir insan savaşamaz. Gerçek şu ki yapay zeka henüz emekleme aşamasında iken sadece insanlığa hizmet için kullanılıyorlar ve çok pratikler.

Yapay Zeka Nedir?

Bu kavramı on yıllar önce Alan Turing isimli bir mucit ortaya attı. Daha sonraları ise Stuart Russell ile beraber Peter Norvig yapay zeka üzerine heyecan verici yazılar yazdılar. Onlar yapay zekayı 2 farklı yaklaşımla ele aldılar. Birinci yaklaşım insan gibi düşünebilen pasif sistemler, ikinci yaklaşım insan gibi düşünüp davranabilen aktif sistemler olarak kategorize ettiler. Yapay zeka konusunda ideal yaklaşım da 2 farklı şekilde ele alındı. Rasyonel olarak düşünen sistemler ve rasyonel olarak hareket eden sistemler olarak yine 2 farklı yaklaşımla yapay zeka irdelendi. AI algoritmaları, temel olarak problem çözmeye ( henüz yaratmaya değil) odaklı sistemler oluşturur.

Şu an için, sağlık, ekonomi, askeri, eğitim araştırma alanlarında kullanılan yapay zeka, lojistik olarak destek sağlamakta ve pahalı araştırmalara, zaman kaybına girmeden gerçekçi raporlar sunarak gerçekçi öngörülerde bulunabiliyorlar. İstenen raporların elde edilmesi için klasik bilimsel araştırma yöntemlerine gerek duyulmadan, para ve zaman harcanmadan, az insan kaynağı ile yüzde 99 başarılı ön görüler elde edilebiliyor, raporlar çıkarılabiliyor. Amazon Alexa, Apple Siri ve IBM Watson çıkışları ile yapay zekanın sınırlarını zorluyorlar. Günümüzde sadece yapay zeka kavramı yok, yapay süper zeka kavramı da var ( ASI). İnsan zekasına eşit düzeyde ve lojistik hizmetler için kullanılan, problem çözücü araçlar teorik AI olarak kategorize ediliyor.

Yapay Zeka Örnekleri

Günümüzde insanların erişemeyecekleri alanlara ( okyanusların derinlikleri, yangın alanları, yer kabuğunun derinlikleri vs) girebilen akıllı robotlar, cep telefonlarının yüksek çözünürlüklü kameraları, restoranlarda siparişleri getiren robotlar temel yapay zeka örnekleridir. Yapay zeka; makine öğrenmesi ve derin öğrenme kavramlarını da kapsamaktadır. Bu kavramları bir Venn şeması ile göstermek gerekirse Resim1. size bir fikir verebilir. Matlab programını kullananlar, yapay sinir ağları kavramını da çok iyi bilir ve kullanırlar. İşte bu programla, yapay sinir ağları kullanılarak yapılan şey; derin öğrenmeyi harekete geçirmektir. Önce programa veriler girilir ve bu verilerin mantıklı bir eşleştirmesi yapay sinir ağları tarafından yapılır. Bir kaç dakika içinde de bilgisayarın işlemci gücüne göre sonuç raporları sunulur.

Yapay Zekanın Geleceği

Önü tamamen açık ve gelişimi durdurulamayan bu teknoloji; insanların hayatlarını tehlikeli biçimde kolaylaştıracak. Büyük üretim merkezlerinde insan iş gücü yerine, daha az masraflı ve çok daha verimli akıllı makineler kullanılacak. Global ölçekte işsizlik artacak ve kritik görevlere getirilecek olan makineler; fantastik gelebilir ama Terminatör filmindeki gibi sahnelere belki yüz yıllar sonra yol açabilecek. Yapay zekanın gelişimini durdurmak, emekleme aşaması olan şu anda bile mümkün görünmüyor. Yarı insan yarı makine ırkların türemesi uzak değil. Daha kötüsü; insanın soğuk ve duygusuz bir makine haline gelmesi de uzak bir olgu değil. Şimdilik lojistik destek amacı ile kullanılan yapay zeka ve yapay zekalı makineler; insanlığa konfor ve ilerleme sağlıyor. Ancak yapay zekanın bununla yetineceğini düşünmek, çok fazla iyimser bir yaklaşım olacaktır.

Yapay Zeka Ne İşe Yarar?

Rapor çıkarma, gerçekçi analiz ve tahminler yaparak satış stratejileri geliştirme, ilaç sektöründe madde oranlarını teorik olarak değiştirerek sonuçları ön görebilme, askeri alanda insansız otonom araçlar ve silahlar geliştirme, eğitim ve ARGE alanında inanılmaz kolaylıklar sunma gibi işlere yarar.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.