Şaşırtıcı Yenilikleri ile iPhone'un Geleceği: iOS 15

Apple, iPhone’un bir sonraki işletim sistemi iOS 15’te yer alacak özellikleri açıkladı...

Yayınlanma:
Şaşırtıcı Yenilikleri ile iPhone'un Geleceği: iOS 15

Apple, iPhone cihazları için merakla beklenen sıradaki iOS işletim sisteminin öne çıkan özelliklerini, Haziran ayında gerçekleştirilen Geliştiriciler Konferansı 2021 (WWDC21) kapsamında duyurdu. İlk etapta geliştirici önizlemesi developer.apple.com adresinden Developer Program üyelerine açılan yeni iOS 15, Temmuz ayında beta olarak yayınlanıyor, nihai sürümün ise iPhone 6s ve daha yeni modeller için ücretsiz yazılım güncellemesi şeklinde sonbaharda kullanıma sunulacağı kaydediliyor. Beta aşaması şüphesiz geniş kesimlerle buluşmaya başlayacağı önemli bir dönem.

Geliştiricilere açılan ilk sürüm de teknoloji uzmanları ve özellikle yazılım geliştiricilerin önlerindeki yol haritasını anlamaları açısından kritik değerde. Genel itibarıyla iOS 15’te, iPhone kullanıcılarının halihazırda ‘gayet iyi durumdaki’ işletim sistemi deneyimlerinin bazı ufak ‘dokunuşlarla’ daha ileri seviyeye taşınmak istendiğini görüyoruz. Peki iOS 15 özellikler ve yenilikler neler?

iOS 15 yenilikler neler?

iPhone deneyimini zenginleştiren güçlü özelliklerle büyük bir güncelleme içeren iOS 15 yenilikleri arasında FaceTime öne çıkıyor. FaceTime görüşmelerini daha doğal hale getiriyor. Yeni sürüm, SharePlay özelliği ile paylaşılan deneyimler sunuyor, bildirimleri yönetmenin yeni yolları ile kullanıcıların odaklanıp anı yaşamalarına yardımcı oluyor ve bilgilere hızla erişim sağlamak için aramaya ve fotoğraflara daha akıllı özellikler kazandırıyor. iOS 15 yenilikler arasında bir diğeri de Apple Haritalar'da kendini gösterdi. Her sene geliştirilen Apple Harita uygulaması, özetle çevrenizi keşfetmenizin yeni yollarını sunmaya devam ediyor. Hava Durumu ise tam ekran haritalar ve verileri gösteren daha görsel grafiklerle yeniden tasarlanmış. Böylelikle detaylar daha da artırılmış.

Hava Durumu’nu bu denli ayrıntılı görmeye kimlerin ihtiyaç duyabileceği akla gelebilir, açıkçası son derece basit ihtiyaca yönelik bu uygulama üzerinde bu şekilde durulması biraz ‘aşırı’ gibi geldi. Ödeme hizmeti Wallet, ev anahtarları ve kimlik kartları için destek sunarken yeni sekme çubuğu ve Sekme Grupları sayesinde Safari ile internette gezinmek daha da kolay hale geliyor. Safari, her ne kadar Chrome ve diğer rakipler nedeniyle iOS kullanıcılarının vazgeçilmezi olmasa da kendini geliştirmeye devam ediyor diyebiliriz. iOS 15 ayrıca Siri, Mail ve sistem çapındaki daha fazla yerde sunduğu yeni gizlilik denetimleri ile kullanıcı bilgilerini daha iyi korumayı da vadetmeyi ihmal etmiyor. ios 15 yenilikler

FaceTime yenilikler ve SharePlay nedir?

FaceTime’da Uzamsal Ses özelliği, Portre modu, Windows desteği ve SharePlay dikkat çeken yenilikler. Uzamsal Ses özelliği sayesinde, FaceTime görüşmelerindeki sesler konuşan kişinin ekranda durduğu taraftan geliyormuş gibi duyuluyor ve yeni mikrofon modları kullanıcının sesini arka plan gürültüsünden ayırıyor. iPhone’da çekilen portre fotoğraflarından alınan ilhamla, Portre modu FaceTime’da da kullanılabiliyor. Görüntülü görüşmeler için özel olarak tasarlanan Portre modu sayesinde kullanıcılar arka planlarını flulaştırarak kendilerini görüntünün odak noktasına yerleştirebiliyor.

Öte yandan FaceTime görüşmeleri iOS 15 ile Apple aygıtlarının ötesine de geçiyor. iPhone, iPad veya Mac’te bir bağlantı oluşturup Mesajlar, Takvim, Mail veya üçüncü taraf uygulamalarıyla paylaşma imkanı sayesinde, Android veya Windows aygıtlarındaki web tarayıcısı üzerinden FaceTime görüşmesine katılmak herkes için mümkün oluyor. SharePlay ile, kullanıcılar arkadaşlarıyla FaceTime görüşmesi yaparken deneyimlerini paylaşabiliyor; örneğin Apple TV’de TV programlarını veya filmleri eşzamanlı olarak izleyebiliyor veya uygulamaları birlikte görüntülemek için ekranlarını paylaşabiliyorlar.

iOS 15 Odak özelliği nedir

iOS 15 yenilikleri arasında yer alan 'Odak' oldukça ilgi çekici. Zira kullanıcıların dikkat dağınıklığını azaltmalarına ve odaklanmalarına yardımcı olan araçlar sunuyor. Odak, bildirimleri ve uygulamaları kullanıcının nelere odaklanmak istediğine göre filtreleyen yeni bir özellik. Kullanıcı, özel bir Odak oluşturup veya hangi kişilerin ve uygulamaların kendisine bildirim gönderebileceğini belirlemek için aygıt içi akıllı teknolojilerden yararlanarak önerilmiş bir Odak seçip ayarlayabiliyor.

Bildirimler

Yeniden tasarlanan Bildirimler, kişilere fotoğraf ekleme seçeneği ve uygulamaları tanımayı kolaylaştıran daha büyük simgeler sunuyor. Dikkat dağınıklığını azaltmak için, yeni bir bildirim özeti acil olmayan bildirimleri bir araya toplayarak sabah veya akşam gibi daha uygun bir zamanda gösteriyor. ios 15 ne zaman yayınlanacak

iOS 15 Live Text nedir ve Spotlight Arama

Live Text özelliği, aygıt içi akıllı teknolojilerden yararlanarak bir fotoğraftaki metinleri algılıyor ve kullanıcıların bu metinler üzerinde işlem yapabilmesini sağlıyor. Örneğin, kullanıcı el yazısıyla yazılmış bir yemek tarifinin fotoğrafını arayıp bulabiliyor veya bir mağaza vitrinindeki telefon numarasını çekerek telefon etme seçeneğini kullanabiliyor. Apple Neural Engine’in gücü sayesinde Kamera uygulaması da bir kafede sergilenen Wi-Fi parolası gibi metinleri anında algılayıp kopyalayabiliyor. Spotlight, akıllı teknolojilerden yararlanarak fotoğrafları konuma, kişilere, ortamlara veya nesnelere göre arayabiliyor ve Live Text özelliğinden yararlanarak fotoğraflardaki metinleri ve el yazılarını bulabiliyor.

Notlar

Notlar uygulaması, kullanıcı tarafından oluşturulan etiketlerle içerikleri hızla kategorilere ayırmayı kolaylaştırıyor. Bahsetmeler özelliği ise paylaşılan notlardaki üyelerin önemli güncellemeler olduğunda birbirlerini haberdar edebilmesini sağlıyor.

Sizinle Paylaşılan özelliği

Yeni Sizinle Paylaşılan özelliği, sistem genelinde çalışarak Mesajlar’daki yazışmalarda paylaşılan makaleleri, müzikleri, TV programlarını, fotoğrafları ve daha fazlasını buluyor ve bunları Fotoğraflar, Safari, Apple News, Müzik, Podcast’ler veya Apple TV uygulamasında pratik bir şekilde açarak bilgilere bağlam içinde hızla erişmeyi kolaylaştırıyor.

iCloud+ nedir, fiyatı

iCloud+, kullanıcıların iCloud’da sevdikleri tüm özellikleri E-postamı Gizle özelliği, genişletilmiş HomeKit Güvenli Video desteği, yeni bir inovatif internet gizlilik servisi ve iCloud Private Relay (Gizli Aktarma) gibi yeni premium özelliklerle hiçbir ek ücret olmadan bir araya getiriyor. Mevcut iCloud aboneleri bu sonbaharda otomatik olarak iCloud+ aboneliğine yükseltilecek.

Canlı Çeviri

Çeviri özelliğine, farklı diller arasında yapılan konuşmaların daha doğal bir şekilde devam etmesini sağlayan yeni Canlı Çeviri özelliği ekleniyor. Sistem genelinde kullanılabilen çeviri özelliği, kullanıcıların iPhone’un herhangi bir yerindeki metinleri çevirebilmesini sağlıyor. ios-15

iOS 15 hangi iPhone modellerine indirilebilecek?

Apple, iOS 15’in iPhone 6s ve sonraki modellere indirilebileceğini açıkladı. iPhone 6 ve 5 serisi, iOS 15’i kullanamayacak.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.