PlayStation 5 Satın Alınır mı? Ne Zaman Satın Alınır? Fiyatı Düşer mi?

Herkesin merak ettiği soru ile karşınızdayız: PlayStation 5 satın alınır mı? Ne zaman satın alınır?

Yayınlanma:
PlayStation 5 Satın Alınır mı? Ne Zaman Satın Alınır? Fiyatı Düşer mi?

Öncelikle serüveni biraz derinden ele alalım. PlayStation 4'le tanıştığım tarihi çok iyi hatırlıyorum... 2013 yılı Eylül ayıydı. Shift Delete. Net'te yazı işleri müdürü olarak yeni başlamıştım. Sony'nin Türkiye'deki basın ilişkileri ajansıyla aram iyi olduğu için evime bir adet yeni PS4 gönderdiler... Yanında da bir sürü yeni oyun, harika bir deneyimdi, bolca oynadım ve içerik ürettim. Açıkçası o dönemki görüntüler, 'o zaman bile' bende soru işaretleri uyandırıyordu, Dualshock'un şarjının bitmesi ve kısacık kablosuyla sizi TV'nin yarım metre mesafeden oyuna devam etme mecbur bırakması gibi handikaplar söz konusuydu. Ancak istediği kadar negatif konu olsun işler sürükleyici oyunlarla birlikte değişiyor, saatlerce TV ekranına kapılıp gidiyorduk...

Yıllar geçti, FIFA 2015'ler, 16'lar, 18'ler... NBA 2k'lar, God of War'lar, çılgın yarış oyunları, CoD'ler, Battlefield'ler... Ve bir yandan da teknoloji ilerledi, görüntüler değişti; HDR'ler, 4k çözünürlük devreye girdi ve tabii ki beklentiler de. Genelde takip eden iki PlayStation konsolu arasında 7 senelik döngü vardır. Bunun değişmeyeceği ilk kez 2019'da netlik kazandı. Yeni nesil 2020'de gelecekti.

2020 ilk aylarında da spekülasyonlar ardı ardına geliyordu, konsol şöyle olacak, böyle olacak haberler arasında geçen 5-6 ayın ardından konsolun nihai detayları yılın ortalarında açıklandı. Sony, PlayStation 5 ve yeni nesil Dualsense kontrolcüsü ile birlikte çok sayıda yeni aksesuarı lanse edecekti... Ancak bilgiler çok sınırlı kaldı, 4K desteği ve Dualsense'in ilk detayları dışında ele avuca sığan pek bir bilgi olmadan Ekim ayına kadar geldik.

Konsolun ABD ve tüm dünyada etkisini hissettirecek Black Friday öncesinde satışa sunulacağı belirtilmişti. Küresel pazarlarda 10 Kasım 2020, tüketicilerle buluşmaya başladığı an oldu. Türkiye'de teknoloji basınının az sayıdaki üyesinde, Donanım Haber, SDN, Technopat gibi yayınlarda 11'i, 12'si gibi görünmeye başlandı. Resmi satışları ise 19 Kasım'da başladı... Konsol elime henüz ulaşmadı, ancak yakın teknoloji editörü arkadaşlar üzerinden deneyimleme imkanım oldu. Bazı detayları da bunların ardından aktarmaya çalışacağım. PlayStation 5 satın alınır mı sorusunun yanıtını da bulacağız. ps5-satin-alinir-mi

PlayStation 5 alınır mı?

PlayStation 5 alınır mı? Güzel soru, gelin yanıtına bakalım... Göze çarpan ilk şey kutu boyutu… PlayStation 5’in neredeyse ‘monitör’ büyüklüğündeki kutusuyla karşılaşıyoruz. Nedenini çok da düşünmeye gerek yok sanki; PlayStation 5, çok daha büyük bir konsol. Devasa... Sony bu durumla ilgili olarak bir şeyler açıklamış...

Sony cephesi bunun nedenini ‘oyuncularımız PlayStation 4’ün fan sesinden ve uzun saatler sonra ısınmasından rahatsız oluyordu, bu nedenle daha gelişmiş ve büyük fanlar kullandık’ dedi. İlk başta makul bir neden olarak görünse de Xbox Series X’in de benzer fan stratejisini izlediği ama ortaya küçük boyutların çıktığı görüldüğünde bir miktar yadırgıyoruz.

Boyutlar açıkça gösteriyor ki PlayStation 5 ‘çok büyük’ bu nedenle de eğer konsolu TV altına düşünüyorsanız başınız ağrıyabilir; zira bu kısmı ölçerek planlama yapmalısınız. Aksi taktirde PlayStation 5, düşündüğünüz gibi oraya sığmayabilir ve örneğin konsolun üzerinde durması gerekebilir. Dikey de konumlandırılabileceğini hatırlatalım, bunun için kutu içeriğinde plastik bir stant ile vida geliyor. Standı altına yerleştirip vidayla sabitliyorsunuz.

Kontrolcülere geçiyoruz [tasarım] DualSense özellikleri ve yorumlar

Konu teknoloji olduğunda net bir şekilde Sony’nin daha iyi iş çıkardığını belirtebiliriz. Tasarım açısından bir nebze sınıfta kalsa da birazdan detaylarına bolca değineceğimiz gibi inovasyon açısından rüzgâr gibi esiyor yeni DualSense.

Kontrolcü deneyimi

‘Muhteşem’ bir PlayStation 5 Dualsense deneyimine hazır olabilirsiniz. Zira çığır açan sayısız yenilikle geliyor bu kontrolcü. Öncelikle tasarımda analogların yan yana, hatta önceki nesille neredeyse aynı oluşu değişmemekle birlikte titreşim konusunda inanılmaz yenilikler var.

Örneğin balık tutarken oltanın makarasının boşalma hissini, yarış otomobili kullanırken en ufak vites geçişini ve buzlu yüzeyde yürürken tahta yüzeye adım attığınızda dahi farklı titreşimlerle o anları hissediyorsunuz. Fps oyunlarında sayısız dinamiğin farklı farklı sunuluşu da cabası… Kontrolcünün özel titreşim aksiyonları oyunun tam olarak içerisinde bulunmanızı sağlıyor. Titreşime dair detay seviyesi akıl almaz boyutta, bunu kelimelerle anlatmak hiç kolay değil, deneyip görmelisiniz. Bitmedi, PlayStation 5’in kontrolcüsünde uyarlanabilir tetikler (trigger’lar) bir başka inovasyon. Trigger’ların işlerliğini farklılaştırabiliyorsunuz. Bu sayede basıyorsunuz ama daha fazla basmanız gerekiyor örneğin. Bu tip unsurlar, özellikle yarış oyunlarına inanması güç bir gerçekçilik ekliyor.

Oyun içinde eşyalarınız ve çevrenizle etkileşime geçtiğinizde farklı seviyelerde güç ve gerilimi deneyimliyorsunuz. Gittikçe gerilen bir ok yayından yarış arabasının frenlerine asılmaya kadar ekran üzerindeki eylemlerinizi fiziksel olarak hissedebiliyorsunuz. Ek olarak trigger’ların ikisi artık titriyor. Analog titreşim daha genele yayılıyor böylelikle. Elbette özellikler bu kadarla sınırlı değil. Dahili mikrofonla geliyor. Böylelikle kontrolcüye direkt konuşabiliyorsunuz.

Dilerseniz önceki nesilde olduğu gibi kulaklık da bağlayabilirsiniz. Özel sessize alma düğmesiyle ses yakalama bir anda kolayca kapatılabiliyor. Bir de entegre hoparlör var ki yeri göğü inletiyor. Oluştur düğmesiyle en destansı oyun anlarınızı yakalayıp yayınlayabiliyorsunuz. Eski SHARE düğmesini temel alan “oluştur”, oyunculara oyun içeriği oluşturma ve maceralarını dünyayla canlı olarak paylaşmada daha çok yöntem sunuyor. Yine de PlayStation 5’in kontrolcüsünün ‘eski usülde’ şarj edilme zorunluluğu biraz dramatik. Burada en azından daha uzun bir AC güç kablosuz olamaz mıydı diye sormadan edemiyoruz.

PS5 depolama alanını yükseltme konusu

Sony, size avantajlı bir seçenek veriyor; konsola özel bölmesini kaldırıp kolaylıkla SSD sürücü takabiliyorsunuz. Bu sayede depolama alanı, etrafta ek bir cihaz olmaksızın yükseltilebiliyor. Ancak şimdilik tüm alternatifler daha düşük hızlarda harici SSD uyumluluğu şeklinde. PlayStation 5 satın alanların SSD sürücü takması mantıklı. Bu nedenle konsolu satın alırken alışveriş sepetinize bir de SSD sürücü dahil edebilirsiniz.

PS5 iyi mi?

PlayStation tarafında ekosistem çok geniş. Daha fazla oyun satın alabiliyoruz. Diğer yandan oyunların fiyatları cep yakıyor.

  • 4K desteği ile gelmesi muazzam. Eğer 4K TV’niz varsa oyunları muazzam kalitede görerek izleyebiliyorsunuz, tüm ayrıntılar, yeni nesle özel yapımlarla birlikte karşınıza çıkıyor. Bunun yanı sıra eğer 4K TV’ye sahip değilseniz yeni nesil konsol görüntü özelliklerini deneyimleme imkânınız yok demektir.
  • Elbette 4K TV’ye geçiş yapıp çok daha zengin bir deneyim vadeden PS5’e merhaba diyebilirsiniz.
  • Arayüzler ideal kolaylıkta. PS5’te PlayStation Store’a girmek için ayrı sekme açmıyoruz, üzerine gelince otomatik açılıyor. Kurulu oyun var.
  • 60fps’de 4K oynamak akıl almaz bir deneyim. 30fps’yi bir daha düşünmemenize yol açan, eşsiz bir oyun deneyimi.
  • Sesler çok detaylı. 3D Audio özelliği PS5’te öne çıkıyor, kullanmak için kulaklığınızı kontrolcüye ya da konsola (yani TV’ye değil) takmanız gerekiyor.

PS5 fiyatı düşer mi?

En çok duyduğum soru: PS5 fiyatı düşer mi? Çünkü halihazırda çok pahalı, oyunlar da pahalı. Bu durumda seçimim iyi yapılması önem kazanıyor. Yeni nesil konsollar için 7 bin TL’nin üzerindeki fiyatların yanı sıra 500 TL’nin üzerine çıkan oyunlar, bu anlamdaki planlamayı hiç olmadığı kadar önemli hale getiriyor. Bu arada PS5’in dijital versiyonunda fiyat yaklaşık 1000 TL daha düşük.

Hatırlanacağı üzere PS5, disk takılabilen/dijital oyun indirilebilen ve sadece dijital oyun indirilebilen olmak üzere iki versiyona sahip. Bu arada PS5 ilk çıktığında 8 bin TL üzeri fiyata sahipti, fiyat bir nebze düşerek bizleri mutlu etti. Burada kısa bir de dipnot açmamızda yarar olabilir, pahalı diyoruz ama ÖTV, KDV ve gümrük vergisi ile birlikte fiyatının normal şartlarda ‘diskli modellerde’ 10 bin TL üzerinde olması bekleniyordu. Bizler PlayStation 5 satın alınır mı diyenler için fiyatın 9 bin TL’lerde olacağına neredeyse emindik, ancak her iki şirket de (Sony ve Microsoft) bu anlamda oyuncuların yanında yer alarak daha düşük fiyatlar sunmayı başardılar (‘Yine de pahalı’ vurgusunu yapmadan bu konuyu geçemeyeceğiz).

PS5 fiyat ne zaman düşer?

Fiyatla ilgili son cümleler… 2021 itibarıyla özellikle ÖTV vergisinde gerileme ve döviz kurlarındaki düşüş ile birlikte fiyatlar 600-700 TL düştü, daha düşer mi? Böyle bir beklenti özellikle kampanya dönemlerinde, yani Black Friday gibi zaman aralıklarında söz konusu olabilir, ancak 7000 TL altına herhangi bir zamanda gerileme büyük sürpriz olur. Özetle hızlı yeni nesil alışverişi yerine bir süre daha beklemeniz (Black Friday Kasım'da) yerinde olabilir. Görüşmek üzere.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.