Fiber İnternet Özellikleri

Fiber İnternet Özellikleri

Yayınlanma:
Fiber İnternet Özellikleri

İletişim, eğitim, iş ve kişisel hobilerimizin dijital mecralara taşınmasıyla birlikte internete olan ihtiyacımız da günden güne arttı. Daha iyi oyunlar, daha kaliteli görsel ve videolar, son teknoloji yazılımlarla birlikte verilerin kapasitesi yükselirken bağlantı hızı da yetersizleşti. Bununla birlikte iyileştirmelerle daha hızlı bir bağlantı teknolojisi sağlandı. Çağımızın en hızlı internet bağlantısını sağlayan ve oldukça popüler olan fiber internet teknolojisinin detaylarını yazdık.

Fiber İnternet Nedir?

Fiber internet, kullanıcıların en hızlı şekilde internet ağında dolaşımını sağlayan teknolojidir. İsmini iletken kablolardan alan bu internetin hızlı olmasını ise fiber kablolar sağlamaktadır. Dünyada bilinen ve kullanılan en yaygın iletken bakır tellerdir, son günlere kadar internet altyapısında da ve bağlantısında da bakır teller kullanılmaktaydı. Fakat 1952 yılında Narinder Singh Kapany optik cam ve elyaf liflerle elde edilen kabloların çok daha hızlı ve pürüzsüz bir veri akışı sağlandığı tespit etti. Optik cam bakıra göre daha fazla veriyi daha hızlı ve daha iyi iletebiliyor fakat 1960’lı yıllara kadar optik cam iletişim teknolojisinde kullanılamamıştır, çünkü bu yıllara kadar uzun mesafede iletilen ışık optik, cam lifler üzerinde azalıyordu. Charles Kao ise bu yıllarda kabloların temizlenmesi ve bakımı ile bu problemin önüne geçilebileceğini keşfetti. Böylece iletişim ve internet teknolojisinde optik cam ve elyaf liflerler oluşan fiber kabloların kullanılabilmesi sağlandı.

Fiber İnternet Hızı

Fiber bağlantı hızı bu zamana kadar sağlanan internet bağlantı hızından çok daha yüksektir. Normal internet ile 4 mbps ile 16 mbps arasında hız ile erişim erişim sağlanıyor. Fiber altyapı ve modem kurulumu ile sağlanan internette ise erişim hızı çok daha yükseklere kadar çıkabiliyor. Özellikle son dönemde TurkNet GigaFiber bu konuda kullanıcıların dikkatini çekmeyi başardı. 1000 mbps gibi dünyanın en hızlı internetlerinden birini sunan bu hizmette kullanıcılardan herhangi bir taahhüt de istenmiyor.

Bu hız ile film, oyun, online görüntülü iletişi esnasında hiçbir kesinti ve aksaklık yaşanmaması sağlanıyor. Aynı zamanda indirilen veri kalitesinde bozulmalar yaşanmıyor. Kotasız ve taahhütsüz fiber internet kullanmak isteyenlerin dikkatini TurkNet, ilk otuz gün içerisinde hizmetin beğenilmemesi durumunda da %100 para iadesi sunuyor. Eğer başka bir operatörden hizmet alıyorsanız ve TurkNet GigaFiber’e geçmek isterseniz de 480 TL’ye kadar cayma bedeli TurkNet tarafından karşılanıyor. Şu an için sadece İstanbul ve İzmir illerinde hizmet veren TurkNet GigaFiber, yakın zamanda birçok bölgeye yayılmayı planlıyor.

Türkiye’de Fiber İnternet

1994 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesinde ilk kez kullanılması ile Türkiye'ye gelen internet teknolojisi bugün Türkiye’nin her evinde kullanılabilir durumdadır. Fakat fiber internet için var olan altyapının bölgesel olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde son 5 yıldır aktif olarak kullanılan fiber teknoloji henüz Türkiye’nin her yerinde bulunmuyor. Fakat günden güne bölge ve kullanıcı sayısı artıyor. Fiber altyapının önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin tamamına yayılacağı düşünülmekte.

Fiber Altyapı Sorgulama

TurkNet altyapısının bir hizmeti olan GigaFiber, downloadda minimum 100 mbps’den başlayan bir hız sunuyor. Ayrıca upload hızında da en düşük pakette 50 mbps en yüksek pakette ise 1150 mbps hız sunuluyor. Ücretsiz kurulum ve modem de sağlayanıyor. Fiber internet aboneliği oluşturulmadan önce bulunduğunuz bölgede fiber altyapının olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir. Eğer bölgeniz TurkNet GigaFiber yoksa 100 mbps fiber ve 100 mbps’e kadar VDSL seçenekleri de mevcut. Bölgenizde hangi hizmeti kullanabileceğinizi görmek için hemen altyapınızı sorgulayabilirsiniz.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.