Büyüteç Nedir, Çeşitleri Nelerdir? En İyi Büyüteç Hangisi?

En İyi Büyüteç Çeşitleri?

Yayınlanma:
Büyüteç Nedir, Çeşitleri Nelerdir? En İyi Büyüteç Hangisi?

İnce kenarlı mercek vasıtasıyla genellikle küçük cisimleri belli oranlarda büyütmeye yarayan araçlara büyüteç denir. Büyütecin ataları Eski Mısır’a ve Roma İmparatorluğu’na kadar uzanır. Kristal parçalarının cisimleri büyütmek için kullanıldığı biliniyordu. Resmi olarak ilk icadı ise 1250 yılında mucit Roger Bacon tarafından Britanya’da gerçekleştirildi. Bacon, Türkçe’de ‘Muhteşem Öğretmen’ anlamına gelen Latince ifade ‘Doktor Mirabilis’ şeklinde bilinirdi. Normal bir göz, 25 cm’den daha yakın mesafeden baktığı herhangi bir nesne ya da noktada odaklama yapamaz.

Bu yönüyle büyüteçler, doğru kullanım ile cisimlere çok daha yakından ve net bir şekilde bakıp inceleyebilmeyi mümkün kılar. Hayatı kolaylaştıran büyüteçler, genel itibarıyla ışığın kırılma özelliklerinden faydalanır. Kare, daire gibi çeşitli şekillerde olabilir. Çapın büyük olması tek seferde daha geniş alanı büyütebilme gibi olanaklar sağlar. Küçük çapa sahip büyüteçler ise cepte, vb. kolay taşınması yönüyle pratiklik sunabilir. Büyüteçlerde diğer ayrım noktası da büyütme oranıdır. 3, 5, 6, 8, 10, 12… kat büyütme özelliğine sahip modeller bulunur.

Modellerde büyütme oranları 3x, 6x gibi ibarelerle ifade edilir. Kullanımında büyütülmek istenen cisimle göz arasında tutulması ya da konumlandırılması esas alınır. Odak uzaklığı küçük olduğu için incelenecek cismin üzerinde belirli bir noktadan bakılması gerekir. Aksi taktirde görüntüde bozulmalar olur. Görünen boyutu artırmak için kullanılan büyüteçler, farklı kullanım alanlarına yönelik farklı türlere ayrılır. Büyüteçlerde LED aydınlatmalı büyüteç, okuma büyüteci, dokumacı büyüteci, saatçi büyüteci, cep büyüteci, kuyumcu büyüteci, dome büyüteç, katlanır okuma büyüteci, çalışma masası büyüteci, dental/cerrahi büyüteç, kartvizit büyüteci, dijital büyüteç gibi farklı çeşitler mevcut. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere her biri kullanım alanlarına göre diğerlerinden ayrılır.

Büyüteç çeşitleri nelerdir?

Basit büyüteç, tek yakınsak mercekten meydana gelir ve optik aletler açısından en temel aracı temsil eder. Büyütülmek istenen cismin üzerinde sapı ile tutularak kullanılır. LED aydınlatmalı büyüteç, üzerinde bulunan LED’li aydınlatma mekanizması ile loş ortamda kullanım olanağı tanır. Genellikle pille çalışır. Okuma büyüteçleri gazete, kitap gibi yazılı kaynakları okuma esaslı bir çözüm. Saplı ve kullanımı da basit büyüteç ile aynı. Katlanır okuma büyüteçleri, geniş alanda görme sağlar. Ayaklı çeşitleri sayesinde gazete, kitap, vb. üzerinde kaydırarak kullanılabilir.

Çalışma masası büyüteçleri, bir masa üzerinde sabit şekilde durabilir. Spiral kolu sayesinde değişken açılarda inceleme imkanı sunar. LED’li çeşitleri bulunur. Dokumacı, kuyumcu, saatçi büyüteçleri kullanım alanlarına özel olarak geliştirilen fonksiyonel çözümlerdir. Örneğin saatçi büyüteci, kişi her iki elini de kullanması gerekeceği için göze takılarak kullanılabilir. Alın ile üst yanak arasında sabit şekilde kalır. Cep büyüteçleri, genellikle ihtiyaç anında hızlıca kullanıma hazır hale getirilen, son derece mütevazı fiyatlı çözümlerdir.

Cepte taşındığı için çizilme riskinin önüne geçilmesi adına genellikle bir saklama gövdesi ile gelir. Kartvizit büyüteci acaba kartvizitlerin okunması için mi sorusu akıllara gelebilir, ancak bu doğru değil. Bu model çeşidi, kartvizit şeklinde olduğu için bu adı alır, ince olduğu için cüzdan içerisinde bile taşınabilir. Çıkarılıp çok yüksek olmamakla birlikte (3.5x gibi) pratik büyütme sağlar.

En iyi büyüteç markası hangisi?

Tıbbi kullanım için geliştirilen dental/cerrahi büyüteçler, başa takılır ve üzerlerinde LED aydınlatma da bulunur. İnce cerrahi işlemler ve diş-diş eti üzerinde detaylı/hassas çalışma için yoğun şekilde tercih edilir. Dome büyüteç, okuma taşı adıyla da bilinir. Okunmak istenen yazıların üzerinde gezdirilmek suretiyle gerekli büyütmenin sağlanmasını esas alır.

En modern çözümler ise şüphesiz dijital ve elektronik büyüteçler. Bu modellerde büyüteç, aynı zamanda bir ekran işlevi sunar. Bu işlev, önceden bakılan görüntülerin kaydedilmesi gibi çığır açıcı imkanların önünü açar. Farklı renk ve kontrast ayarlarında görüntü elde edilebilen bu tür modeller, endüstriyel kullanım açısından en iyi çözümü vadeder. Büyüteç markaları arasında lider konum Alman Schweizer Optik markasına ait. Türkiye’de Verdi Makina distribütörlüğünde 10 yılı aşkın süredir kullanıcıları ile buluşan Schweizer Optik, fonksiyonel, yenilikçi ve hassas büyüteç dendiğinde akla ilk gelen marka konumunda.

1840 yılından beri oftalmik ürünler üreten Almanya Forchheim merkezli Schweizer Optik firması alanında öncü ve dünya lideri. Verdi Makina, geniş ürün yelpazesine sahip firmanın teknik inceleme ve ölçmede kullanılan Tech-Line ve Basic-Line serisi büyüteçleri ile lup ürün grubunu perakende/toplu alım şeklinde tüketicilere sunuyor. Bu kapsamda öne çıkan bazı modeller şöyle sıralanıyor…

09115 – Schweizer Optik Led mobil aydınlatmalı el büyüteci 15x / 56D / Ø35 mm bikonveks hafif lensli çok amaçlı led ışıklı büyüteç. 3 adet AAA pil ve özel kılıfı dahildir. Dar alanda ve çok yakın mesafede yüksek büyütme oranı sunar. 09110 – Schweizer Optik Led mobil aydınlatmalı el büyüteci 10x / 39D / Ø35 mm bikonveks hafif lensli çok amaçlı led ışıklı büyüteç. 3 adet AAA pil ve özel kılıfı dahildir. Dar alanda ve yakın mesafede yüksek büyütme oranı sunar.

25500 – Schweizer Optik Dental / Cerrahi Büyüteç Hafif fakat sağlam metal çerçeveli kafa büyüteci. 6000K High End Power LED aydınlatması mevcuttur. Gözlük üzerinde kullanılabilir. 2,5 kata kadar büyütebilen, 170 mm çalışma mesafesine sahip değiştirilebilir merceğe sahiptir. Opsiyonel olarak farklı merceklerle de sunulabilir.

9710 – Schweizer Optik Saatçi Büyüteci 10x / Ø22,8 mm aplanatik silikat cam lensli saatçi büyüteci. Göze takılarak kullanılır. Özel alaşımlı hafif plastik gövdesi ter ve birçok kimyasallara karşı dayanıklıdır. 6, 8 ve 15 kat büyüten modelleri de mevcuttur.

09615 – Schweizer Optik Kuyumcu Büyüteci 15x / Ø22,8 mm aplanatik silikat cam lensli katlanır kuyumcu büyüteci. Özel alaşımlı hafif plastik gövdesi ter ve birçok kimyasallara karşı dayanıklıdır. 6, 8, 10 ve 20 kat büyüten modelleri de mevcuttur.

31504 – Schweizer Çalışma masası büyüteci

4x / 10D/ Ø65 mm aplanatik silikat cam lensi ile mükemmel görüntü sunar. Siyah mercek çerçevesi yansımaları önler. 300 mm uzunluğundaki esnek metal sipiral kol değişik yükseklik ve açıda inceleme yapmaya olanak tanırken plastik muhafazalı döküm ayağı sağlam bir duruş sağlar.

298142 – Schweizer LED masa üstü büyüteç

2x / Ø120 mm / 4500K bikonveks silikat cam lensi ile mükemmel görüntü sunar. Uzun ömürlü ve yüksek performanslı SMD-LED aydınlatmaya sahiptir. Esnek metal sipiral kol değişik yükseklik ve açıda inceleme yapmaya olanak tanırken ağır ayağı sağlam bir duruş sağlar. Diğer ürünler, detaylı bilgi ve siparişleriniz için buraya tıklayabilirsiniz.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.