Elon Musk Neuralink ile Neyi Amaçlıyor?

Elon Musk Neuralink ile Neyi Amaçlıyor?

Yayınlanma:
Elon Musk Neuralink ile Neyi Amaçlıyor?

İnsan ve makinenin buluştuğu nokta artık çok yakın: Elon Musk, Neuralink hakkında en son gelişmeleri paylaştı... Elon Musk'ın inovatifprojesi Neuralink nedir? Ünlü isim, bilim dünyasında heyecan uyandıran projesi ile neyi hedefliyor? İlk olarak Neuralink, insan beynine yerleştirilebilecek özel bir tür mikroçip ve Elon Musk canlı yayında ilk hayvan deneylerine ait bulguları da paylaştı. Projede çalışmaya istekli mühendislere kapılarının açık olduğunu da ifade etti. Yapılan canlı yayının da esas odak noktası, bu projede görev almaya istekli bilim insanlarını projeye çekebilmek üzerindeydi. Öte yandan bilim dünyası oldukça ciddi bazı soru işaretleriyle karşı karşıya…

Neuralink eğer ifade edildiği kadar başarılı olursa, dünyanın geleceği nasıl olacak? Uzmanların bu noktada birkaç teorisi bulunuyor. Tahmin edeceğiniz üzere Neuralink için iyi senaryolar olduğu gibi, kötü senaryolar da söz konusu… En iyi senaryoda ( Elon Musk’ın savunduğu ifadeleri de içerir) Neuralink gerçekten de fiziksel ve zihinsel engellerin sonu olacak. İnsana özgü eksiklikler tarih olacak ve insan ömrü daha kaliteli hale gelecek. Hastalıkların erken teşhisi sayesinde ölümcül hastalıklara karşı başarı sansımız kat be kat artacak.

Anlayacağınız, sağlık konusunda her şey devrim niteliğinde olacak. Elbette eğitim sektörü de bundan payını alacak zira Neuralink sayesinde öğrenilmesi gereken bütün bilgiler, tıpkı internetten içerik indirir gibi beynimize yüklenecek ve okullar sadece bilginin pratiğe döküldüğü yapılar halini alacak. İkinci senaryo ise oldukça karanlık. Bu senaryoya göre Neuralink sistemine sızan bilgisayar korsanları, bu çipleri kullanarak özgürlüğümüzü elimizden alabilecekler. Kendi istedikleri ideolojiyi destekleyen, hatta bu uğurda bilinçsiz bir şekilde savaşan bireyler yaratmak için Neuralink’ten faydalanacaklar.

İnsanlar kendi bilinçleri olmadan suç işleyebilir hâle gelecekler ve kanunların bu noktada nasıl belirleneceği gerçekten kafalarda soru işaretleri yaratıyor. Anlayacağınız, bedenimizin yönetimini Neuralink’e ve beraberinde Elon Musk’a teslim etmek, özgürlüğümüzü teslim etmekle aynı anlama gelecek. Üçüncü bir örnek senaryo da bu iki durumun tam arasında yer alan gri bölgeyi oluşturuyor.

Evet, Neuralink vadedilen amaçlarla kullanılmaya başlanacak fakat bundan faydalanmayı isteyen insanlar da karşı hamlelerini yapacak. Neuralink her zaman saldırı altında olacak ve bugün etik olarak asla kabul görmeyecek pek çok deneyin, pek çok geliştirmenin odak noktasında yer alacak. Neuralink’in daima öngörülemez karanlık bir yüzü olacağı ve insanların bundan ne ölçüde etkileneceği her zaman soru işareti olarak kalacak. Yukarıdaki senaryoların hepsi elbette birer varsayım, birer komplo.

Fakat unutmamak gerekir ki bu satırları okurken bile bizler bunları düşünebiliyorsak, dünyanın herhangi bir yerinde kimin neler düşünebildiğini ve bu düşüncelerini hayata geçirip geçiremeyeceğini hayal etmemiz oldukça zor; hatta öngörülemez… Neuralink’in geleceğini hep beraber izlemeye devam edeceğiz. Yazı: Murat Boran

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.