Microsoft, Nike, Mercedes-Benz ve Unilever Bir Araya Gelerek "Net Sıfıra Dönüş" Hareketini Başlattı

Microsoft, Nike, Mercedes-Benz ve Unilever Bir Araya Gelerek "Net Sıfıra Dönüş" Hareketini Başlattı

Yayınlanma:
Microsoft, Nike, Mercedes-Benz ve Unilever Bir Araya Gelerek "Net Sıfıra Dönüş" Hareketini Başlattı

Microsoft, işletmelerin 2030 yılına kadar karbon negatif olma sözünün bir parçası olarak karbon ayak izlerini silmesine yardımcı olmak için diğer sekiz küresel şirkete katıldı. Yazılım devi, geçen hafta Nike, Mercedes-Benz, Unilever ve Danone gibi şirketlerle birlikte başlatılan "Net Sıfıra Dönüş" hareketinin kurucu üyesi durumunda. Marka ayrıca, diğer şirketlerin karbon emisyonlarını ortadan kaldırmasına yardımcı olmak için Microsoft Sürdürülebilirlik Hesaplayıcısı adlı bir girişimi de duyurdu.

Microsoft 2030'da karbon negatif oluyor

Bu iki girişim, Microsoft'un Ocak ayında "2030 yılına kadar karbon negatif" olma ve 2050 yılına kadar kuruluşlarından bu yana yaydıklarından daha fazla karbonu çevreden çıkarma taahhüdünü yerine getirme konusundaki son yaptıkları hamleler. Microsoft, yaptığı açıklamada bu hamlelerin, işletmelerin iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarını azaltmak için küresel çabalara katkıda bulunmalarına yardımcı olmayı amaçladığını belirtiyor. Küresel ısınmayı 1,5°C'nin altına düşürmek için emisyonların bu on yılda yarıya indirilmesi gerekiyor. Nakliye şirketi Maersk, kozmetik şirketi Natura & Co ve bilgi teknolojisi şirketi Wipro'yu da içeren "Net Sıfıra Dönüş" işbirliği, diğer işletmelere örnek olmayı hedefliyor.

Hesaplayıcı, "karbon raporlamasını" basitleştiriyor

Microsoft Sürdürülebilirlik Hesaplayıcısı ile Microsoft, bulut tabanlı teknolojisiyle müşterilerinin sıfır karbon ekonomisine nasıl yardımcı olabileceklerini daha iyi anlamalarını sağlıyor. Microsoft konuyu şöyle anlatıyor: "Microsoft Sürdürülebilirlik Hesaplayıcısı, yapay zeka ve gelişmiş analitik kullanarak, emisyonların nasıl azaltılacağı, emisyonları tahmin etme yeteneği ve karbon raporlamasını basitleştiren eyleme geçirilebilir bilgiler sağlıyor."

Bulut bilişim, emisyonların yüzde 4'ünü oluşturuyor

Bulut bilişim, bilgisayar sunucu altyapısına sürekli bir elektrik kaynağı gerektiriyor. İlgili hesaplamalar yapıldığında da bu gerekli olan elektrik kaynağının, emisyonların yüzde 4'üne tekabül ettiği anlaşılıyor. Microsoft, önümüzdeki on yıl içinde net sıfır karbon emisyonunu elde etmek için kendine hedefi şimdiden koymuş durumda. 2050 yılına gelindiğinde ise, 1975 yılında Bill Gates tarafından kurulduğundan beri atmosfere yaydığından daha fazla karbon çıkararak "karbon görünmez" olmayı hedefliyor.

Bu planın bir parçası olarak da şirket, 2030 yılına kadar dizel yakıt kullanımını tamamen durdurmayı taahhüt edip tedarikçilerini karbon emisyonları konusunda puanlamaya başladı. Şirket ayrıca karbonu atmosferden çıkarmanın en etkili yöntemlerini araştırmaya da devam ediyor. Microsoft aynı zamanda, dekarbonizasyona odaklanan Energy Impact Partners adlı bir girişim sermayesi şirketine 50 milyon dolar yatırım yaptığını açıkladı. 2019'da 125 milyar dolarlık rekor gelir elde eden Microsoft, güneş panellerini azınlıklara ve kadınlara ait işletmelere getirecek olan yenilenebilir enerji geliştiricisi Sol Systems ile de ortaklık kuruyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.