Sosyal medyadaki koronavirüs dolandırıcılarına dikkat!

Sosyal medyadaki koronavirüs dolandırıcılarına dikkat!

Yayınlanma:
Sosyal medyadaki koronavirüs dolandırıcılarına dikkat!

Sosyal medyanın koronavirüs sürecinde önemli bir bilgi sahasına işaret ettiğine şüphe yok. Otoritelerin 'mavi tick'li' yani onaylı hesapları ve kurumların resmi hesaplarının kamuoyunun salgın hastalığa dair bilgi açlığına iyi şekilde yanıt verdiğine hep birlikte tanıklık ediliyor. Ancak sosyal medyanın manipülatif yönü de kendini sıklıkla gözler önüne seriyor. Birçok sahte hesap, yanıltıcı ve sadece takipçi ya da beğeni elde etmeye yönelik yanlış bilgiler paylaşıyor. Sahte bilgileri kendi kendine üretenler bile var. Spekülasyon üretiyor ya da yayıyorlar. Burada spekülasyon ya da yanlış bilginin isteyerek olduğu gibi istenmeden de yayılması söz konusu.

Sosyal medya ile ilgili bir diğer öne çıkan handikap ise kötü niyetli dolandıcıların iyiden iyiye kendini göstermeye başlaması. Birisi çıkıyor ve "bizim mahallede hasta biri var; kendine bakamıyor, ilaçlarını temin edemiyor, lütfen şu hesap numarasına para gönderin ve ben de kendisine ulaştırayım" diyor örneğin. İyilik yapın, insanlar zor durumda deniyor...

Bunu hastalar, hasta yakınları, yaşlılar, dezavantajlı bireyler, öğrenciler ve yokluk içindeki kimselerle ilgili senaryolar üreterek de yapıyorlar. Amaçları ise tahmin edileceği gibi insanları zaaflarından yararlanarak dolandırmak. Hesaplara gönderilen paralar bir bakmışsınız ki gitmiş, ne hesap sahibi ortada ne de sizden yardım isteyen Twitter kullanıcısı. Üstelik son araştırmalara göre dolandırıcılar kendi isimlerini ele vermemek için çaldıkları başka isimlere air banka hesaplarını kullanıyorlar. İşte bunun gibi üst seviye dolandırıcıların sizin iyi niyetinizi, yardım severliğinizi suistimal etmesine izin vermemek elinizde. Peki neler yapmanız lazım?

Doğru mu değil mi?

Öncelikle bu tip sosyal medya paylaşımlarının doğruluk payı her zaman vardır, ancak sizi dolandırmaya çalışan art niyetli biri olabileceğini de asla unutmayın, İnsanlara yardım etmek güzeldir, ancak bu konuda onaylı, resmi hesap ve kişilerin paylaşımlarını dikkate almalıyız. Aski taktirde ummadığımız maddi kayıplarla karşılaşabiliriz, zira koronavirüs dolandırıcıları her yerde, Bir devlet kurumunun resmi hesabının ekran görüntüsünü kullanıyor gibi görünen sahtekarlar da ortaya çıkıyor. Yaptıkları şey banka hesap bilgilerini Photoshop'la silip yerine dolandırıcılık için kullandıkları hesap numarasını yazmak. Sınır tanımıyorlar... Devamı da var...

Bu yazı ilginizi çekebilir Maske gerçekleri

Bunlara da dikkat!

STK'lar ve devletin ilgili kurumlarının resmi web siteleri ve sosyal medya hesapları haricindeki tüm hesaplara kuşku ile yaklaşmalıyız, Eğer bir kimseye yardım etmek istiyorsak doğruluğundan emin olmalıyız, hesabınızdaki parayı düşünmeden tanımadığınız birine göndermemelisiniz. Koronavirüs dolandırıcıları her yerde. Dikkatli olmalıyız.

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir

1- Koronavirüs ve ah e-ticaret vah e-ticaret

2- Bedenleri dondurup canlandırabilmek mümkün mü?

3- Popüler Instagram Hesapları (Nisan-2020)

4- İnekler, tavuklar, şempanzeler ve internet

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.