Uzaktan çalışanlar için verimliliği artıran teknolojik ipuçları

Evden çalışırken ihtiyaç duyacağınız teknolojik ipuçlarını bir araya getirdik.

Yayınlanma:
Uzaktan çalışanlar için verimliliği artıran teknolojik ipuçları

Coronavirus, gündemin en önemli başlığı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede can kayıplarına neden olan salgın hastalık, çeşitli önlemleri gerekli kılıyor. Bunlar arasında kişilerin birbirleriyle temasını mümkün olabilecek en düşük seviyeye indirmek öne çıkıyor. Burada temas sadece fiziksel değil; örneğin asansöre binildiğinde basılan kat tuşuna bulaşan virüs, başkası dokunduğunda ve elini de ağzına ya da gözüne götürdüğünde bulaşabiliyor. Kafede sigara tablasına, masaya dokunarak bulaşma gibi olasılıklar söz konusu. Bu nedenle birçok alanda Coronavirus nedeniyle hizmete ara verilmesi durumları yaşıyoruz.

Okulların tatil edilmesi, spor müsabakalarının ertelenmesi gibi gelişmeler yaşanıyor. Zincirleme şekilde gelişen salgının temel aktörlerinin başında gelen senaryoların önüne geçmek için birçok gereklilik başarıyla uygulanıyor. İşte bu kapsamdaki başarılı adımlardan biri de uzaktan çalışma. Çeşitli ölçeklerdeki birçok işletme, operasyonlarını uzaktan çalışma şeklinde güncelledi. Özellikle startup’ların çok hızlı şekilde geçtiği uzaktan çalışma anlayışı, an itibarıyla son derece yaygın bir hal aldı. Sağlık açısından alınan bu tip kararlar şirketlerin çalışanlarına verdikleri önemle ilişkilendirilirken kolektif mücadelede Türkiye, uzaktan çalışma gibi stratejik öneme sahip kararları hızla uygulayarak sınıfı büyük oranda geçmeyi başardı.

Önceliğimiz sağlığımız

Avrupa ülkelerine göre Türkiye’de henüz çok yaygın olmayan ‘uzaktan çalışma’ ya da ‘evden çalışma’, salgının yayılmasını önleyebilmek için varılan çözümler arasında. Uluslararası ve ulusal şirketlerin haftanın belli günleri çalışanlarına uzaktan çalışma izni verdiği biliniyor. Tamamen uzaktan çalışma şeklinde süreci atlatmak isteyen çok sayıda şirket var. Şimdi salgın nedeniyle böyle bir uygulaması olmayan şirketlerde de uzaktan çalışma gündeme gelmeye devam ediyor. Peki uzaktan çalışanlar için öne çıkan teknolojik gereklilikler hangileri?

Mesh çözümleri

‘Uzaktan’ ya da bir başka deyişle evden çalışma için öncelikle hem işyerlerinde hem de evlerde iyi bir internet altyapısı olması gerekiyor. Uzaktan şirketin sunucuna herhangi bir zamanda erişebilmek en önemli konu. Bunun için de iyi bir internet bağlantısı şart. Bu yönde özellikle Mesh teknolojisine sahip ürünler tercih edilebilir. Tek kata yayılmış, nispeten daha küçük daireler için uygun fiyata sahip modellerin yanı sıra çok katlı yapılar için Mesh teknolojisi ile powerline (elektrik hattını internet hattı haline getiren) teknolojisini birleştiren modeller online olarak satın alınabilir. Bu tip modelleri tercih ederken ebeveyn kontrolü, kötü amaçlı yazılım güvenliği gibi özelliklere sahip olduğundan emin olunması tavsiye ediliyor.

Kapsama alanını geliştirin

Eğer evde WiFi sinyallerinin düzenli erişemediği yerler varsa ve bu bölgelerde de çalışmak gerekiyorsa, en basit çözüm WiFi sinyal genişletici kullanmak. Wi-Fi kapsama alanı genişleten bu ürünleri modem ile ölü bölge arasında en uygun yere yerleştirerek ölü bölge sorunu çözülebiliyor.

TP-Link RE200

TP-Link RE200 WiFi sinyal genişleticisi, en gelişmiş modellerden biri. HD video izlemek, çevrimiçi konferanslar, büyük belgeleri indirmek ve yoğun bant genişliği gibi tüm zorlu görevleri yapmak için ideal olan ürün çift bantlı, ek Ethernet bağlantı noktası da bulunan bir çözüm.

Daha iyi aydınlatma öğeleri

Evde daha önce çalışmadıysanız konsantrasyonun ne denli önemli olduğunu yeni yeni anlıyorsunuz demektir. Eğer mutlu olmadığınız bir ortamdaysanız uzun süre verimli çalışamazsınız. Bu nedenle çalışma ortamınızı mümkün olan en iyi şekilde baştan ele almanız gerek. Masanızı düzenleyerek, programlı bir hale kanalize olarak verimliliğinizi artırabilirsiniz. Ayrıca aydınlatma çok önemli. Eğer karanlık bir ambiyans altında çalışıyorsanız sorunlar yaşayabilirsiniz. Ek olarak beyaz ışık da odaklanma kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle ‘sarı’ renk odaklı, naif aydınlatma çözümlerine yönelebilirsiniz.

IKEA Tertial

Bu masa lambası sarı ve dengeli ışığıyla ihtiyaç duyduğunuz çözüm olabilir.

Yedekleme yapılmalı

Kullanılan bilgisayarın bozulduğu ya da hack’lendiğini varsayın. Verilerinizi kaybetme riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Bunun önüne geçmek için bir depolama aygıtına belirli aralıklarla yedekleme yapmalısınız.

WD 2,5" 1TB Elements

1 TB’ye kadar veri depolayabileceğiniz model; hızı, basit ve kullanışlı arayüzüyle dikkat çekiyor.

İyi bir uzatma kablosu olmadan asla S-Link Swapp SPG5-X-5

Bilgisayarınız uzun saatler boyu açık kalacak. Onu prize takmanız gerekebilir. Ancak güvenlik de önemli. Doğrudan prize takmak yerine akım koruyucu uzatma kablosu tercih edebilirsiniz. USB portu da var.

Olmazsa olmaz masaüstü aksesuarları Herlitz Page Marker 939

Notlarınızı aldığınız defter ya da üzerinde çalıştığınız dokümanları bazı notlarla birlikte sistematikleştirmenize katkı sunar.

Mas 884 Smooth Magazinlik

Bu tip ürünler özellikle kitap, dergi, gazete gibi çok yer kaplayan öğelerin dikkatinizi dağıtmasının önüne geçer.

Bilgisayarınız ne kadar güvenli?

Türkiye’de pek çok şirket personelini evden çalıştırıyor. Bu, kurum verilerine bilgisayar ve telefonlarla uzaktan erişim yapılması anlamına geliyor. Ancak uzaktan erişim, çeşitli siber güvenlik riskleri de beraberinde getiriyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken temel konular şöyle;

  • Bilgisayarların işletim sistemi güncel olmalı, değilse güncelleştirilmeli,
  • Kullanılan yazılımlar güncel olmalı,
  • Herkes her dosyaya ulaşamamalı. Kurum içinde bir güvenlik ve gizlilik politikası oluşturulmalı. Erişim kuralları belirlenmeli,
  • Güçlü şifreler kullanılmalı, sık sık güncellenmeli,
  • Belirli aralıklarla yedekleme yapılmalı.

Uzaktan erişim

Uzaktan erişimde kullanıcılar tipik olarak VPN bağlantısı ve RDP ile şirket verilerine ulaşır. Ancak bu tür bağlantılarda var olan şifreler yetersiz kalır. Günümüzde birçok saldırı, tek şifre ile girilebilen açık RDP uygulamaları üzerinden yapılıyor. Şirket verilerine uzaktan erişimde mutlaka çift faktörlü kimlik doğrulama kullanılmalı.

E-posta güvenliği

Kurumlara ulaşan virüs ve zararlı yazılımların çoğu, özelikle de fidye yazılımları, çalışanlara gelen e-postalar özellikle de istenmeyen e-postalar (spam) yoluyla ulaşır. Korunmak için kaynağından emin olunmayan e-postaların açılmaması gerekir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.