Notebook'larda Şarj Dayanıklılığını Artıran İpuçları

Bu püf noktaları hem daha uzun süreli kullanım sağlayacak hem de bütçenizi koruyacak.

Yayınlanma:
Notebook'larda Şarj Dayanıklılığını Artıran İpuçları

Dizüstü bilgisayarların kullanım oranı neredeyse %100'e yaklaşmış durumda. İnsanların bu modeldeki bilgisayarlara çok fazla yönelmesi bilgisayar üreticilerini de harekete geçirdi. Yapılan incelemeler ve kullanılan teknikler sonrasında notebook’ları bazı özellikleri geliştirildi. Kullanıcıları en fazla sevindiren durum ise; pil ömrünün uzamasının sağlanması oldu.

Notebook’ların pil ömürleri bundan 5 yıl önceki teknolojiye nazaran daha uzun ömürlü oluyor. Böylece bir notebook’un çalışmasını sağlayan en önemli etkilerden olan piller teknolojik gelişmeler aracılığıyla kullanıcılara daha kolay kullanım imkânı sunuyor. 5 yıl önce aldığınız bir bilgisayar yaklaşık 2 sene sonra pil ömrünün bitmesinden dolayı sizlere kapanma, ısınma ve şarj almama gibi sorunlar çıkarıyordu.

Ancak bugün baktığımızda aynı markaların bilgisayarlarının pil ömürlerinin 1 yıl daha artış gösterdiğini bilmekteyiz. Her ne kadar teknoloji gelişse de kullanıcıdan kaynaklanan bazı sebeplerden dolayı pil ömrü azalabiliyor. Bilgisayarınızın pil ömrünün uzamasına yardım etmek için birkaç önerimiz bulunuyor. Aşağıda sıraladığımız bu önerileri uygulayarak siz de notebook’larınızın daha uzun yıllar boyunca size hizmet vermesine yardım edebilirsiniz.

İşte o tavsiyeler

Günümüzde artan notebook fiyatları sebebiyle elindeki bilgisayarı daha uzun süre kullanmak isteyenlerin sayısında da artış meydana geldiğinden dolayı sizlere bu önerileri hazırladık. Her ne kadar basit olsa da bir notebook pilinin ömrünü uzatmak için altın değerinde çözüm önerileridir. İşte notebook’unuzun pil ömrünü uzatmak için uygulamanız gereken altın değerindeki 3 öneri: Notebook pilinin ömrünün uzaması için şarj döngüleri önem taşımaktadır. Öncelikle sizlere şarj döngüsünün ne olduğunu anlatarak başlayalım.

Diyelim ki; notebook’unuzun şarjı %0 yani; tamamen sona erdi. Sonrasında siz notebook’unuzu şarja taktınız ve doldurmaya başladınız. %100 olunca da şarjınızı prizden çektiniz. İşte bu döngü şarjınız için uyguladığınız tam döngüdür. Başka bir döngü ise; yarım şarj döngüsü olarak bilinmektedir. Yine aynı notebook’unuzun şarjı %20 kaldı ve prize takarak şarjını doldurmaya başladınız. %100 olunca da çektiniz ve böylece pilinizi daha az yordunuz.

Bu örnekteki şarj doldurma tekniği yarım şarj döngüsüdür. Eğer ikinci örnekte olduğu gibi yarım şarj döngüsü kullanmayı tercih ederseniz; notebook’unuzun pil ömrünü uzatmaya yardımcı olursunuz. Hatta ekstra olarak bilgisayarınızı %20 gibi belli bir şarj azalma seviyesine geldiği zaman uyku moduna ayarlarsanız ve ardından şarjınızı doldurmaya başlarsanız yine pil ömrünü uzatmak için önemli bir adım atmış olursunuz. Uyku moduna ayarladığınızda bilgisayarınızın ışığı söner ve arka planda çalışan uygulamalar artık devre dışı bırakılmış olur.

Pil modellerinde değişiklik...

Gelişen teknolojiyle beraber bilgisayarlarda kullanılan pil modellerinde değişiklik meydana geldi. Bundan birkaç sene öncesinde notebook alan bir kişinin pili NiMH pillerdendi. Bu pillerin en büyük özelliği ise; bilgisayarınızın şarjı tamamen bittiğinde yeniden %100'e kadar doldurmanız gerektiğiydi. Günümüzde notebook’larında kullanılan piller NiMH model pillerden değil. Bu yüzden de uzun zamandan beri notebook kullanan kişiler artık pil doldurma yöntemlerinde değişiklik oluşturmalıdırlar. Özellikle son zamanlarda notebook almayı düşünüyorsanız muhtemelen notebook’unuzda kullanılan piliniz NimH olmayacak. Aksine Lithium-lon pillerinden tercih edilecek.

Eğer bilgisayar alacaksanız ilgili satış yetkilisine mutlaka pil modelinizi sormanız gerekiyor. Size almak istediğiniz notebook’un pilinin Lithium-lon olduğunu söylerse artık şarjınızın sonuna kadar bitmesini beklemenize gerek yok. Yaklaşık olarak pil yüzdeniz %20 civarına geldiğinde şarjınızı doldurmaya başlamanız size fayda sağlayacaktır. Böylece pil ömrünüz uzayacak ve aldığınız notebook’u daha uzun süre kullanabileceksiniz. Yeni nesil piller arasına giriş yapmayı başaran Lithium-lon piller bilgisayarınız için daha çok tercih etmeniz gereken piller arasında yer alsa da bazı dezavantajları vardır. Bu dezavantajlarının başında da sıcağı sevmemeleri gelmektedir.

Sıcağı sevmediklerinden dolayı pilinizin ömrünün çabuk sona ermesini istemiyorsanız yeni nesil bilgisayarlarınızı güneşin alnına koymamanız gerekiyor. Diyelim ki; yazın tatile gittiniz ve sıcak sizi hiç bırakmıyor. Eğer bilgisayarınızın böyle sıcak ortamlarda çok fazla ısındığını fark ederseniz hemen kapatın ve soğumasını bekleyin. Eğer sizler böyle bir durumda bilgisayarınızı kullanmaya devam ederseniz ne yazık ki; notebook’unuzun pil ömrünü kısaltmış olacaksınız.

Özellikle güneşin dik açıyla geldiği noktalara notebook’unuzu koymanız büyük bir hata anlamını taşıyor. Yeni nesil laptop pillerinin en büyük sıkıntısı olan sıcaklığa meydan okuyarak siz de laptop pil ömrünüzü küçük bir adımla uzatmış olacaksınız.

Pil ömrü en uzun 5 notebook

  • Dell XPS 13
  • HP Spectre 13
  • Apple MacBook Air
  • ASUS ZenBook UX310
  • Lenovo Yoga 920

Pil ömrünü uzatan cihaz geliştirildi

Missouri Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, pil ömrünü tam 100 kat artırabilecek bir cihaz geliştirdi. Araştırmacıların yeni hedefi bal peteği yapısında bir manyetik materyal içeren cihazı satılabilir hale getirmek. Söz konusu teknolojinin ısınma sorununa da çözüm sağlayabildiği kaydediliyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.