Uzmanlara göre AB, yapay zeka destekli vatandaş puanlamasını ve kitlesel gözetimi yasaklamalı

Avrupa Birliği tarafından toplanan bir grup politika uzmanı, kitlesel gözetim ve bireylerin puanlanması için yapay zeka kullanımını yasaklamasını tavsiye etti.

Yayınlanma:
Uzmanlara göre AB, yapay zeka destekli vatandaş puanlamasını ve kitlesel gözetimi yasaklamalı

Avrupa Birliği tarafından toplanan bir grup politika uzmanı, kitlesel gözetim ve bireylerin puanlanması için yapay zeka kullanımını yasaklamasını tavsiye etti. Vatandaşlarla ilgili çeşitli verilerin toplanmasını içeren bu uygulama sabıka kayıtlarından sosyal medyadaki davranışlarına kadar ahlaki veya etik bütünlüklerini değerlendirmek için kullanılıyor.

Öneriler, AB'nin “etik yapay zeka” olarak adlandırılan lider olma yoluna devam eden çabalarının bir parçası. Bu yılın başlarında, AB'deki yapay zekanın güvenilir bir şekilde uygulanması gerektiğini belirten, konuyla ilgili ilk kılavuzları yayınlandı: “İnsan merkezli” tarz.

Yapay zeka destekli kitlesel puanlama korkusu, büyük ölçüde Çin’in yeni ortaya çıkan sosyal kredi sistemi hakkındaki raporlardan kaynaklandı. Bu program genellikle Çin Hükümetine vatandaşları üzerinde büyük kontrol sağlayan bir distopya aracı olarak sunuluyor; ideolojik ihlallere cevap olarak cezai yaptırım uygulamak gibi. Örnek verecek olursak, sosyal medyada Komünist Partiyi eleştiren birinin yüksek hızlı trenle seyahatini yasaklamak gibi.

Raporun geri kalanında AB’li uzmanlar, vatandaşların yapay zeka kullanılarak "haksız kişisel, fiziksel veya zihinsel izleme veya kimliklendirmeye" maruz kalmaması gerektiğini öne sürüyor.

Dolayısıyla, Avrupa Birliği yapay zeka aracığıyla kitlesel gözetim ve puanlamayı yasaklamalarını söyleyen uzmanları görevlendirirken, bu zararlara karşı önleyici mevzuatın çıkarılacağının garantisini vermiyor.

Kaynak: Theverge

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.