Sir Jony Ive Apple'a neden veda etti?

Sir Jony Ive Apple'a neden veda etti?

Yayınlanma:
Sir Jony Ive Apple'a neden veda etti?

Jony Ive'in Apple'dan ayrılışının geçtiğimiz perşembe günü nihayet resmi hale gelişi, şirketin geleceği hakkında sıkıntıları da beraberinde getirdi.

Ive, yirmi yıldan uzun bir süredir Apple’ın donanım ve yazılımı hakkında becerikli bir görünüm ve his yaratıp, kararlı ve sıkı çalışan bir tasarım ekibi oluşturmuştu. Son üç yılda grubun en az altı üyesi ayrıldı.

Bu ayrılıklar yeni bir dönemin habercisi. Son zamanlarda şirket, yeni kategori ürünlerden ziyade mevcut ürünlerini yinelemeye odaklandı. Şimdi ise şirketin başka bir başarıya ihtiyacı var, fakat bu sadece Ive ve ekibinin tasarım dehasına değil, aynı zamanda temel teknolojik yeniliklere de ihtiyaç duyacak.

Ive, 1990'ların sonunda iflasın eşiğinden Apple'ı trilyon dolarlık bir şirket durumuna getiren iPhone, iPad, Apple Watch, Mac ve iPod'un tasarımlarının arkasındaki beyindi. Kurucu ortak Steve Jobs 2011'de hayatını kaybettiğinde, Ive şirketteki en önemli kişi oldu ve Apple'ın hangi ürünleri piyasaya süreceğini, nasıl işleyeceğini ve nasıl görüneceklerini kararlaştırdı.

Tutkuları sörf tahtası geliştirmekten hafta sonları DJ'lik yapmaya kadar değişen kabaca on iki kişilik bir ekipten sorumluydu. Bu kişilerin eşlerinin de çoğu tasarımcı olarak çalıştılar.

Ancak 2015 yılında Watch'ın piyasaya sürülmesinden sonra, Ive sorumluluklarını dağıtmaya başladı. Apple'ın tasarım ekibinin günlük denetimi, merkeze haftada iki kere gelinceye kadar azaltıldı.

Ive, o günlerde New Yorker’a “çok derinden yorgun” olduğunu söyledi. Emerson Collective'in kurucusu, Steve Jobs'un karısı ve Ive'nin bir arkadaşı olan Laurene Powell Jobs, New Yorker'a, Ive'ı Apple'da tutarken “biraz daha sürdürülebilir ve sağlam olan farklı bir yapı" olabileceğini önerdi.

Yaklaşık üç ay sonra, Ive, donanım ve yazılım tasarım ekiplerinin günlük sorumluluğunu bir çift yöneticiye, Alan Dye ve Richard Howarth'e geçiren bir rol olarak Apple'ın baş tasarım görevlisi olarak seçildi. Yaklaşık iki yıl sonra, 2017'nin sonunda ise Apple, Ive'ın daha önce bırakmış olduğu liderlik sorumluluklarının bir kısmını yeniden üstlendiğini söyledi.

Ive halen sadece haftanın birkaç günü ofise geliyordu ve konuyla aşina olanlara göre birçok toplantı San Francisco'ya kaydırılıyordu. Bu durum Ive'a evinin San Francisco'ya Kaliforniya'dan daha yakın olması sebebiyle avantaj sağlıyordu. Bazen ekibiyle çalışanlarının evlerinde, otellerde veya diğer mekanlarda buluşuyordu. Tasarım yöneticisi, çalışmalarının çoğunu yapmak için San Francisco'da bir ofis ve stüdyo bile kurmuştu.

Ive ayrıca büyüdüğü Londra'ya da sıkça seyahat ediyordu. Zaman zaman Apple'ın ürün lansman etkinliklerini kaçırıyordu.

Ekibe yakın birisi şunları söylüyor: "Başlangıçta pek bir şey değişmeyecek, çünkü Apple birkaç yıldan beri Ive'den gelen kısmi girdilerle çalışıyor."

Ancak zorluklar ortaya çıkıyor ve Apple'ı bilen bazı insanlar yeni tasarım liderliği konusunda zaten endişeli durumda. Apple, Ive artık resmen ayrıldığı için uzun süredir stüdyo yöneticiliği yapan Evans Hankey'in donanım tasarımı grubunu yöneteceğini söyledi. Hankey harika bir ekip lideri olsa da Apple artık tasarım ekibine aşina olan bir tasarım beynine sahip değil.

Hankey ve Dye, Apple’ın baş işletme görevlisi olan Jeff Williams’a rapor verecek. Williams yetenekli bir yönetici olsa da, konuya aşina olan bazı kişiler, değişimin Apple'ı daha da işletme şirketi haline getirdiğini söylüyor. Apple bu konuda yorum yapmaktan kaçındı.

Eski bir Apple yöneticisi, “Tasarım ekibi en yaratıcı insanlardan oluşuyor, ancak şimdi daha önce orada bulunmayan bir operasyon engeli var,” dedi. “İnsanlar yenilikçi olmaktan korkuyor.

Ive’ın ayrılış zamanlaması, Sabih Khan’ın operasyonlar başkan yardımcısı rolüne terfisi ile aynı zamana denk geldi.

"Her Apple tasarımcısı belirli ürün hatlarında uzmanlaşırken, hepsi birbirlerinin ürün ve planlarına katkıda bulunur. Bu, bireysel bir tasarımcıyı kaybetmenin hala önemli bir şey olduğu anlamına geliyor. Tasarım stüdyosunun sırları yok, herkes birbirinin ne üzerinde çalıştığını biliyor." diyor eski bir Apple yöneticisi.

Apple, genç tasarımcıları işe alıyor ve ekibin büyüklüğünü artırıyor. Yine de son ayrılıklar şirkete kesinlikle zarar verecek.

Tasarım ekibine yakın bir kişi, Ive'ın bu konuda bir sözü olduğunu söylüyor: "Apple'dan ayrılmanın iki yolu vardır; bunun en iyi yolu ortadan kaybolup haber olmamaktır. Kötü olan ise haber olmak. Eğer Apple'dan ayrılıp Tac Mahal'i kurarsan, ellerini keseriz."

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.