Drone ile Mükemmel Fotoğraf ve Video İpuçları

Drone ile yapılan çekimler daha profesyonel ve etkileyici görüntülerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Elbette gerekli eğitimlerin alınması ve bazı kullanım detaylarına uyulması halinde…

Yayınlanma:
Drone ile Mükemmel Fotoğraf ve Video İpuçları

Drone adı verilen cihazlar artık hobiden ziyade çeşitli iş alanlarında da kullanılmaya başlandı. Özellikle düğün, nişan ya da özel organizasyonlar için tercih edilen bu araçlar ile fotoğraf ve video çekimleri yapılabiliyor. Üstelik drone ile yapılan çekimler daha profesyonel ve etkileyici görüntülerin ortaya çıkmasını sağlıyor.

Drone’lar ilk olarak askeri amaçlı üretilmelerine rağmen gelişen teknoloji ile bireysel kullanıcılara da sunuldu. Özellikle maliyetlerin düşürülmesi ile bireysel kullanıcılar için pek çok farklı modelde üretim sağlandı. Son zamanlarda 100 TL’den 15 bin TL’ye kadar farklı özelliklerde ve amaçlarda satışa sunulan drone’ların olduğunu söylemek mümkün.

Drone kullanımında öncelikli şart: Eğitim

Siz de bir drone sahibi olmak ve satın alarak kullanmak istiyorsanız, bu konuda ilk olarak yapmanız gereken eğitim almak ya da kendinizi eğitmektir. Bir operatör yardımı ile uçurulan drone’lar, zannedildiği kadar kolay bir kullanıma sahip değil.

Pek çok modelinde kamera bulunduran cihazlar, genelde akıllı telefon veya tablet ile yönlendiriliyor. Bunun yanında üzerinde yer alan kamera sayesinde gerçek zamanlı görüntüler elde ediliyor.

Eğitim konusunda ise özellikle kalabalık alanlarda kullanım yapacak kişilerin dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü gerekli eğimini alınmaması aracın yanlış uçurulması ya da kontrol edilememesi sonucunda birçok insana zarar vermesi gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle kalabalık ortamlarda kullanmaya başlamadan önce uçuş dersleri alınması ya da ilk olarak açık ve insansız alanlarda test yapılması dikkat edilmesi gerekenlerin başında yer alıyor.

Drone ile fotoğraf ve video kaydı

Drone’lar hem orta hem de üst düzey modellerinde kamera bulunduran ya da kamera takılabilen cihazlar. Kameralar sayesinde video ve fotoğraf çekimi yapmak mümkün. Ayrıca bazı cihazlarda kamera ile direkt olarak iletişim kurulabiliyor ve bu sayede kadraj ayarlamaları da yapılabiliyor. Bu ayarlama sayesinde fotoğraf ve video çekerken kullanıcı tam olarak ne çektiğini ya da ne çekmek istediğini kolayca ayarlayabiliyor.

Başka bir konu da drone ile video ve fotoğraf çekiminde oldukça etkileyici sonuçların elde edilmesi oluyor. Çünkü drone ile fotoğraf ve video çekimlerine farklı bir perspektif geldiğini söylemek mümkün. Hatta bu cihazlar ile çekimi zor olan noktalardan fotoğraf ve video çekimi yapılabiliyor. İstenen bir yükseklikten ya da açıdan drone ile fotoğraf ve video çekimi günümüzde artık çok kolay.

Elbette drone’un beraberinde getirdiği bu avantajlar son yıllarda dizi ve filmlerin de farklı bir bakış açısı kazanmasını sağladı. Pek çok dizi, film ya da belgeselde drone ile gerçekleştirilmiş özel çekimler görmek mümkün. Bir şehrin üstten çekimi ya da doğada yapılan geniş açıya sahip çekimler bunlardan sadece bazıları.

Drone kontrolünde operatör şart

Günümüzde her drone bir operatör aracılığı ile uçuruluyor ve kontrol ediliyor. Son yıllarda kullanıcı takibi yapan drone’lar üzerinde çalışılsa da hala kontroller bir operatör ile yapılmaya devam ediyor. Hatta bu konuda Lily adlı drone örnek verilebilir. Bu cihaz, kullanıcıda bulunan bir algılayıcı sayesinde otomatik takibe geçiyor.

Operatör kontrolünde uçurulan drone’lar için eğitim almak ve bunun yanında deneyimli ve tecrübeli kişiler ile bir süre çalışmak öncelikli hususlardan biri. Çünkü özellikle profesyonel olarak hizmet verilen drone’ların iki kişi tarafından kullanıldığını söylemek mümkün. Kullanım sırasında bir kişi cihazın olması gereken şekilde uçurulmasını sağlarken diğeri de kamera ayarlarını yapıyor.

Drone ile geniş açı almak

Son dönemlerde drone modellerinde genelde GoPro ya da buna benzer kameralar yer alıyor. Böylelikle daha geniş bir açıda fotoğraf ve video çekimi de mümkün oluyor. Ayrıca bazı drone modellerinde dijital SLR veya standart fotoğraf makineleri bulunuyor. Bu şekilde standart cihazlar olmadıkları da her aşamada karşımıza çıkıyor. Çünkü dijital SLR veya standart fotoğraf makinelerini taşıyarak uçmak için güçlü ve özel aksamlara sahip bir cihaz özelliğine sahip olunması gerekiyor.

Son olarak drone, hem fotoğraf hem de video çekimlerine farklı bir boyut kazandıran cihazların başında geliyor. Bu konuda Youtube bünyesinde de birçok örnekle karşılaşmak ve bunlardan yararlanmak mümkün.

Drone, İngilizce’de ‘erkek arı’ anlamına gelmektedir.

Drone ile çekim ve kayıtta bunlara dikkat

1- Işık kontrastının daha düşük olduğu güneşin doğuş ve batış saatlerini tercih edin. Bu saatlerde daha az ışık patlaması olur, aşırı karanlık alanlar oluşmaz ve dokular daha belirgindir.

2- Micro jitter adı verilen titreşim sorunları nedeniyle görüntüler bulanık olabilir, çözümü ise ND filtre kullanımıdır.

3- Çok daha kaliteli çekimler için gündüzleri polarize filtre kullanımı önerilir. Daha doygun ve sinematik görüntüler için birebirdir.

4- Drone kullanımı zordur. Bir anda uzman olamazsınız. Özellikle yumuşak ve yavaş hareketlerle kullanım için uzun saatler, günler boyu aracı deneyimlemek gerekecektir. Sinematik etkiyi en üst seviyede bulmak için yumuşak ve yavaş hareketlerle kullanım şarttır.

5- Drone kameraları küçük sensörlere sahiptir. Bu yüzden renklerde bazı sorunlar oluşabilir. Neyse ki video ve fotoğraflarda renklerin düzenlenebilmesi oldukça kolay. Ancak bu noktada drone’lardaki çekim ayarlarından ‘flat’ın tercih edilmesini öneririz. Bu sayede sonrasında daha kolay yapılandırılabilir video-fotoğraflar elde edilecektir.

İstanbul’da 50 bin drone uçacak
Google gelecek bilimcisi Thomas Frey’e göre drone’lar ilerleyen yıllarda insan yaşamına çok daha fazla katkı sağlayacak. Hatta İstanbul dahil büyük şehirlerde 50 bin drone uçacak.

Yazar: Halil Karakaya

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.