Wi-Fi 6 size uygun mu?

Wi-Fi 6 size uygun mu?

Yayınlanma:
Wi-Fi 6 size uygun mu?

Wi-Fi 6 olarak bilinen bir sonraki Wi-Fi standardı olan 802.11ax çok büyük bir heyecan uyandırdı. Genellikle, yeni teknolojiler satıcılar tarafından “çok büyük bir şey” olarak gösterilirler ve sonrasında ise fiyasko ile sonuçlanırlar. Çünkü beklentileri karşılayamazlar. Ancak, Wi-Fi 6 söz konusu olduğunda ise böyle bir durumun olmayacağı garanti ediliyor. Zira bir kolaylık ağı yerine cihazlar için birincil bağlantı olduğu iddiasıyla tasarlanan ilk Wi-Fi standardı durumunda.

Wi-Fi 6 farklı bir Wi-Fi türü

Wi-Fi 6, Wi-Fi'yi daha hızlı ve daha az sıkışık hale getiren Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklu Erişim (OFDMA), 1024-QAM (dörtlü genlik modülasyonu) kodlaması ve hedef uyanma süresi (TWT) gibi yeni özelliklerle donatıldı. Bu gelişmelerin birçoğu, uzun zaman önce bu zorlukların çoğunun üstesinden gelen LTE ve 4G dünyasından geldi. Bu yeni özellikler daha iyi bir mobil deneyim ve daha uzun bir batarya ömrü sağlayacak ve daha önce Wi-Fi ile gerçekleştirilemeyen çok çeşitli yeni uygulamaların kapısını açacak. Örnek vermek gerekirse, bir mimar artık bir evi sergilemek için Wi-Fi üzerinden sanal gerçeklik (VR) kullanabilecek.

Eninde sonunda bütün işletmeler Wi-Fi 6 kullanmaya başlayacak. Ancak birçoğunun bunu hemen yapması gerekmiyor. Peki kimlerin Wi-Fi 6 kullanması gerekiyor?

Wi-Fi 6 kullanması gereken 4 şirket türü

Şu anda Wi-Fi 4 (802.11n) ve daha eski sürümleri kullanan şirketler: ZK Araştırma Şirketi, tüm işletmelerin yüzde 49'unun hala kuruluşlarında Wi-Fi 4 kullandığını tahmin ediyor. Bu teknoloji, neredeyse on yıllık olması nedeniyle şirketlerin uygulama performansı veya güvenilirliği ile ilgili büyük sorunlara neden olabiliyor. Bu şirketler Wi-Fi 5'i atlamalı (802.11ac) ve Wi-Fi 6'ya geçmeli. Wi-Fi 5'e geçmek muhtemelen iki ila üç yıl içinde başka bir yükseltme yapma ihtiyacı doğuracak; Wi-Fi 6 ise en az beş yıl boyunca kesintisiz kullanılabilir.

Yeni teknolojinin ilk uygulayıcıları olan öncü şirketler: Birçok işletme, teknoloji açısından ortalamanın üstünde olmaya gayret gösteriyor. Wi-Fi 6, müşterileri ve çalışanları için mümkün olan en iyi deneyimi sağlayacak ve teknolojiye uyum sağlamaya çalışan işletmeler için bu çok önemli bir husus. Bu şirketler genellikle yüksek öğretim, ve eğlence mekanları gibi rekabet gücü yüksek endüstrilerde bulunduğu için düşük performans gösteren kablosuz iletişim, müşterilerinin hızlı bir şekilde başka bir markaya yönelmesine neden olabilir.

Yüksek bant genişliği ve kapsayıcı uygulamalar kullanan şirketler: Birçok işletme, yüksek bant genişliği uygulamalarını hali hazırda iş süreçlerine entegre etmiş durumda. Buna örnek olarak müşteri hizmetleri veya işbirliği aracı olarak sanal gerçeklik (VR) kullanılması, kurumsal çalışma alanlarında, ortak alanlarda ve toplantı salonlarındaki yüksek çözünürlüklü video uygulamaları gösterilebilir. Wi-Fi 6'nın yüksek bant genişliği, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayacaktır.

Yüksek yoğunluklu kablosuz ağlar kuran kuruluşlar: Buna kamusal alanlar, üniversiteler, stadyumlar ve tiyatrolar dahil edilebilir. Bu tür şirketler genellikle kitleleriyle ilgili kullanım verilerini toplamaya çalışır, bu nedenle insanların Wi-Fi'ye giriş yapmalarına ihtiyaç duyarlar. Eski Wi-Fi sürümlerinde ağın hızlı bir şekilde dolması bireylerin LTE'ye geçmesine neden olur. Bu tarz durumları eski sürümlerle uygulamak çok zor oluyordu, ancak Wi-Fi 6 ile mümkün.

Artık Wi-Fi 6 dönemi geldi çattı. BT yöneticileri Wi-Fi 6'nın kendileri için uygun olup olmadığına karar vermeli ve buna göre de hazırlanmak için eğitim sürecini başlatmalı. Her şey doğru yapıldığı takdirde geçiş işlemi sorunsuz olacaktır.

Kaynak:networkworld

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.