Zyxel ile ayın modem güvenliği tavsiyeleri - 1

Zyxel ile ayın modem güvenliği tavsiyeleri - 1

Yayınlanma:
Zyxel ile ayın modem güvenliği tavsiyeleri - 1

Türkiye’deki görmezden gelinemez dijital gerçeklerden biri de sürekli artan internet kullanımının sayısız tehdidi de beraberinde getiriyor olması. Bilgisayarların virüsler nedeniyle yavaşlaması, çeşitli sorunlarla kullanımı olumsuz yönde etkilemesi şeklindeki sonuçlarıyla bilinen siber saldırılar, günümüzde kritik bankacılık bilgilerinden kişisel verilere kadar geniş bir segmentte etki gösteriyor. Kişileri ve kurumları internet odağında, ‘aralıksız’ dikkatli olma zorunluluğuyla karşı karşıya bırakan mevcut durumun bir diğer gerekliliği de alınması gereken modem kaynaklı önlemler. Alınacak pratik önlemlerle modem ve bağlantı şeklinize ‘güvenlik özellikleri’ kazandırabilmeniz mümkün. İşte Zyxel sponsorluğundaki yazı dizimizde birkaç etkili ve uygulaması kolay öneriyi sıralıyoruz…

Kullanmadığınızda modeminizi kapatabilirsiniz

Dünyanın birçok yerinde kullanıcılar modemlerini gerekmediğinde genellikle ‘elektrik tasarrufu’ amacıyla kapatıyor. Bu da bir etken, ama kapatılmasının güvenlik odağında aynı zamanda önemli bir ‘tedbir’ olacağı da aşikâr. Açık modem, kapağı açık unutulmuş bir fındık ezmesi kavanozu gibidir; başına her şey gelebilir, modemi kötü niyetli saldırılara kapatmanın en iyi yolu kullanılmadığında kapatılması. Bu sayede kimse arkasındaki teknolojiye ve beraberindeki internet bağlantısına ulaşamaz.

Web yönetim arayüzüne parola ekleyebilirsiniz

ADSL modemlerde genellikle ön tanımlı şekilde bir web yönetim arayüzü var. Kurulum sırasında gerekli olan bu arayüzün kullanıcı adı (genellikle admin) ve parolası, markaların belirli modelleri için ortak. İnternette kolaylıkla bulunabilen bu parolalar, eğer WiFi ağ isminizde modeminizin modeli de yazıyorsa ciddi bir güvenlik açığını beraberinde getirir. Bu arada ağ isminizi de saniyeler içerisinde değiştirebilirsiniz. Birazdan bundan da bahsedeceğiz.

Peki web yönetim arayüzü nasıl değiştirilir? Kullanıcı kılavuzu üzerinden kullanıcı adı ve parolasına bakılır. Modemlerde IP adresi vardır, 192.168.1.1 şeklinde gelebilen bu adresler internet tarayıcısının arama kutusuna yazılıp enter’a basıldığında ekrana kullanıcı adı ve parolası girilerek bu bilgilerin değiştirilebildiği alana gelinir. Hem kullanıcı adı hem de parola için çok karmaşık olmasına gerek olmaksızın özgün kombinasyonların girilmesi önerilir.

Güvenlik duvarı aktif mi?

Modemlerin hemen hepsinde başkalarının erişimine set çeken etkili bir ‘güvenlik duvarı’ bulunuyor. Ancak bu özelliğin aktif hale getirilmesi gerek. İşlem oldukça basit, birkaç dakika içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için web yönetim ekranına girilmesi ve ‘güvenlik duvarı etkin’ şeklinde tercih yapılıp kaydedilmesi gerekiyor.

Gereksiz servisleri kapatabilirsiniz

Dış ağ servisleri olarak sınıflandırılan ftp, snmp, telnet, icmp gibi servisler, modeminize internet üzerinden erişimi mümkün kılıyor. Söz konusu servislerin kapatılması, modeme başkalarının giriş yapmasını engelliyor.

Ağ isminizi değiştirin

İnternet servis sağlayıcılar tarafından verilen ağ isimlerini değiştirmek oldukça kolay.

Adres satırına kullanım kılavuzunuzdaki modem IP adresini (192.168.1.1 gibi) yazıp enter’a basın.

Giriş yapıp, tamam’a basın.

Kablosuz Ayarları sekmesini göreceksiniz, genellikle üst kısımdadır, tıklayın.

Kablosuz Ağ Adı yazan yerde gerekli değişikliği yapabilirsiniz. Kaydetmek için ‘uygula’ya tıklayın.

Evin hemen yer yerini kapsama alanı içine dahil edebilen WiFi ağlarının arkasındaki ekipman modemler, gerekli güvenlik önlemleri alınmadığında, izinsiz olarak internet bağlantınızı kullanmak isteyen kötü niyetli kişilerden daha derin -veri kaynaklı- zararlar açmak isteyen kimselere kadar geniş bir kapsamdaki problemler söz konusu olabilir.

Güvenlik özelliklerine sahip modem tercih edin

Modem tercihi, güvenlik noktasında önemli bir konu. Güncelliğini yitirmiş bir modem, risklerle doludur. Aynı zamanda kullanım amacına uygun olmayan modemler de potansiyel tehditlere sahip. Bu noktada Zyxel'in her kullanım amacı için özel olarak geliştirilmiş, modern tasarımlı, güvenlik özellikleri ile öne çıkan, internet kullanımına dinamizm ve verimlilik katan modemlerini inceleyebilirsiniz. Daha fazla detay için buraya tıklayın.

Zyxel ile güvenlik tavsiyeleri yazı dizimiz devam edecek…

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.