Android Q: Bilmeniz gereken her şey!

Android Q: Bilmeniz gereken her şey!

Yayınlanma:
Android Q: Bilmeniz gereken her şey!

Google'ın Android işletim sisteminin sonraki versiyonu için beta süreci başladı, peki kullanıcıları hangi yenilikler bekliyor? işte Android Q hakkında her şey...

Quesito? Quiche? Queen of Puddings?

Nasıl adlandırılırsa adlandırılsın, Android Q Google'ın en yeni işletim sistemi ve Pie daha dün yayınlanmış gibi görülse de, biz farkına bile varamadan Q gelmiş olacak.

Android Q ile alakalı son haberler, özellikler ve daha fazlası için geldiyseniz, doğru yerdesiniz.

Son Android Q haberleri

5 Nisan 2019 - Android Q artık Iphone'un 3D Touch'una benzer bir şeyi destekliyor

Android Q Beta 2 yayınlanalı henüz bir kaç gün oldu, ama bize heyecan verici haberler vermeye devam ediyor.

9to5Google'ın kartal gözlerinden kaçmayan Android MotionEvent belgeleri, dokunma girdisi bilgilerini içeriyor ve bu bilgilere göre "Deep Press" adı verilen bir şeyi desteklemek için güncellenmiş durumda.


"Şu anki durum bile, kasıtlı olarak ekrana daha sert basan kullanıcıyı temsil ediyor. Bu sınıflandırma türü, uzun basın davranışını hızlandırmak için kullanılıyor olmalı. "

Şu anda Android, ekranınıza uzun basarak kullanıcı arayüzü boyunca çeşitli işlemler gerçekleştirmenize izin veriyor. Burada gördüklerimize göre, Deep Press, telefonunuzun ekranında daha sert bir şekilde basarak bu işlemleri daha hızlı gerçekleştirmenize olanak sağlıyor. Bu iPhone'da 3D Touch'a çok benziyorsa, bunun nedeni gerçekten benzemesidir.

Bu olabildiğince heyecan verici olsa da hala bir sürü sorumuz var. Bu Deep Press özelliği özel bir donanım gerektirecek mi, yoksa Google tamamen yazılım aracılığıyla mı mümkün kılacak? Birden fazla basınç seviyesini tespit edebilir mi? Hangi telefonlar bunu destekleyecek?

Sanırım bunların cevabını bekleyip görmek zorundayız.

5 Nisan 2019 - Android Q'daki Piksel Temaları uygulaması yeni özelleştirme özelliklerini etkinleştirebilir

Android, her zaman kullanıcılarına telefonlarını kendilerine özel yapmak için kişiselleştirme araçları vermeyi seviyordu ve Android Q ile bu kişiselleştirmelerin bir tür reform kazanabileceğinin kanıtlarını görüyoruz.

Geçtiğimiz hafta başında piyasaya sürülen Android Q Beta 2'de, XDA Geliştiricileri, "Piksel Temaları" olarak adlandırılan yeni bir APK keşfetti. Uygulama çoğunlukla boş, ancak içinde bulunan birkaç öğe birden fazla vurgu rengi, düğme şekli ve uygulama simgesini gösteriyor.

Beta 1'de benzer kişiselleştirme ayarları mevcuttu, ancak bunlar Geliştirici Ayarlarında derinlere gömüldü. Beta 2 ile Google’ın bu kişiselleştirme işlemlerini, bu Piksel Tema uygulamasında daha çok kullanıcının karşısına çıkaracağı görülüyor.

Adından da anlaşılacağı gibi, Piksel Temalar muhtemelen resmen hazır olduğunda Google'ın kendi Pixel telefonları ile sınırlı olacaktır. Google I / O’ya hızla yaklaşırken, umarız onunla (ve Android Q’daki her şey) ile ilgili daha fazla şey öğreniriz.

3 Nisan 2019 - Android Q Beta 2 yayınlandı, bildirimler için sohbet balonlarını içeriyor

Android Q Beta 1’in yayınlanmasının üzerinden henüz bir ay bile geçmemişken, Google şimdi de Beta 2'yi yayınladı.

Beta 2, Beta 1 ile karşılaştırıldığında oldukça olumlu bir değişiklik ve en büyük fark, bildirimler için sohbet balonlarının eklenmesi. Bu teknik olarak Beta 1'de bulunan bir şeydi, ancak yalnızca geliştirici seçeneklerinde bir özellik aktif hale getirildikten sonra kullanılabilyordu. Beta 2 ile, varsayılan olarak ve biraz daha gösterişli bir şekilde geliyor.

Google şöyle diyor:


"Baloncuklar Android Q'da yeni bir özellik. Baloncuklarla kullanıcılar cihazlarının herhangi bir yerinden kolayca çoklu görev yapabilirler. Baloncuklar bildirim sistemine dahil edilmiştir. Diğer uygulama içeriklerinin üzerinde yüzüyorlar ve kullanıcıyı nereye giderse gitsin takip ediyorlar. Kabarcıklar, uygulama işlevselliğini ve bilgisini ortaya çıkarmak için genişletilebilir ve kullanılmadığında daraltılabilir."

Sonuçta bu hala bir beta olduğundan, her şeyin % 100 çalışacağı söylenemez. Google, bankacılık / finans uygulamalarının çalışmayabileceğini, bazı uygulamaların çökebileceğini ve telefonunuzdaki fotoğraflara, videolara ve diğer dosyalara erişmeye çalışan uygulamalarla ilgili bilinen sorunlar olduğunu belirtti (örneğin, bir resmi bir sosyal medya uygulamasında paylaşmaya çalışmak).

Zaten Android Q Beta 1'i sallıyorsanız, Beta 2'yi indirip yüklemek için bir OTA güncellemesi almalısınız.

18 Mart 2019 - Android Q, tüm bildirimlerinizi sohbet başlığı baloncuklarına dönüştürebilir

Android Q Beta 1, halihazırda mütevazı bir güncelleme olsa da, geliştirici seçeneklerinde gizli veya yazılım kodunda daha derinde bulunan bazı ilginç özellikleri de var. Son zamanlarda, 9to5Google, tüm bildirimlerinizi Facebook Messenger benzeri sohbet baloncuklarına döndüren bir özellik keşfetti.

Etkinleştirildiğinde sohbet baloncukları, Messenger'daki gibi çalışır. Bunları ekranınızın etrafında hareket ettirebilir ve başka şeyler yaparken sol veya sağda kalmalarını sağlayabilirsiniz, balonu tıklamak bildirimlerinizi gösterir ve bu da uygulamayı açmak zorunda kalmadan mesajlara cevap vermek gibi şeylere olanak sağlar.

Bu en hafif tabirle eşsiz bir fikir, ancak bunun Android Q'nun son sürümüne nasıl uygulanacağını bilemiyoruz. Bildiğimiz bildirim çubuğu tamamen değişecek mi? Yoksa geleneksel bildirimler devam edecek ve bu onlarla etkileşime geçmek için sadece ek bir yol mu olacak? Muhtemelen bu iki şeyin ikincisi olacak ama daha sonra Google, gelecekteki bir beta güncellemesinde de bunu hurdaya çıkarabilir.

13 Mart 2019 - Pixel, Pixel 2 ve Pixel 3 serisi için Android Q beta sürümü başlatıldı

Çok sayıda sızıntı ve söylenti sonrasında, Google resmi olarak Android Q için genel beta sürümünü başlattı!

Eğer ilgileniyorsanız, Android Beta Programı web sitesine gidin, Google hesabınızla giriş yapın, kaydolmak istediğiniz telefonu seçin, sonra Pixel cihazınızda Q'yu indirip yüklemenize imkan sağlayan bir kablosuz güncelleme alacaksınız.

18 Şubat 2019 - Android Q, geri düğmesini bir hareketle değiştirebilir

Google, uygulamalar arasında daha yumuşak ve daha basit bir geçiş gerçekleştirmeyi deniyor; bir Pixel'i veya başka bir hareket tabanlı telefonu olanlar için iyi bir haber.

30 Ocak 2019 - Android Q daha iyi yüz tanıma özelliğine sahip, sistem genelinde ekran kaydı sunacak.

Huawei, OnePlus ve Samsung gibi üreticiler kendi yüz tanıma sistemlerini sunuyorlar, ancak Android Q'nun özel donanım sensörleri için yerel desteği olacak gibi görünüyor. Bu hamle, daha fazla üreticinin daha güvenli bir yüz tanıma yöntemi kullanmasını kolaylaştırıyor olmalı

9to5Google tarafından belirtildiğine göre, Android Q ayrıca üçüncü parti bir çözüme olan ihtiyacı ortadan kaldıran, sistem çapında bir ekran kayıt özelliğine sahip olacak. Yapı ayrıca, "Sessizce göster" ayarı dahil olmak üzere bildirim kanalları için yeni seçeneklere sahip olacak.

21 Ocak 2019 - Android Q, operatörlerin telefonları ağlarına kilitlemelerini kolaylaştırabilir

Google’ın bu yılki Android sürümü için neler üzerinde çalıştığını görmek bizi gerçekten heyecanlandırıyor. Geçen haftaki sızıntının oldukça umut verici olduğu ortaya çıktı, ancak şimdi platforma gelebilecek bizi daha az heyecanlı hissettiren bir özellik öğreniyoruz.

9to5Google'daki arkadaşların tespitlerine göre, hafta sonu boyunca "Android Q için Taşıyıcı kısıtlama geliştirmeleri" adlı bir grup altında bulunan Android Gerrit koduna yeni taahhütler eklendi.

Bu yeni kısıtlamalar uyarınca, operatörlerin telefonunuzdaki SIM kart üzerinden aşağıdakileri yapmasına izin verilecektir:

  • Telefonların bağlanabileceği şebekeleri beyaz listeye ekleme.
  • Telefonların kullanmasının kısıtlandığı ağları kara listeye ekleme.
  • Çift SIM telefonlarda, birincil onaylı bir SIM kullanmıyorsa, operatörler ikinci SIM'i devre dışı bırakabilir.

17 Ocak 2019 - Android Q sızıntısı sistem genelinde koyu tema, masaüstü modu ve daha fazlasını ortaya koyuyor.

Android Q için ilk büyük sızıntı geldi.

Ekran ayarlarında "Koyu Tema Ayarla" adı verilen yeni bir seçenek, bu karanlık modu her zaman açık, her zaman kapalı ya da günün saatine göre otomatik olarak açıp kapatmanıza izin verir. Etkinleştirildiğinde, Hızlı Ayarlar, ses kontrolleri, Ayarlar sayfası, başlatıcısı ve daha fazlası için etkileyici bir koyu temanın yürürlüğe girdiğini göreceksiniz. Uygulamalara gelince, "Zorla Koyu" adlı yeni bir geliştirici ayarı var. Bu açıldığında, kendi başına yerleşik bir karanlık teması olmayan tüm uygulamalarda karanlık bir mod zorlanır.

Android Q'da bulunan diğer şeyler, tamamen yenilenmiş izinler kullanıcı arabirimi, yeni geliştirici ayarları, bir tür masaüstü modu, geliştirici ayarlarında gömülü yerleşik bir ekran kaydedici, yeni erişilebilirlik özellikleri ve daha fazlasını içeriyor.

İzinlere büyük değişiklikler geliyor.

Gizlilik her zamankinden daha büyük bir sorun haline geldi ve Android Q ile Google, telefonunuzdaki uygulamalara tam olarak nelerin erişebileceği konusunda daha iyi bir anlayış ve daha fazla kontrol sağlamanıza yardımcı olmak için uygulama izinleri için bazı yeni özellikler uyguluyor.

Google’ın blog gönderisine göre, konumunuzu isteyen uygulamalar artık her zaman, yalnızca uygulama kullanılırken veya hiç kullanılmadığında konum erişimine izin vermek isteyip istemediğinizi soran yeni bir pop-up gösterecek.

Ayrıca Google şöyle diyor:

"Android Q'da, işletim sistemi kullanıcılara uygulamalar üzerinde daha da fazla kontrol sağlatıyor ve paylaşılan dosyalara erişimi kontrol ettiriyor. Kullanıcılar yeni çalışma zamanı izinleri ile uygulamaların Fotoğraflar ve Videolar veya Ses koleksiyonlarına erişimini kontrol edebilecek. İndirmeler için, uygulamaların, kullanıcının uygulamanın hangi indirme dosyalarına erişebileceğine karar vermesini sağlayan sistem dosyası seçicisini kullanması gerekir."

Ayarlardaki "İzinlerin Kullanımı" sayfası, hangi izinlerin uygulamaların kaçında kullanılacağı, izinlere göre filtreleme yapma ehliyetiyle hangi uygulamaların hangi izni kullandığını gösterecek şekilde elden geçirildi ve "Uygulama Bilgileri" sayfasına yeni arayüzü geldi.

Yeni tema seçenekleri

Telefonlarımızı en üst düzeyde özelleştirebilmek, Android'i bu kadar harika yapan şeylerden biri ve Android Q ile bu konuda heyecan verici bir deneyim yaşayabiliriz.

Beta 1'in geliştirici seçeneklerine gömülü olarak, tüm kullanıcı arayüzünün vurgu rengini değiştirebilirsiniz. Şu anki seçenekler arasında varsayılan mavi, yeşil, mor ve siyah sayılabilir.

Beta 2'de, "Piksel Temaları" adlı yeni bir uygulama ortaya çıktı. Henüz işlevsel olmasa da, bu özelleştirme araçlarının son sürümde olacağı varsayılıyor.

Geliştirilmiş bir paylaşım menüsü

Android'in paylaşım menüsü bir süredir karışıktı. Çekirdek işlevsellik iyi olsa da hangi telefon olduğundan bağımsız olarak düzenli bir şekilde yavaş açılıyordu. Neyse ki, Android Q da bunu işaret ediyor.

Paylaşmak demişken, Android "Kısayol Paylaşımı" adlı bir şey de getiriyor. Bir Kısayol Paylaşımı, geliştiricilerin, paylaşım menüsünde bir dosyayı / fotoğrafı / vb. paylaşacak yeni bir seçenek oluşturmalarını sağlar. Başka bir uygulamanın belirli bir bölümünde öncekinden çok daha hızlıdır.

Dahili ekran kaydı sonunda oldu

Android için en çok istediğimiz özelliklerden biri olan dahili ekran kaydı Android Q'nun ilk betasında geliyor.

Şu anda etkinleştirmek biraz zor olsa da, geliştirici seçeneklerinin derinliklerinde gizli olduğundan, işlevseldir ve ekranınızdaki bir videoyu isteğe bağlı bir seslendirme ve ekrandaki görsel göstergelerle doğal olarak kaydetmenize olanak sağlar.

Bu, umulur ki gelecekte Q inşasında kullanıcı dostu bir şekilde uygulanacaktır, ancak yine de sonunda burada olması yine de heyecan verici.

Katlanabilir telefonlar için daha iyi destek

2019, katlanabilir telefonların piyasaya çıktığı yıl olacak ve bu yeni cihazların deneyiminin olabildiğince iyi olmasını sağlamak için Google’ın katlanabilir özelliklere ve deneyimlere sahip Android Q'su optimize edilmiş durumda.

Android Q nasıl adlandırılacak?

Belki de en önemli soru - Android Q nasıl adlandırılacak?

Hemen akla gelen Q ile başlayan çok fazla tatlı yok, ancak bazı olasılıklar:

  • Queen of Puddings (Pudinglerin Kraliçesi)
  • Quiche (Kiş)
  • Quesito
  • Quindim
  • Queijadas

Ne zaman yayınlanacak?

13 Mart 2019'da, Android Q Beta 1 piyasaya sürüldü ve Pixel, Pixel 2 ve Pixel 3 serisinde indirilmeye hazır hale getirildi. Beta 2, 3 Nisan’da piyasaya sürüldü, Beta 3’ün Mayıs başında (muhtemelen Google I / O sırasında) piyasaya sürülmesi bekleniyor ve Beta 4’ün Haziran ayı başında geleceği tahmin ediliyor.

Android Q önümüzdeki aylarda kullanıcılarla buluşacak, yeniliklerden haberdar olmak için bizleri takip edebilirsiniz.

Kaynak: androidcentral

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.