ABD merkezli fiber veri merkezi Ciena, 2019'da 800 gigabit hıza ulaşılacağını duyurdu

ABD merkezli fiber veri merkezi Ciena, 2019'da 800 gigabit hıza ulaşılacağını duyurdu

Yayınlanma:
ABD merkezli fiber veri merkezi Ciena, 2019'da 800 gigabit hıza ulaşılacağını duyurdu

Fiber kapasitesinin üst limitlerine henüz ulaşılamadı. San Diego'daki optik fiber konferansı ve fuarında yapılan iki açıklamaya göre fibere daha fazla veri sıkıştırma süreci devam ediyor. İlk açıklamada, araştırmacılar yaklaşık 6400 kilometre uzunluğundaki Atlantik MAREA kablolarıyla saniyede 26.2 terabit elde ettiklerini belirtiyor. Ağ donanımı şirketi Ciena, 2019 son çeyreğinde tek dalga boyu ışık çıktı sisteminde saniyede 800 gigabit iletimin başlayacağını açıkladı.

Yüksek hızlı lazer

İspanyolca'da “akıntı” olarak tercüme edilen MAREA, İspanya'daki Virginia Sahili ve Bilbao arasında çalışan Telefónica tarafından işletilen kablodur. Ağ sağlayıcı Infinera'nın bir Optik Fiber Konferansı ve Sergisi'nde yayınladığı basın açıklamasına göre, bir yıl önce faaliyete geçen fiber kablo, sekiz adet 20 terabit çiftiyle saniyede 160 terabit veriyi işlemek için tasarlandı. Dolayısıyla, bu çiftlerin her biri 4 milyon yüksek çözünürlüklü videoyu aynı anda taşıyabilecek kadar büyük bir kapasiteye sahip.

Infinera şöyle diyor: "Bu yöntem ağ kapasitesini, döşenmesi yüzlerce milyon dolara mal olan yeni kablolar gerekmeden artırabilir." Şu an fiberdeki her kapasite artışı iyidir, diye açıklıyor şirketin seçkin mühendislerinden Dr. Pierre Mertz. Çünkü fiber kapasitesi (saniye başına veri) sınırlarına ulaşıyor olabilir. "Basit bir ifadeyle, fiber kapasitesinin sınırlarını zorlarsanız, erişimi düşürürsünüz." diye ekliyor. Bunun nedeni gürültü kirliliği, ve sonuç olarak verimlilik, boru uzadıkça azalır. Bu, 1948'de saçılma iletişim teoremini keşfeden bilim adamının adını taşıyan, Shannon’ın Sınırı (Wikipedia) olarak adlandırılan bir etkidir.

Koherent optikler

San Diego'daki ikinci açıklamada, daha hızlı bir sistem tanıtıldı. Ciena, 800 gigabit fiber çözümünü duyurduğu basın açıklamasında şöyle diyor: "WaveLogic 5 çözümleri 2019'un ikinci yarısından itibaren kullanılabilir olacak." Buradaki asıl yarış, Shannon'ın gürültü yasasını yenmek üzerine olacak. Ciena'nın açıklamasına göre, "Ağ kapasiteleri her yıl %25 ila %50 arasında artıyor ve saniyede 10 gigabit ile çalışan sistemler böylesine bir hız ölçeğinde devam edemezler."

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.