Apple’ın 2020'de kendi işlemcilerine geçmesinin etkileri neler olacak?

Apple’ın 2020'de kendi işlemcilerine geçmesinin etkileri neler olacak?

Yayınlanma:
Apple’ın 2020'de kendi işlemcilerine geçmesinin etkileri neler olacak?

2020 yılı itibarıyla Apple’ın Mac’lerde kendi işlemcilerine yer vereceği artık kesinleşti. Peki bu kararın sonuçları neler olacak? Apple radikal bir karar alarak artık bilgisayarlarında Intel işlemciler yerine kendi işlemcilerini kullanacağını açıkladı.

MacBook bilgisayar serisi ile uzun zamandan beri büyük başarılara imza atan şirketin yakın bir zamanda resmi olarak Intel ile yollarını ayırması bekleniyor. Haberin duyulması ile beraber Intel firması da stok oranlarında yüzde sekizlik bir azaltmaya gitti. Esasında bu, Apple firmasının ilk işlemci değişikliği değil. Teknoloji devi 2005 yılına kadar IBM’in işlemcilerini kullanıyordu, bu tarihten itibaren tam 14 yıl boyunca Intel ile çalıştı ve artık bu sayfada kapanmak üzere.

Yeni MacBook modellerinde 2020 yılı itibarıyla kendi işlemcilerine yer verecek olan Apple’ın bu hamlesi kuşkusuz en çok Intel cephesini etkileyecek. Apple’a oldukça yüksek miktarlarda işlemci sevkiyatı yapan şirketin prestijinde önemli bir kayıp yaşanması muhtemel olarak görülüyor. Peki Apple’ın ilerde kendi işlemcilerini kullanacak olması Apple kullanıcılarına ne gibi getiriler sağlayacak dersiniz?

Firmanın öncelikli hedefi, Apple işlemcilerini kullanacak olan yeni MacBook modellerinde daha uzun bir pil ömrü sunabilmek. Macbook modelleri halihazırda zaten oldukça uzun batarya ömrüne sahip olan cihazlar. Daha düşük güç tüketen verimli bir işlemciyle beraber, yaklaşık 10 saatlik çalışma sürelerinin daha da yükselecek olması kullanıcılar açısından çok büyük bir avantaj.

İkinci olarak Apple işlemciler ile gelecek olan Macbook’lardan şimdiki modellere oranla daha iyi bir performans beklememiz mümkün. Apple kendi ekosisteminde yer alan bir parça kullandığı zaman bunun, Mac’lerin diğer bileşenleriyle de kusursuz bir şekilde senkronize olarak çalışması, performans açısından elbette olumlu bir yönde yansıyacaktır. Bu arada söylemekte yarar var; Apple’ın bilgisayarlarında kullanacağı yeni işlemcilerinin AEM tabanlı olması bekleniyor.

Değişim kaçınılmazdır… Biliyorsunuz mobil cihaz sektörü ve içinde bulunan tüm unsurlar büyük bir gelişim içinde. Bu büyüme her geçen gün ivmelenerek devam ediyor. Günümüz teknoloji dünyasında neredeyse her gün en az bir yeni cihaz tanıtılıyor. İnsanlar artık binlerce model arasından hangisini tercih etmesi konusunda bile çoğu zaman kararsız kalıyor. Üst model diye tabir edebileceğimiz amiral gemisi cihazlar güncelleme aldıkça ve bünyelerinde yeni donanımlar kullanıldıkça, eski versiyonlarına göre daha da fazla güçleniyorlar. Bu hıza adapte olabilmek firmalar açısından çok önemli. Çünkü kendilerini her daim güncel ve yenilikçi tutmak zorundalar.

Yüzde 5 faktörü 2020 yılı itibarıyla işlemcilerini kendi üretecek olan Apple, bu kararıyla beraber hatırı sayılır bir tasarruf da sağlamış olacak. Firma, halihazırda güncel kazancının %5’i gibi önemli bir oranını Intel ile paylaşıyor. Bu giderin sıfırlanması ile Apple piyasadan ve satışlarından muhtemelen daha yüksek bir kar beklentisine girecek. Bu da son zamanlarda olumsuz durumlarla karşılaşan şirket için yeniden bir tazelenme ve umut ışığı olacak.

Daha önce de belirttiğimiz gibi bu değişikliğin en olumlu yansımaları şüphesiz Apple ve Apple kullanıcıları için olacak. Apple total anlamda harcamalarını çok daha düşürme şansı elde etmiş olacak ve kendi sistemleri ile daha uyumlu ve hızlı çalışan bir ekipmana sahip olmuş olacak. Piyasaya yeni çıkacak cihazlardan elde edilecek olan daha uzun pil ömrü ve daha yüksek performans ise işin kullanıcılara yarayan yönleri olacak.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.