Hangisi daha iyi? Huawei Mate X mi Samsung Galaxy Fold mu?

İki inovatif katlanabilir akıllı telefon için tasarımdan kameraya, ekrandan kullanıma kapsamlı bir analiz ve karşılaştırma.

Yayınlanma:
Hangisi daha iyi? Huawei Mate X mi Samsung Galaxy Fold mu?

Samsung’un Galaxy Fold’u, Huawei’nin de sadece birkaç gün sonra Mate X modelini tanıtmasıyla akıllarda yeni bir soru işareti: Hangisi daha iyi? Herkesin cevabını merakla beklediği sorunun yanıtı için her iki akıllı telefonu mercek altına yatırdık. Şu bir gerçek; ikisinin de birbirlerine göre artı ve eksi yönleri var, ancak unutulması gereken asıl detay her iki modelin de aslında kendi türlerinin en iyi örnekleri oldukları gerçeği.

Samsung Galaxy Fold, Mate X’e göre bir nebze daha ‘iş odaklı’ bir katlanabilir telefon. Tek bir ekranın üç farklı kullanım senaryosu ile sunulduğu bu model, Huawei’nin dışa doğru katlanan nsipeten daha kompakt tasarımına göre daha ilginç bir yapı sunuyor. Tasarımın derinlerine inildiğinde Mate X’in daha ince olduğunu görüyoruz. Katlanabilir ekran yapısı BOE adlı şirket tarafından geliştirilen teknoloji ile sağlanan cihaz, aynı zamanda bundan sonraki Çin merkezli çoğu üreticinin benzer tasarım argümanları sunabileceğine dair güçlü bir işaret ayrıca.

Tasarım ve estetik

Şimdi ilk olarak ‘katlanabilirlik’ karşılaştırması… Mate X’te katlanabilir ekranlar arasında herhangi bir boşluk kalmıyor. Buna karşın Samsung’un menteşeleri, katlanmada iki ekran arasında ince bir boşluğun kalmasına yol açıyor. Samsung’un tasarımında ‘kalınlık’ eleştirilen bir konu evet, ancak şunun altını çizmek gerekiyor; 4.8 inçlik ekranlı bir telefonun 4840 mAh gibi oldukça büyük bir batarya kapasitesi ile kullanımının önü açılıyor.

Samsung’ta üç ayrı yüzde birer kamera bulunurken Huawei modelinde tek noktada üç kamera konumlandırılması söz konusu. Bu açıdan bakıldığında Samsung Fold, daha fazla çokyönlülük sağlıyor. Galaxy Fold, 4 renkle satışa çıkarken Mate X yalnızca tek renkle tüketicilerin karşısına çıkıyor. Samsung’un cihazı hem katlandığında boşluk bırakıyor, hem de daha ağır ve kalın. Bununla birlikte pratikte daha fazla kullanım senaryosu ve çok daha ‘premium’ bir görünüm vaat ediyor. En nihayetinde ise Mate X’in estetik ve tasarım açısından öne çıktığını görüyoruz.

Maksimum katlanabilme süreleri

Tasarımlarıyla heyecanlandıran Huawei Mate X ve Samsung Galaxy Fold, menteşeli ekranlarıyla yeni bir verinin de önünü açıyor. Dayanılabilir katlanma ve açılma hareketi sayısı. Samsung’un Fold’u Mate X’e göre 2 kat daha fazla sayıda katlanma-açılma hareketine dayanıklı. Tam olarak açıklanan resmi veriler ise Mate X için 100 bin, Fold için 200 bin şeklinde. Her bir telefonun günde 40 defa açıldığından yola çıkıldığında Samsung, 5 bin gün süreyle katlanıp açılabilen bir telefon vaat ediyor. Bu da 10 yıldan fazla süre demek. Pratikte her iki telefonda kullanım ömürleri boyunca sorunsuz şekilde açılıp-kapanma kullanımı sunuyor demek yanlış olmaz.

Donanım

Burada aslında birazdan detaylarına değineceğimiz çok sayıda argüman öncesinde genel bir değerlendirme var. Donanımda Samsung, daha küçük ekranda daha fazla sistem belleği ve daha iyi kameralar sunuyor. Mate X, daha büyük ekrana sahip ama daha ince, dolayısıyla daha düşük sistem belleği ve kameralarla geliyor. Şimdi detaylandıralım…

Ekran

Tek ekran halinde 4.6 inç olan Galaxy Fold ekranı, tamamen açıldığında 7.6 inç boyutuna ulaşıyor. Çözünürlük değerleri ise tam açık halde 1536 x 2152 piksel şeklinde. Piksel yoğunluğu 420ppi. Katlanmadığında yapılan işlemlere, cihaz ekranları açıldığında kalınan yerden devam ediliyor. Mate X’te 6.6 ve 6.38 inçlik iki ekran, katlandığında 8 inçe ulaşan kullanım alanı sunuyor. Maksimum büyüklükte 2480 × 2200 piksel çözünürlük sağlanıyor. Ekran daha büyük olduğu gibi daha yüksek çözünürlük sergiliyor.

Kamera

Ana kamerasında üçlü lens sistemi bulunan Samsung Galaxy Fold, 16 + 12 + 12 MP’lik üç yapıyı kullanıma sunuyor. Bu sistemde diyafram aralıkları sırasıyla f/2.2, f/1.5 – f/2.5 değişken yapıda ve f/2.4 şeklinde. Ek olarak katlandığında ön kamera olarak kullanılabilen 10 MP’lik bir kamera daha sunuyor. Ekranı açıkken de 10 + 8 MP’lik çift ön kamerası daha var. Bu tarafta RGB derinlik sensörü de devreye giriyor. 30/60fps’de 2160p video kaydı gerçekleştirilebildiğini de belirtelim.

Huawei Mate X ise üçlü kamera sistemini 40 + 16 + 8 MP çözünürlükler üzerinden konumlandırıyor. Burada diyafram açıklıkları sırasıyla f/1.8, f/2.2 ve f/2.4. Samsung’un kamera özellikleri tarafında öne geçtiğini görüyoruz. Samsung modelinde olduğu gibi 30/60fps’de 2160p video kaydı gerçekleştiriyor. Video tarafında 30fps’de 2160p, neredeyse pro-seviye videograflar için bile heyecan verici.

Fotoğraf tarafında ise teknolojide çığır açan ‘deneysel’ şeyler sunulmuş durumda demek doğru olacak. Ancak Samsung’un bir nebze ön plana çıktığını görmemek mümkün değil. Mate X’in az sayıda kamerada yoğun özellikle, Samsung’un ise birçok kameranın farklı senaryolarda kullanımı önceliklendiren, daha iyi ‘loş ışık’ performansı sağlayan yüksek profilli görüntüleme sistemleri ile geldiği açık.

İşlemci, RAM, depolama, pil ve diğerleri

Donanım teknolojisinin merkezini 7nm üretim sürecine sahip Qualcomm Snapdragon 855 işlemcisine emanet eden Galaxy Fold, ayrıca 12 GB LPDDR4x RAM ve 512 GB UFS3.0 dahili depolama kullanıyor. İnanılmaz değil mi? Bir dönemin hayallerdeki ‘gaming’ notebook’larda görebildiğimiz RAM ve depolama alanı ‘istatistikleri’ artık taşınabilir mobil cihazlara sirayet etmiş halde. Bu arada modelde microSD desteği bulunmuyor. 512 GB hafıza alanının üzerine bir de microSD mi, çok gereksiz olurdu. Mate X’te Kirin 980 işlemci, 8 GB RAM ve 512 GB dahili depolama özellikleri var.

Huawei Balong 5000 5G modemi sayesinde modelin, ‘dünyanın ilk 5G özellikli katlanabilir akıllı telefonu’ olduğunu hatırlatalım. Muazzam bir ekstra. Testler, Snapdragon 855’in Kirin 980’den daha iyi olduğunu gösteriyor. Donanım açısından genel tabloda Galaxy Fold’un Mate X’i geride bıraktığını görüyoruz. Kameradan sonra donanımda da Samsung önde. Galaxy Fold, 4380 mAh pile, Mate X’in 4500 mAh pile sahip olduğu görülüyor. Birbirlerine yakın pillere sahipler, bununla birlikte çok hızlı şarj oluyorlar; en nihayetinde de pil tarafında birbirlerine dair fark oluşturacak bir ayrım noktası yok. Ses kalitesinde Dolby Atmos/AKG sound özellikli Fold, bir miktar ön planda. Her iki cihazda da Bluetooth 5.0, 802.11ac WiFi, GPS, parmak izi okuyucusu, NFC, USB 3.1, Type-C 1.0, aptX HD ses desteği bulunuyor.

Yazılım

Uygulama Devamlılığı, Samsung’un yıldızı. Hangi ekran formunda ne yapıyorsanız geçişlerde kaldığınız yerden devam ediyorsunuz. Bunu Google ile yürütülen iş birliği sayesinde One UI arayüzünden bazı ek özellikler alarak başardı Samsung. Her ikisi de Android Pie işletim sistemi ile tüketicilere merhaba diyorlar. Bu kadar yüksek konseptte yer alan iki iddialı-üstü model için farklı bir şey de düşünülemezdi.

Fiyat

Huawei Mate X’in Türkiye pazarında en az 2000 TL daha pahalı olacağı tahmin ediliyor. Fiyat politikası elbette her an için değiştirilebilir bir argüman. Ancak şu da bir gerçek ki her iki telefon da yeni bir kategori meydana getirdi ve kesinlikle ‘süper-pahalı’ fiyatlarla tüketicilerin karşısına çıkıyorlar. Bu bağlamda her iki cihaza yönelik ilginin ne seviyede olacağı büyük merak konusu.

Genel itibarıyla tasarımda Huawei Mate X, donanımda Samsung Galaxy Fold’un öne çıktığını belirtebiliriz. Samsung’un daha düşük fiyata sahip olması önemli bir avantaj noktası. Bununla birlikte her iki modelde üst düzey performansta çıtayı ileri seviyelere çeken, çarpıcı ve inovatif özellikler sunuluyor.

Yazan: Ferhat Verdi

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.