Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri – 22: Ebeveyn olarak öğretilmesi gerekenler

Her ay hazırlanan yazı dizisinin 22. bölümünde ebeveynlerin çocuklarına öğretmesi gereken siber güvenlik ‘olmazsa olmazlarını’ işleyeceğiz…

Yayınlanma:
Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri – 22: Ebeveyn olarak öğretilmesi gerekenler

Yazı dizimizin bu bölümünde ebeveynlerin çocuklarına öğretmesi gereken siber güvenlik ‘olmazsa olmazlarını’ ele alıyoruz…

Öncelikle bir teşekkür, sponsorluğunda hazırladığımız ‘Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri’ yazı dizimiz artık bir ‘siber güvenlik fenomeni’ haline dönüştü. Tam iki yıl boyunca her ay yaklaşık 4 bin kişi tarafından okunan toplam 21 adet makale kaleme aldık. Böylelikle siber güvenlik konusundaki tavsiyelerimizle hem farkındalığın artmasına hem de çok sayıda kullanıcı açısından daha güvenli bilgisayar ve mobil cihaz kullanımına katkı sağladık. Bu kapsamda yazılarımızı özveriyle hazırlamaya devam ediyoruz.

Şimdi gündemimizde ebeveynlerin çocuklarına öğretmesi gereken siber güvenlik ‘olmazsa olmazları’ var. Baştan şunu belirtelim; siber güvenlik her ebeveynin aklında ön sıralarda yer almalıdır. Çünkü çocukları, internette hem okulda hem de evde her geçen gün daha fazla vakit geçiriyorlar. Okuldayken verilerin korunması için eğitim kurumu nezdinde gerekli önlemler alınıyor olabilir, kişisel telefonlarının çoğunda da ebeveyn kontrolü uygulamaları var. Ancak onlara öğretilmesi gereken hala çok şey var.

Çocuklar, siber suçlular için kolay hedeflerdir. Ayrıca çocukların en savunmasız oldukları çevrimiçi sohbet odalarında, online video oyunları veya sosyal medyada onlara çeşitli tuzaklar kurabilirler. Bunun önüne geçmek için, çocuklarınıza çevrimiçi güvenlik alışkanlıklarını öğretme konusunda proaktif olmalısınız. Böylece yeni bir cihazla, ağla ya da zorluklarla karşılaştıklarında daha akıllı dijital kararlar almak için bir dizi güvenlik alışkanlığı edinirler.

Peki onlara nelerden söz edebilirsiniz, siber güvenliğin hangi yönleri üzerinde bilgi aşılayarak farkındalıklarının artmasına katkıda bulunabilirsiniz?

  • Cihazlarını bir yerlerde bırakmakta üstlerine yoktur. Unutuverirler… Bu anlarda kötü niyetli kişilerin bilgilerine sınırsız şekilde erişimleri için her şey hazırdır. Bu nedenle çocuklarınızın cihazlarını güvenli yerlerde tutmaları gerektiğini anlatın, onlara başkalarının eline geçmesi halinde neler olabileceğini öğretin.
  • Büyük, küçük herkesin önemle üzerinde durması gereken cümle: Nereye tıkladığına dikkat et. Kimlik avının ne anlama geldiğini onlara anlatın. Güvensiz linklerin ve e-mail’lerin olası risklerinden bahsedin. Kimlik avı nedir sorusunun yanıtı bilmiyorsanız mutlaka öğrenmelisiniz.

İlginizi çekebilir: Kimlik avı amaçlı e-postaların genel özellikleri

  • Sosyal medya eğlencelidir, ancak bir yandan da ciddi risklerle doludur. Tanımadıkları kişilerle arkadaş olmamaları gerektiğini izah edin. Ayrıca hesaplarını takip edin, verilerini korumak adına gizlilik ayarlarını mümkün olan en yüksek seviyede ayarlayın. Bu bilgiler, onun kişisel güvenliği için de tehdit yaratabilir. Konum servislerini kapatmayı da unutmayın.
  • Şifrelerin öneminden bahsedin. Çocuklar, sohbet etmeyi sever ve çeşitli platformlara girişler yaparlar. Kırılması zor şifreler belirlemelerine yardımcı olun, ayrıca sıklıkla parola değiştirme alışkanlığı kazandırın.
  • Her zaman güvenli ağlarda kalmalarını sağlayın. Çocuğunuz WiFi ağına bağlanıyorsa ona gereksiz açıkların önüne geçmek adına güvenli bir ağ bulmanın önemini aşılayın.
  • Gerek mobil, gerekse bilgisayarında mutlaka güvenlik çözümlerini bulundurun.

Bu konuşmaları ne kadar erken başlatırsanız o kadar iyi. Unutmayın teknoloji ve internet insanoğlunu her geçen gün daha küçük yaşlarda kendi uçsuz bucaksız evrenine davet ediyor. Sonraki makalede görüşünceye kadar hoşçakalın. Bu makaleyi sosyal medyada paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.