Google’ın sahibi olduğu ve dünyanın en büyük şüpheli dosya tarama servisi VirusTotal’ın en yeni silahı Türkiye merkezli TRAPMINE oldu. Kötü amaçlı yazılımları önleme sistemi, yapay zeka teknolojisine dayanan TRAPMINE, her gün 1 milyondan fazla dosyanın taranması için kullanılacak.
Kurumsal bilgisayarların güvenliğinde, yapay zeka algoritmaları ile geliştirilen çözümler sunan TRAPMINE, Google’ın VirusTotal tarama motoruna kabul edilen ilk Türkiye merkezli ürün oldu. Küresel alanda 64 adet anti-virüs yazılımını bünyesinde barındıran VirusTotal, her gün 1 milyondan fazla dosyanın taranması için kullanılıyor.
TRAPMINE, kurumsal bilgisayarları zararlı yazılımlardan korumak için geliştirdiği yapay zeka tabanlı çözümü ile Google’ın onayını almayı başardı. TRAPMINE bu süreçte ilk olarak Anti-Virüs Test Standartları Organizasyonu (AMTSO) üyesi bağımsız test kuruluşları tarafından test edilip onaylandı. TRAPMINE’ın geliştirdiği makine öğrenimi tabanlı anti-virüs motoru, AMTSO üyeleri arasında yer alan İngiltere merkezli MRG-EFFITAS laboratuvarında test edildi. Testlerde, TRAPMINE anti-virüs motorunun sadece yapay zeka kullanarak zararlı yazılımların %95’ini başarıyla tespit ettiği kanıtlandı. TRAPMINE bu testlerden sonra, Google’ın VirusTotal servisinin bir üyesi olmaya hak kazandı.
TRAPMINE Teknik Müdürü Yasin Sürer, “Geliştirdiğimiz yapay zeka tabanlı yeni nesil antivirüs motoru, TRAPMINE gelişmiş uç nokta güvenlik ve yanıt platformunun sadece bir bileşeni. VirusTotal’de ve dünya genelinde, yapay zeka tabanlı sadece 8-9 adet yeni nesil antivirüs motoru bulunuyor. TRAPMINE ve VirusTotal işbirliği ile günlük 1 milyondan fazla dosyayı analiz edeceğimizi öngörüyoruz. TRAPMINE sahip olduğu altyapıyı VirusTotal aracılığı ile son kullanıcılar ve bilgi güvenliği topluluğuyla ücretsiz olarak buluşturarak, ülkemizi uluslararası arenada bu alanda temsil eden ilk firma olmaktan gurur duyuyoruz.” yorumunda bulundu.
TRAPMINE firmaları zarara uğratan virüslere şans tanımıyor
Kötü amaçlı yazılımlar güvenlik bariyerleri tarafından tespit edilmemek için kendilerini ve oluşturdukları içerikleri sürekli olarak değiştirebilme kapasitesine sahip. Bu nedenle, günümüzde ağırlıklı olarak kullanılan imza-tabanlı güvenlik çözümlerini kolayca aşmayı başarabiliyorlar.
Küresel alanda başta sağlık, finans, teknoloji ve kamu kurumlarının kabusu haline gelen fidye yazılımları, siber espinoyaj faliyetleri için kullanılan zararlı yazılımlar sürekli geliştirilerek imza tespit teknolojisi ve sandbox kullanan güvenlik yazılımlarını aşmayı başarıyor. Her yıl %350 artış gösteren fidye yazılım saldırıları, 2017’de 5 milyar dolardan fazla zarara neden olarak binlerce firmayı maddi sıkıntıya sürükledi. Diğer yandan son günlerde Avrupa ve ABD’de bazı antivirüs ve güvenlik yazılımları, kritik verileri çalmakla suçlandığı için yasaklandı. Bu noktada ülkelerin siber güvenlik çözümlerinde dışa bağımlılığının azalması, ulusal güvenlik için kritik bir rol oynuyor.
Kurumsal sistemlerde makine öğrenimi ve davranış analizine dayanan güvenlik çözümleri sunan TRAPMINE ise bilgisayarların iyi ve kötü dosyaları ayırt etmeyi öğrenmesini sağlıyor. Geleneksel çok katmanlı güvenlik bariyeri sistemini makine öğrenimi ile değiştiren TRAPMINE, gerçek zamanlı olarak sıfır gün saldırılarına karşı maksimum koruma sağlıyor.
TRAPMINE’da Veri Analisti olarak görev yapan Ulaşcan Aytolun, “Yapay zeka teknolojilerinde kritik nokta, yanlış tahmin ve hata oranlarının minimum olması. Bunu sağlamanın yolu, doğru verilerle ve doğru özniteliklerle, sürekli kendini güncelleyen bir model oluşturmaktan geçiyor. Geliştirdiğimiz teknolojinin başarısı yapay zekayı, zararlı yazılım uzmanlığımız ile birleştirmemizden kaynaklanıyor.” yorumunda bulundu.
VirusTotal ve TRAPMINE entegrasyonu ile ilgili resmi blog duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz; https://blog.virustotal.com/2018/11/virustotal-trapmine.html
https://trapmine.com/blog/trapmine-machine-learning-virustotal
YORUM