Karadeniz’de keşfedilen 2400 yıllık gemi, bilim dünyasını şaşırttı #BilimZamanı

Karadeniz’de bulunan Antik Yunan gemisi tüm ezberleri bozdu. İşte detaylar...

Yayınlanma:
Karadeniz’de keşfedilen 2400 yıllık gemi, bilim dünyasını şaşırttı #BilimZamanı

Uluslararası çalışan bilim adamları ve araştırma ekibi tarafından geçtiğimiz gün, denizcilik dünyasında çığır açan bir keşfe imza atıldı. Karadeniz’de, Marmara Bölgesi'nin kuzeyinde 2400 yıldır hala varlığını su altında koruyan gemi kalıntılarına rastlandı. Evet, yanlış okumadınız, denizin yıpratıcı etkilerine dayanan ve Antik Yunan dönemine ait olduğu düşünülen bu geminin teknik yapısı bilim adamlarının ilgisi çekti.

Zamana Meydan Okuyan Mühendislik!

Araştırma grubunun başında yer alan Prof. John Adams, bu kadar kötü şartlara rağmen hala sapasağlam kalabilen geminin muhteşem bir teknoloji ile imal edildiğini ifade etti. 2400 yıl önce nasıl bir teknoloji kullanılmış?

Bilim adamları işte bu konuyu araştırıyor. Bu gemi kalıntısı, gemi inşaatlarında geleneksel öğretileri ve malzeme bilimi alanındaki geleneksel kabulleri değiştirebilir. Southampton Üniversitesi, Bulgaristan Sualtı Arkeoloji Merkezi, İsveç'teki Södertörn Üniversitesi, Bulgaristan Bilimler Akademisi ve Amerika'nın Connecticut Üniversitesi hep birlikte bu araştırmaya katıldılar. Bu grup daha önce de Roma ticaret gemilerinin izini sürmüştü.

Genellikle 17. yy’dan kalan gemilerle karşılaşan ekip, bu güne kadar 3 yıl içinde 60 adet farklı gemi ortaya çıkarmıştı. Karadeniz’deki bulunan Antik Yunan gemisi ise tüm ezberleri bozdu. Bu buluş antik Yunan mühendisliğinin ileri düzeyde olduğunun kanıtı olarak kabul edilebilir. Günümüzde üretilen gemilerin hiç biri 2400 yıl dayanacak güçte değil. Denizlerin tuzu ve suyun hidrolik basıncına dayanabilecek kadar sağlam gemi yok.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.