E-ticaret'te başarılı olmak için kolaylıkla uygulayabileceğiniz 7 öneri

İşinizi internete taşımak eğlenceli ve heyecan verici olabilir. Ancak, e-ticaret girişiminizde başarılı olabilmek için dikkat edilmesi gereken önemli püf noktaları vardır.

Yayınlanma:
E-ticaret'te başarılı olmak için kolaylıkla uygulayabileceğiniz 7 öneri

İşinizi internete taşımak eğlenceli ve heyecan verici olabilir. Ancak, e-ticaret girişiminizde başarılı olabilmek için dikkat edilmesi gereken önemli püf noktaları vardır. Bir e-ticaret sitesi kurmak ilk günden internetten satışa başlayabileceğiniz anlamına gelmez.

Deneme yanılmayla zaman kaybetmeden, e-ticarette doğru bir şekilde yol alabilmeniz için aşağıdaki 7 öneriyi sizin için derledik.

e-Ticaret İçin 7 Öneri

1- Gerçekçi hedefler belirleyin: Her projede olduğu gibi başlangıçta hedefler koymanız başarınız için kritik bir öneme sahiptir. Bu hedefler spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve belirli bir sürede gerçekleştirilebilir olmalıdır. Örneğin, “e-ticarette başarılı bir girişimci olmalıyım” gibi soyut bir hedef yerine “e-ticaret sitemi kurduğum ilk ay içinde ilk ürünümü satmalıyım” çok daha gerçekçi ve ölçülebilen bir hedeftir. Hedef koyarken bir diğer önemli nokta da hedefin belirli bir zaman sınırı (deadline) olmalıdır. Zaman sınırı olmayan hedefler sizi yeteri kadar motive edemezler. Ayrıca koyduğunuz hedef ne kadar büyükse, gerçekleştirmek için o fazla çaba sarf edersiniz. Bu nedenle hedef koyarken küçük düşünmeyin.

2- Kazancınızın bir bölümünü işinizi geliştirmek için harcayın: Satışlarınızdan elde edeceğiniz kârın tamamını cebinize atarsanız işiniz yerinde sayar. Hatta, piyasadaki rekabetle birlikte satışlarınız azalmaya başlayabilir. Bu nedenle satışlardan elde ettiğiniz gelirin bir bölümünü işinizi geliştirmek için, tercihen kâr oranı yüksek ürünlerinizin reklamı için harcamalısınız. Kârlı olduğu sürece bu ürünlerin reklamına harcadığınız bütçeyi sürekli arttırabilirsiniz. Böylece işinizi daha hızlı büyütebilirsiniz.

3- Teoride kalmayın, okuduklarınızı uygulayın: İnternette e-ticaret ile ilgili binlerce blog yazısı ve yapılması gerekenler hakkında yüzlerce öneri listesi bulabilirsiniz. Bunları sadece okumakla kalmayın kendiniz de uygulayın. Hedeflerinizi belirleyin, bunlara ulaşmak için gereken adımları planlayın ve uygulayın. Göreceksiniz ki bu süreçte hatalar olsa da deneyimlerinizden dersler çıkartarak daha iyisini yapar hale geleceksiniz. Bir site kurun, hedef kitlenizi belirleyip ürünlerinizi ekleyin, sosyal medya veya Google'da ilk reklamınızı oluşturun, müşterilerinizle pozitif bir bağ kurmaya çalışın.

4- Popülerliği kısa vadeli olan ürünlerden uzak durun: Bazı ürünler kısa bir süre için çok yüksek talep görüp bir anda bu talebi kaybedebilirler. Ürün kataloğunuzu tamamıyla bu tür ürünler üzerine kurarsanız e-ticaret başarınız da kısa vadeli olacaktır. Mağazanıza ekleyeceğiniz ürünleri seçerken; moda, fitness, cep telefonu aksesuarları, evcil hayvan ürünleri, kozmetik veya takı gibi sürekli belirli bir talep trendi olan ürün türlerini seçmeye çalışın. Böylece işiniz stabil bir şekilde büyüyebilir ve ürün taleplerindeki değişimlerden en az şekilde etkilenirsiniz.

5- Müşterileriniz gerekli bilgilere kolayca ulaşabilmeli: Yüz yüze satış yapamadığınız e-ticaret ortamında müşterileriniz aradığı bilgiye kolayca ulaşabilmelidir. Aksi halde sitenizi kısa bir sürede terk edeceklerdir. Ürün sayfalarınızda renk, boyut, ağırlık vb. bilgilerini net bir şekilde verin. Kargo ücretsizse bunu vurgulayın. Kabul ettiğiniz ödeme yöntemleri, taksit seçenekleri, iade ve teslimat şartları gibi bilgiler sitenizde kolayca erişebilir ve görünür bir yerde olmalıdır.

Sıkça sorulan sorular sayfası da önem vermeniz gereken sayfalardan biridir. Kapsamlı bir şekilde hazırlanmış SSS sayfası müşterilerinizin aklındaki soru işaretlerini azaltır ve güven sağlamanıza olanak verir. Bir diğer önemli konu da iletişim bilgilerinizin, özellikle telefon numaranızın görünür bir yerde olmasıdır. Müşterileriniz o an sizi aramasa bile, bir sorun yaşadıklarında yada sormak istedikleri herhangi bir konu olduğunda size o telefon numaranızdan erişebileceklerini bilmelidir.

6- Ürün bilgileri mümkün olduğunca kapsamlı olmalı: Sattığınız ürün çok basit bir ürün olsa bile ürünün sağladığı faydayı, müşterinin sorununu nasıl çözdüğünü net bir şekilde anlatın. Ürün açıklamalarını ne kadar detaylı ve müşterinin açısından bakarak hazırlarsanız size geri dönüşü o kadar pozitif olacak, satış olasılığınız o oranda artacaktır. Müşteriler elektronik ortamda ürünlerinize dokunup inceleyemeyeceği için ürün görselleri son derece önemlidir. Kaliteli ve farklı açılardan çekilmiş yüksek çözünürlüklü resimler kullanın. Hazırlayabiliyorsanız, ürünün kullanımına ilişkin kısa bir video müşterilerinizin sizi tercih etmesinde büyük katkı sağlayacaktır.

7- Kıtlık ve aciliyet prensiplerini kullanın: Yapılan birçok araştırmada, kişilerin psikolojik olarak kıtlık veya aciliyet gerektiren ürünleri, diğerlerine tercih ettiği kanıtlanmıştır. Örneğin, “son 1 adet kalan ürün” müşterilerinizde o ürünü hemen şimdi satın alma duygusunu tetikleyecektir. Benzer şekilde, “indirim için son 3 gün” gibi süreye bağlı aciliyet vurgusu, kişilerde indirimi kaçırmamak için hızlı bir şekilde aksiyon alma isteği uyandıracaktır. İndirimli ürünleri örneğin haftada bir mutlaka değiştirin ki, müşteriler yeni indirime girmiş ürünleri görmek için sık sık sitenizi tekrar ziyaret etsin.

Bonus Öneri: İndirim Kuponları Dağıtın

Müşterileri satın almaya motive etmek için indirimden daha iyi bir yol yoktur herhalde. Örneğin; sosyal medya etkileşimlerinizi arttırmak istiyorsanız, ürünlerinizi kullanan müşterilerinizin markanızın göründüğü bir fotoğrafı kendi çevreleriyle paylaşmaları durumunda onlara bir sonraki alışverişlerinde kullanabilecekleri %10 indirim kuponu verebilirsiniz. İşte bu kadar, Hemen siz de bir e-ticaret paketi satın alıp yukarıdaki önerilerimizi kolayca uygulamaya başlayabilirsiniz.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.