İçerik Pazarlama Nasıl Yapılır?

Bir ürün almaya karar verildiğinde ilk dikkat edilenler nelerdir?

Yayınlanma:
İçerik Pazarlama Nasıl Yapılır?

Kullanışlılık, tasarım, fiyat ve kişinin kendi isteğine göre belirleyebileceği diğer etmenler. Bir ürünün pazarlamasının yapılması için de müşterilerin beklentilerine göre mümkün olduğunca ortak bir çatı altında bu ürünleri sunmak ve ilgi çekmesini beklemek gerekir. Bunun için geçmiş yıllarda basılı ve görsel reklam araçları gibi etkin stratejiler kullanılırken, artık durum daha hızlı yayılan ve daha çok kişiye hitap edecek şekilde pazarlama stratejilerini geliştirmeyi amaçlayan bir halde.

Ülkemiz genelinde de özellikle son 10 yıldan itibaren internet kullanımının ve buradaki sanal dünyanın genişlemesiyle, tam da bu amaca hitap eden durumlar ortaya çıktı. Dijital çağ adını verdiğimiz bu dönemde içerik pazarlama için internetin sağladığı araçlardan faydalanmak, kısa sürede büyük kitlelere hitap edilebilmesi açısından ciddi oranda bir kolaylık sağladı.

Medya ve dijital içeriklerin bu sanal ortamda bir arada sunulabilmesi de pazarlamacılar için daha ekonomik, zahmetsiz ve kar getirisi yüksek olan bir duruma evirildi. İçerik, bir markanın, pazarlama yöneticisinin ya da işletmelerin ürünlerini, hizmetlerini, çeşitli bilgilendirmelerini yaptıkları işitsel, görsel ve yazılı kaynakların her biridir. Yani içerik pazarlaması makale, ürün görseli, radyo ve televizyon kaynaklarından duyurulan kampanyalar gibi birçok şekilde sunulabilir. Kaliteli içerik hazırlamak için bazı soruların yanıtlarını aramak gerekir.

Hedef Kitlenin Beklentileri Nelerdir?

İçerik pazarlama stratejileri, özverili ve uzun vadeli birkaç aşamayla planlanıp uygulamaya geçirilmelidir. En başta da bahsedildiği gibi bu içeriğin sunulacağı hedef kitleyi etkileyebilecek çalışmaları baz almalıdır. İçerik pazarlamanın gücü, tüketicinin nasıl cezbedilebileceğini bilmek ve bunu en iyi şekilde uygulamaktan geçer.

Hedef Kitleye En Kolay Hangi Şekilde Ulaşılır?

Hedeflenen kitleye hangi iletişim araçlarıyla ulaşılacağı belirlendikten sonra bu mecrada en etkili yolu bulmak gerekir. Örneğin radyo ve televizyon aracılığıyla pazarlanacak bir içerikte seslendiricinin ses tonunun kulağa hitap etmesi, akıcı konuşması, ikna edici sözlere yer vermesi etkili olacaktır. Eğer bir içerik Instagram, ürün paylaşım siteleri ya da markanın/kişinin kendi web sitesi aracılığıyla sunulacaksa dikkat çekici renk ve ilanlardan oluşmalıdır. İçeriklerinizi SEO yani arama motoru optimizasyonu çalışmaları ile de hedef kitlenize ulaştırabilirsiniz. SEO konusu bir karışık olduğu için bu konu ile ilgili eğitim almanız önemli. SEO Eğitim tarihlerini inceleyebilirsiniz.

İçeriğin Dikkatimi Çekmesi için Nelere Dikkat Ederim?

Belki de içinde bulunduğumuz dijital dönem için gerçekten de sosyal medya hesaplarından içerik pazarlama yapmak için bu dünyaya hakim olmak ve kendimizin bir içerikten beklentilerini göz önüne alarak en iyi sonucu almak mümkün olacaktır. Ayrıca, bir içeriğin hedeflenen kitleye doğru ulaşması için merak uyandırıcı, bilgilendirici, basit anlaşılır ve mümkün olduğunca interaktif şekilde yürütülmesi gerekir. İçeriğin sade, öz ve öznel olması, içeriği her daim öne çıkarır ve hedef kitleye en doğru şekilde aktarır.

Bu nedenle içerik hazırlama konusunda yetenekli ve deneyimli kişilerle iş birliği içerisinde olmak gerekir. Önemsiz gibi gözükse de içeriğin bir profesyonel tarafından ortaya çıkarılması, daha yenilikçi, kitleye hitap edecek içeriğin daha kolay oluşturulmasını sağlar. Hazırlanan içerik ve hedef kitle arasında etkileşim bulunmalıdır. Yani, içerikle ilgilenen kişilerin, içerikle ilgili bilgi almak istemesi, görüş ya da sorun bildirmesi durumlarında içerik sahiplerinin bu taleplere cevap vermesi gerekir.

Uzun ve Bilimsel mi, Hem Eğlendirici Hem Bilgilendirici mi?

Pazarlama stratejilerinin önemli kurallarından bir diğeri de hedef kitlenin bu içeriği incelerken eğlenmesidir. Bu durum kaliteli mizahla, renkli görsellerle sunulan içeriklerin daha iyi etki bırakmasından kaynaklanır. İçeriği inceleyen bir kişi, bu içerik sayesinde aklındaki soru/sorunlara çözüm bulabilecekse pazarlamanın başarıyla sonuçlanacağı bilinir. Bu nedenle bir içerik sunumunda gerçek bilgilerin, içeriğin kişiye kazandıracaklarının, tecrübe ve memnuniyet gibi görüşlerin açık bir şekilde bahsedilmesi gerekir.

Özetle; bir içeriğin öne çıkan halinin yanı sıra detaylarına ulaşmak için tek bir tıkın yeterli olması gerekir. Örneğin İçeriği görüntüleyen kişinin içerik hakkında kolayca paylaşım yapmasını sağlamak için farklı sosyal medya kanallarının paylaşım butonunun yer alması faydalı olacaktır. Bu nedenle içeriğe dikkat çekici bir başlıktan ve başlıkla anlam bütünlüğü sağlayan düşüncelerden oluşmalıdır.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.