"Elektronik Biletleme Sistemi" İle Turnikeler Tarih Olacak

Seyehat kartlarımızı okuttuğumuz, jeton atarak geçtiğimiz toplu taşıma turnikeleri tarihe karışıyor. Bunun yerine son teknoloji ürünü olan yerli üretim bir proje; "Elektronik Biletleme Sistemi" geliyor.

Yayınlanma:
"Elektronik Biletleme Sistemi" İle Turnikeler Tarih Olacak

Toplu taşımada alışık olduğumuz kentkart, istanbulkart, jeton, elektronik bilet ve turnikelere yakın bir zamanda veda edeceğiz gibi görünüyor... Ülkemizden Elektronet A.Ş.'nin önderlik ettiği; 5 ülkeden 8 şirketin bulunduğu organizasyonda geliştirilen Elektronik Biletleme Sistemi (ETS), hâlihazırda Avrupa Birliği'nden 4 milyon Euro'luk AR-GE desteğini de aldı ve tüm hızıyla geliştirilmeye devam ediliyor.

Elektronik Biletleme Sistemi ile metro, otobüs, vapur vb. ulaşım araçları için turnikelerin kaldırılması ve yalnızca akıllı telefonların ya da temassız işlem özelliğine sahip kredi kartlarının uzaktan algılanması ile geçişlerin hızlı bir şekilde yapılması plânlanıyor.

Elektronik Biletleme Sistemi (ETS), Kaçak Geçişe "Yüz Tanıma" İle Engel Olacak

Elbette turnikelerin kaldırılmasının doğal bir sonucu olarak aklımıza gelen ilk sorundur, kaçak geçişler... Projede bu konu için de bir çözüm çoktan bulunmuş. Avrupa'da kaçak geçişlerin önüne geçmek için geliştirilen yüz tanıma sisteminin, aynen bu projede de hayata geçirileceği firma tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.

Buna göre, turnikesiz ortamdan geçiş yapan tüm yolcuların yüzleri, yüz tanıma sistemiyle saniye saniye sürekli izlenebiliyor olacak. Ödemesini yapan ve kaçak geçen yolcular ayrı ayrı kategorize edilecek, kaçak geçiş yapanların bilgileri ve eşgâlleri derhal güvenlik bildirimlerine anlık olarak iletilecek. Bu sayede hızla kaçak geçişlere müdahale edilebilecek.

Turnike Yoğunlukları Tarihe Karışacak, Akıllı Telefonlar Önem Kazanacak

Elektronet cephesinden konuya ilişkin açıklamalarda bulunan sorumlu genel müdür yardımcısı Sn. Bengü TÜRK, turnikelerin kaldırılmasıyla bir geçiş koridoru oluşturulacağını açıkladı. Bu koridor sürekli bluetooth ile taranarak; geçiş yapmakta olan yolcuların cep telefonlarına bağlanılacak ve otomatik olarak ücretin, sahip oldukları bakiyelerden düşürülmesini sağlayacak.

Aynı anda yüz tanıma sisteminin de çalışacağını aktaran Elektronet yetkilisi, sistemin kendi içerisinde ücretini ödeyen ve kaçak geçen yolcuları ayıracağını, kaçak geçiş yapanların da anlık olarak güvenlik birimlerine raporlanacağını sözlerine ilave etti. Firmanın hedefi, günümüzde %30 olan kaçak geçiş oranını daha da aşağıya çekebilmek. Projenin pilot ugulamasının 2018 yılı sonunda İstanbul ilinde; Kadıköy - Ayrılık Çeşmesi İstasyonunda uygulanacağı belirtiliyor. Akıllı şehircilik uygulamaları arasında önemli bir yere sahip olacağını düşündüğümüz bu projeyi, bizler de merakla bekliyor olacağız.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.