Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri - 11 [Sahte Çekiliş Tuzakları]

İnternette görülebilen sahte çekiliş ilanlarına yönelik güvenlik tavsiyelerinde bulunuyoruz.

Yayınlanma:
Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri - 11 [Sahte Çekiliş Tuzakları]

Çekilişler… Özellikle de çaba sarf etmeden bir şey kazanmanın verdiği o duygu hepimizin hayallerini süslüyor. Bugün hemen hemen her sektörde, çekilişlerle ve piyango usulüyle dağıtılan ödüllere tanık oluyoruz. En ucuzundan en pahalısına kadar; sadece bir ödül kazanma düşüncesi bile hepimizi mutlu etmeye yetiyor. Ancak bir de sahte çekiliş tehlikesi var ki, hâlihazırda sahip olduklarımızı bile birden kaybetmemize neden olabilir.

Aldatıcı ilânlar her yerde!

Son zamanlarda gittikçe artan bir tehlikeden bahsetmek istiyoruz bu yazımızda. Sosyal medya sitelerinde, özellikle de Facebook üzerinde çıkan sahte çekiliş reklamlarının olduğu sponsorlu gönderileri eminiz birçoğunuz görmüştür. Bankaların adı kullanılarak yapılan bu dolandırıcılıkta akla hayale gelmeyecek ödüller, yüzlerce son model akıllı telefon, onlarca lüks otomobil, oyun konsolları vb. kazanma vaatleri sunulur. Bankaların isimleri, logoları ve reklâmlardan hafızamızda yer edinen sloganları kullanılarak kurbanlar bu tuzağa çekilmek istenir. Peki olan şey tam olarak nedir?

Bu tip sayfalar rüya gibi ödüllerle başınızı döndürdükten sonra sizi bir bağlantı adresine yönlendirirler. Burada kredi kartı numaranızı, son kullanma tarihini, 3 hanelik güvenlik kodunuzu hatta kredi kartı şifrenizi girmenizi isterler. Bankaların web sitelerine benzer olan bu web adresleri tamamen bir tuzaktır. Amaçları, yalnızca kredi kartı bilgilerinizi çalmaktır. Büyük bir hızda bu sayfalar kapanıp ortadan kayboluyor olsa da, aynı hızda yenileri açılıyor ve her gün sayısız insan maalesef bu tuzağa düşüyor. Bu yüzden de dolandırıcılar kredi kartı bilgilerinizi elde edebiliyorlar.

Sosyal medyada, tanınmış bankaların adı kullanılarak; aslında dolandırıclar tarafından oluşturulan çekiliş ilânları ciddi birer tuzak!

Sahte çekiliş ilânları nasıl anlaşılır?

Bir çekiliş sayfasının sahte olduğunu anlamak oldukça kolaydır. Teknik yönden baktığımız zaman adres başlangıcında “https” olmayan alan adresleri en dikkat çekenleridir. Bankalar, işlem yapılmak istenen adresleri asla “http” uzantılı adreslerde yapmazlar, çünkü girişi yapılan bilgilerin korunması için “https” uzantısı son derece önemlidir. Bu, işin teknik kısmı…

Aslında çok daha basit olan, sahte çekiliş tuzağını anlama metotları da vardır. Bankanızın resmi ve kurumsal web sitesine giriniz. Eğer gerçekten böyle inanılmaz ödüller verilen bir çekiliş varsa, mutlaka bunu ana sayfalarından size duyuracaklardır. Böyle bir duyuru yoksa, girdiğiniz adres sahte demektir. Kesinlikle bilgilerinizi paylaşmayın. Eğer internetle bunu araştırmak karmaşık görünüyorsa, o halde direkt olarak bankanızın müşteri hizmetlerini arayın.

İlgili kampanyayı sorarak web adresini verin ve müşteri temsilcinizden böyle bir kampanyanın olup olmadığını öğrenin. Müşteri temsilciniz, size ilgili ilânın sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu söyleyecektir. Son olarak ve hepsinden önemlisi, hiçbir banka asla ve asla çekiliş vb. nedenlerse kredi kartınızın şifresini sizden talep etmez. Hiç mi talep etmez? Hiç talep etmez... Ne olursa olsun, hiçbir koşulda kredi kartınızın şifresini kesinlikle paylaşmayın. Bu bilgi yalnızca size özel ve gizli kalmalıdır.

Sahte çekiliş tuzağına düştüm... Ne yapmalıyım? Eğer böyle bir durumda yanılır ve kredi kartı bilgilerinizi verirseniz, bu sayfalar sizi ilgili bankanın ana sayfasına yönlendirerek güven imajı vereceklerdir ve bilgileriniz dolandırıcıların eline geçmiş olacaktır. Lütfen bu tuzağa düşmeyin…

Ancak şüphelendiğiniz bir durum varsa ve bilgilerinizi de vermişseniz, hiç vakit kaybetmeden bankanızla iletişime geçerek ilgili kredi kartınızın ve bağlı hesapların hareketlerini durduracak önlemleri alınız. Ardından eminiyet güçleriyle irtibata geçerek, dolandırıcılığa yönelik gerekli işlemlerin yapılmasını sağlamalısınız. Maalesef bu tip sahte çekiliş tuzağına düşen insanların arasında, utandığı için mağduriyetlerini dile getirmeyen kişiler de olabiliyor.

Unutmayın ki ne kadar çabuk önlem alabilirseniz, bazı şeyleri kurtarmak da o kadar kolaylaşır. Hiç kimse havadan size dünyaları vermez ve evet, “siber korsanlar sizi dolandırmak istiyorlar”. Bu bilinci, iyiden iyiye zihnimize yerleştirmek zorundayız. İnternet kullanımında güvenlik önemli bir nokta, işte bunun için Teknolojituru.com olarak güvenlik çözümlerini tavsiye ediyoruz. Okuyucularımızdan ricamız; bu bilgileri eş, dost ve akrabalarıyla mutlaka paylaşmalarıdır. Zira bilgi, paylaştıkça çoğalır.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.