Neden Uzay Bilimi?

Uzay bilimini diğer bilimler ile karşılaştırırsak 'neden uzay bilimi tercih edilmeli' sorusu daha iyi pekişebilir. İşte bu kapsamda hazırladığım makale...

Yayınlanma:
Neden Uzay Bilimi?

Biz uzayseverler olarak zaman zaman "Ne yapacaksın uzay bilimini? Astronot mu olacaksın? İlgilenecek başka bir şey mi bulamadın? " vs soru ve eleştiri cümlelerine maruz kaldığımız inkar edilemez bir gerçek. Tabi bunun yanında "Helal olsun boş vakitlerini ne güzel değerlendiriyor, kendini geliştirip bilgi kapasitesini arttırıyor. Sürekli bilgi alımına açık bir kişiliğe sahip." gibi güzel yorumlarda gelmiyor değil ?...

Gelin hep beraber bunlar gibi sorulara cevap verelim, neden uzay bilimini tercih ettiğimizi bir kez daha hatırlayalım. Aslında sorumuz çok basit "Neden uzay bilimi?" yaşayan ve düşünen tüm canlılar içinde bulunduğu durumu, mekanı, gelişmiş, gelişen ve gelişebilecek her olayı merak ederler ve bu bizim ısı ve ışık kaynağımız, tek yıldızımız olan Güneş kadar doğal bir durumdur. Uzay bilimini diğer bilimler ile karşılaştırırsak neden uzay bilimi tercih edilmeli daha iyi pekişebilir. Buyrun başlıca bilimlerden olan Tarih ve Kimya bilimlerini ele alalım.

Neden uzay bilimi?

Tarih bir bilim midir tartışılır, fakat en basit hali ile -geçmişin bilimi- olarak adlandırabiliriz. Peki ya tarih hakkında bildiklerimiz nelerdir? Hz. İsa'nın doğumunu milat olarak belirleyip son 2017 yılını saymak mıdır? Yoksa miladı 0 olarak alıp o yıldan önceki milyonlarca seneyi parmak ile sayılabilecek kadar çağlara indirgemek midir? Asıl soru ise geçmişin bilimi olan tarih Hz.İsa'nın doğumundan önceki Taş devri ile mi başlamıştır? Tabii ki de hayır! Asıl tarih büyük patlama olarak adlandırdığımız olay ile başlar olay ile başlar bu durum ile anlayacağımız sonuç Uzay Bilimi>Tarih Bilimi olmalıdır.

Bu öncelik nerede hangi galakside, gezegende olduğunu bilmediğimiz tüm canlılar için geçerli olmalıdır. Kimya Bilimi: Kimya Bilimi, Tarih Bilimindeki çelişkinin tam aksine bir bilimdir. Lakin Kimya Bilimi 18.yy'da Simya döneminin son bulup başlayan yeni döneme verilen isim midir? Evet yeni dönem için doğrudur fakat asla unutmamalıyız ki 18.yy'dan öncede Kimya olarak adlandırılan bilim Evrene, Dünya'ya hakimdi sadece insanoğlunun belirlediği tarihlerden ibaret değil. Kimya daha evrenseldir. Kimya uzayda, galaksilerde, yıldızlarda, gezegenlerde! Bu durumda bize Uzay Bilimi>Kimya bilimi sonucunu verir. Buyurun size evren - insan benzerliğini göstereyim:

Uzay bilimi ciğerlerimize çektiğimiz oksijende, bronzlaşmak için araç olarak kullandığımız ve aynı zamanda tek yıldızımız olan güneşte, hasta olduğumuzda iyileşmemiz için Kimya laboratuvarlarında özenle üretilmiş olan kullandığımız ilaçtadır. Sonuç itibari ile Astronot olup uzaya kendi gözlerimiz ile şahit olamamış olsakta aslında gerçekten bakmayı bildiğimizde Uzayı ve içeriklerini her alanda görme şansına sahibiz ve "Neden Uzay Bilimi?" Diyerek sorduklarında "Çünkü Uzay Uzay Her Yerde" demek bizim en yerinde cevabımız olacaktır.

Soru ve görüşleriniz için bana mehmetcan.c98@gmail.com e-mail adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.