Jeff Bezos ve Amazon Çağı – Brad Stone Eleştirisi

İnternet çağına başlangıcından itibaren etki etmiş Amazon ve kurucusu Jeff Bezos’a yakından bakıyorsunuz bu kitapla. Jeff Bezos ve Amazon Çağı eleştirisi...

Yayınlanma:
Jeff Bezos ve Amazon Çağı – Brad Stone Eleştirisi

Bir e-ticaret şirketi, donanım üreticisi, bulut bilişim devi ve daha birçok yönü ile internet çağına başlangıcından itibaren etki etmiş Amazon ve kurucusu Jeff Bezos’u tanımak isteyenler için eşsiz bir kaynak. Jeff Bezos ve Amazon Çağı, Blomberg Businessweek, Newsweek ve The New York Times gibi köklü yayınlarda yazmış tanınmış yazar Brad Stone’un ‘ustalık’ eseri. Jeff Bezos ve Amazon Çağı eleştirisi sizlerle...

Jeff Bezos’un karakteristik gözleri ve Amazon’un gülümseme şeklindeki logo öğresi, yine Amazon’un kargo poşetlerinin rengi ile ilgi çekici bir kitap kapağı tasarımıyla karşılıyor sizleri. Oldukça kalın, toplam 464 sayfadan oluşuyor; teknik olarak 412. Sayfada tamamlanıyor, sonrasında bazı ‘ekler’ söz konusu. Bezos’un sevdiği kitaplar, yazarın teşekkür yazısı, vb. Yapısal olarak kısa sürede ve hızlıca okunmaya müsait bir dile sahip olduğunu belirtmek mümkün.

Durağanlaşan ve özellikle sanki bir miktar fazlaca üzerinde durulan (Kindle tabletlerin çıkışı kısmı gibi) bölümler de yok değil. Ancak genel itibarıyla birkaç seansta bitirilebilir seviyede. Walter Isaacson’un Steve Jobs biyografisindeki kadar da ‘negatif örgülü’ değil. Bu nedenle bir süre sonra ‘zorlanarak okunan’ bir kitap hali almıyor. İlk olarak Jeff Bezos’un ailesi, yakın çevresi, eğitim hayatına iniliyor. Burada ilk evreler, ‘başarıya yatkın’ ve ‘güçlü odak sahibi’ bir portre eşliğinde çizilmiş. Kariyerinin ilk evreleri, internetin henüz bir trend olmadan önceki zaman diliminde Bezos’un ‘geleceği gören bir vizyoner’ kimliği ile hareket ettiği,

Amazon’u bu temelle birlikte oluşturduğu kaydediliyor. Spoiler sayılacak ama bu devasa eserin birkaç cümlelik özeti olmadığı da belirtmem gerekiyor; Amazon’un ilk evreleri, tıpkı Apple ve daha birçok dev şirkette olduğu gibi bir ‘garaj hikayesi’ şeklinde. Buradan hareketle yıllarca zarar ediyor ve adeta sayısız zorluk, eşik atlanması beraberinde büyüyor. Özellikle 2000’lerin başındaki dot.com fiyaskosu ve devam eden süreçteki finansal zorluklara bolca değinilse de hikayenin genelde ‘başarı’ temelinde devam ettiğini vurgulamak mümkün.

Jeff Bezos ve Amazon Çağı eleştirisi söz konusu olduğunda bu detayın vurgulanması önem taşıyor. Jeff Bezos’un hayatına etki eden isimler, koşullar, kendi karakteristiklerinin büyük bir finansal başarı sağlayan, günümüzde 100 binden fazla kişinin çalıştığı dev Amazon’a etkileri üzerinde duruluyor. Bu etkilerin çokyönlü bir biçimde ele alındığı bir gerçek.

Bununla birlikte şu ana fikir de dikkatlerden kaçmıyor; ‘her şey müşteri için!’ Amazon, sayısız internet şirketinin sona ermesine neden oldu, ayrıca birçok başka şirkete de (örneğin Walmart ve e-Bay) olumsuz etkileri oldu. Elbette kitap işi, yayınevlerine etkileri de altı kesinlikle çizilmesi gerekli kısımlar. Ayrıca çalışanlarının ‘pek de mutlu olmadıkları’ oldukça zorlayıcı bir şirket kültürüne sahip olduğu da belirtildi. Ancak tüm bunların ‘müşterilere daha ucuza satmak’ için yapıldığı gibi bir faktöre vurguyla birlikte sunulmasına tanıklık ediyorsunuz.

Bu açıdan bakıldığında eşsiz bir bilgi hazinesi ve ilham veren detaylarının yanı da Jeff Bezos ve Amazon Çağı; Amazon CEO’su Jeff Bezos’un sempatik görünmesini, şirketinin de saygıyla tanınmasına etki eden bir kamuoyu çalışması olarak ele alınabilir. Özellikle internet girişimcilerinin ve finans çevrelerinin mutlaka okuması gereken bir eser. Jeff Bezos ve Amazon Çağı eleştirisi hakkındaki görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyiniz.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.