MetaverseTrend

Modem ve Ağınızı Siber Saldırılardan Nasıl Korursunuz?

[btn url=”” text_color=”#d6d6d6″ bg_color=”#ffffff” icon=”” icon_position=”start” size=”14″ id=”” target=”on”]Advertorial[/btn]

Evinizdeki modemin ve ona bağlı cihazların bilgisayar korsanları tarafından saldırı amaçlı kullanabileceğini biliyor muydunuz? Ya da varsayılan kullanıcı adı ve parola bilgileri ile yapılandırılmış bir modeme yetkisiz kullanıcıların rahatlıkla giriş yapabileceğini.

Tüm bu sorunların önüne geçebilmek ve modeminizin ve ev ağınızın korumasını sağlayabilmek için önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.

  • Öncelikle kullanmadığınız zaman modeminizi kapatabilirsiniz. Böylelikle hem elektrik tasarrufu yaparsınız hem de yetkisiz kişilerin ağınıza girmesini engellemiş olursunuz.

  • Web arayüzüne parola koyma veya varsayılan parola bilgilerini değiştirmek de çok önemlidir. Geçtiğimiz aylarda yapılan bir de ddos saldırısında kullanıcı adı ve parola bilgileri varsayılan değerde bırakılmış İnternete bağlı güvenlik kameraları ve kayıt cihazları kullanılmıştı. Botnet denen bu ağa evinizdeki bilgisayarların, hatta Android cep telefonlarınızın dahil olmasını istemezsiniz. Bir botnet ağına dahil olduğunuzda internet bağlantınızın kullanıldığını ve bundan dolayı da yavaşlayabileceğini unutmayın. Web arayüzüne parola koymak veya varsayılan parolayı değiştirmek için öncelikle modeminizin IP adresini bilmemiz gerekir Bunun için kullanım kılavuzuna bakabilir veya komut satırında ipconfig komutunu kullanabilirsiniz.

  • Komut çıktısında göreceğiniz default gateway adresi modeminizin IP adresidir . Şimdi bir İnternet tarayıcısına bu adresi yazarak modemin web arayüzüne girebilirsiniz. Burada varsayılan kullanıcı adı ve parola bilgilerini girerek ayarlar ekranına ulaşabilirsiniz. Buradaki ayarlar modeminizin markasına göre farklılık gösterecektir. Varsayılan parolayı değiştirip kaydetmeyi unutmayın. Ayrıca parola belirlerken büyük ve küçük harf rakam ve karakterlerden oluşan bir parola tercih edin.

  • Modem üzerinde çalışan gereksiz servisleri kapatmak önemli ayarlardan biridir . Samba dosya paylaşımı ve FTP servisini kapatabilirsiniz.
  • Yine modem üzerinde bulunan güvenlik duvarı ayarlarını da yüksek seviyeye getirmek ağınızı güvenli hale getirir.

  • Sadece sizin izin verdiğiniz bilgisayarların ağınıza erişebilmesi için MAC filtrelemesini aktif edebilirsiniz.
  • Bunun yanında kablosuz ağınızın ismini (SSID) gizleyebilirsiniz. Böylelikle görüntülenen kablosuz ağ listesinde sizin ağınız olmaz.

Tabii Buraya kadar anlattığımız bir çok işlem bütün kullanıcılar tarafından gerçekleştirilemeyebilir. O zaman modeminizi ve ev ağınızı ESET Smart Security Premium’a emanet edebilirsiniz.

Buradan 15 günlük deneme sürümünü indirebilir ve sonrasında isterseniz satın alabilirsiniz.

ESET Smart Security Premium modeminizi ve ev ağınızı nasıl koruyor görelim…

Görev çubuğundan programın ayarlarını açtığınızda Araçlar bölümünde Ev ağı koruması seçeneğini tıkladığınızda ağınız taranır ve ağa bağlı cihazlar görüntülenir.

Burada yönlendiriciyi tara düğmesine tıklayarak modeme bir saldırı senaryosu başlatılır ve modemdeki olası güvenlik açıkları tespit edilir .

İleride ağa yeni bir cihaz bağlandığında program sizi uyarır. Eğer bilmediğiniz bir cihaz ise gerekli tedbiri alabilirsiniz.

Bunun dışında yukarıda bahsettiğimiz botnet ağının bir parçası olmamanız için gereken güvenlik ayarları Eset Smart Security Premium ile sağlanmış olur.

Piyasadaki bir çok modem ddos saldırılarına karşı savunmasızdır. ESET Smart Security Premium ile ağınıza yapılan bir saldırı tesbit edilebilir.

Yine webcam koruması da programın özelliklerinden biridir. Bilgisayarınızda çalışan servis ve uygulamaların kamera erişimi kontrol edilir ve yetkisiz erişimler engellenir. Böylelikle dizüstü bilgisayarınızın kamerasına bant yapıştırmak zorunda kalmazsınız 🙂

Odak konumuz modem ve ev ağı güvenliği olduğu için ESET Smart Security Premium’un internet bankacılığı ve alışveriş koruması, kayıp bilgisayarınızı tesbit edebilme özelliği, parola yönetimi gibi daha bir çok özelliğine değinmedik bile. Daha fazla detay için buraya tıklayabilirsiniz.

Yazar: Cemal Taner

TT – TeknolojiTuru

BENZER HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu