Xiaomi Mi 6 İncelemesi

Yılın iddialı akıllı telefon modellerinden Xiaomi Mi 6 inceleme yazısıyla sizlerle. Cihazın artıları, eksileri ve satın alınır mı sorusunun yanıtı...

Yayınlanma:
Xiaomi Mi 6 İncelemesi

Xiaomi, Türkiye’de yavaş yavaş adından söz ettiren teknoloji markaları arasında yer alıyor. Çin menşeili üretici, tüm dünyada en çok akıllı telefon satışı gerçekleştiren ilk 5 markadan biri aynı zamanda. Geçtiğimiz nisan ayında tanıtılan Xiaomi Mi 6 da öne çıkmaya aday, fiyat-performans anlamında dikkat çeken modellerden biri. Android işletim sistemine sahip akıllı telefon, ülkemizde de yoğun şekilde inceleniyor...

Test merkezimizde ağırladığımız akıllı telefonun, ülkemizde henüz resmi satışlarına başlanmadı (spot olarak veya online alışveriş üzerinden bulunabiliyor), bu nedenle yurt dışından getirilmiş (Birleşik Arap Emirlikleri) bir cihazı test ettik. Açıkçası bu kadar önemli bir markanın akıllı telefonlarını önde gelen tüketici elektroniği mağazalarında neden hala göremediğimizi anlamış değiliz.

Umuyoruz ki bu durum değişir, tüketiciler daha kolay şekilde tüm dünyada yoğun talep gören Xiaomi akıllı telefon modelleri ile tanışır. Xiaomi Mi 6 inceleme makalemizde cihazın özellikleri, artıları ve eksileri tüm yönleri ile ele alındı, çoğu inceleme yazısında atlanılan negatif özellikler de ortaya konuldu. Sonuçlar ilgi çekici. Yakından bakıyoruz...

Neden ilgi görüyor?

Öncelikle Mi serisi modellerin tamamında olduğu gibi güçlü donanım özellikleri ile gelen bir model durumunda. Ekran boyutu da 5.5 inç altında, bu yönüyle halen Türkiye’de sıklıkla tercih edilen akıllı telefon ekran boyutları talebini büyük ölçüde karşıladığı görülüyor. 4.7 inç-5 inç aralığı hala favori ekran boyutlarımız arasında.

Ülkemizde Asya pazarlarının aksine 5.5 inç ve üzeri ekranlı telefonlar hala revaçta değil. iPhone 7 Plus haricinde bu segmentte en yeni amiral gemisi modellerden biri olan Galaxy S8’in dikkat çektiğini belirtmek mümkün, ancak halen ekran boyutunun 5 inç seviyesine yakın olmasının önemli bir tüketici beklentisi olduğu da net. 5.15 inçlik ekranıyla Xiaomi Mi 6, bu yöndeki beklentilere iyi bir yanıt maiyetinde. Peki boyutları nasıl, elde tutuluşu konforlu mu, örneğin düşmeye meyilli bir cihaz mı?

xiaomi_mi_6_tasarim

Tasarım

168 gramlık ağırlığıyla bir nebze ağır olduğunu belirtelim. 14,5 cm uzunluk, 7 cm genişlik ölçülerinde, kalınlığı 7,5 mm. Özetle yüksek bir incelik, kompaktlıktan ziyade ortalama değerlere sahip olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Yanlarındaki plastik malzeme de bir miktar düşündürücü, orta segmente hitap eder bir görünüm söz konusu. Diğer yandan elde tutuluşu rahat, kenarlarındaki kavisleri sayesinde taşınması, cepten çıkarılması, yanıt verirken yapılan hamle ve diğer kullanım alanlarında sorun yaratmıyor.

Tek elle oyun oynaması da keyifli; 7 cm’lik genişliği sayesinde tek elle mobil uygulamaların, oyunların tek elle rahatlıkla kullanımına imkan tanıyor. Yine de bir Galaxy S8 değil, tasarım anlamında yeterince estetik görünmüyor. Biraz agresif bir yorum olabilir ama özellikle kenarları çok eski moda ve ucuz görünüyor.

Ekran

5.15 inç ekranla geliyor. Ekranı LCD yapıda. Ekran/gövde oranı yüzde 71.4. Çözünürlük değeri ise 1080 x 1920 (Full HD). Piksel yoğunluğu 428ppi ve bu günümüz standartları açısından değer gayet yeterli. Ekranın üzerinde Gorilla Glass gibi popüler bir koruma yapısı yok ama Xiaomi mobil cihaz ekranının kılcal çizilmelere dayanıklı olduğunu belirtiyor. Dolayısıyla cebinizde anahtar veya bozuk paraların ekrana sürtmesi sonucu oluşabilecek çizilmeler pek olası değil, birkaç deneme yaptık sonuçlar memnun edici, ancak şunu da atlamamak lazım; sert uçlu cisimlerin baskı sonucu zarar vermeyeceğini söylemiyoruz, yine düştüğünde de ekranı patlayabilir. Yani dikkatli kullanım şart.

IPS ekranlı akıllı telefon, bu sayede yandan ve üstten çok daha net bir şekilde görüş açısı sağlıyor. Yanınızdaki kimseye sosyal medyadaki bir videoyu izlettirmek istediğinizde, karanlık bir görüntü sunumu söz konusu değil, paylaşımcı ve rahatlıkla görülebilir bir ekran vaat ediyor size Xiaomi Mi 6... Peki yazılım, donanım, kamera gibi özellikleri beklentileri ne seviyede karşılıyor?

Yazılım ve Donanım

MIUI 8.0 arayüzü ve Android 7.1.1 Nougat işletim sistemi, cihazın yazılımsal özellikleri. Akıcı, yüksek stabiliteye sahip, düşük hatalı, hızlı bir deneyim sizinle. Akıcılık yüksek seviyede. Yeni MIUI 8.0 arayüzünde genel olarak geçişler ve ikonlar çok hoş. Akıllı telefon çipset tarafında şaşırtıyor; çünkü 2017’nin bir numarası olan Qualcomm’un Snapdragon 835’ine yer verilmiş.

Bu çipset, Galaxy S8’de de kullanılıyor ve yaklaşık 2 aydır çeşitli modellerle karşımıza çıkan performansı kesinlikle övgüye değer. Adreno 540 grafik işlemcisi, 6 GB RAM ve 64 ya da 128 GB olmak üzere iki depolama seçeneğine sahip olması, cihazın öne çıkan donanımsal özellikleri. Maalesef artırılabilir hafıza desteği (microSD girişi) bulunmuyor. Quick Charge 3.0 ile hızlı şarj özelliğine sahip olan 3350 mAh pil kapasitesi bulunan Xiaomi’nin amiral gemisi modeli günü tamamlamanızı sağlıyor.

Günümüzün en iyi donanımlı akıllı telefonlarından biri.

Kamerası fark yaratır mı?

Kamera özellikleri de iddialı. 12 MP çift ana kamerası 27mm geniş açı lens, optik görüntü sabitleme sistemi ve düşük ışıkta net fotoğraflara imkan tanıyan f/1.8 diyafram açıklığı özelliklerine sahip. Gerek düşük ışıkta gerekse gündüz yaptığımız fotoğraf çekimlerinde sonuçlar çok iyi. Bu güçlü ana kamerada çift tonlu LED flaş da mevcut. 4K video kaydı yapılabiliyor. Ön kamerası ise 8 MP fotoğraf çekimi ile Full HD video kaydına olanak tanıyor... Aşağıda kamerası ile çekilmiş bir fotoğraf bulunuyor.

Yeni akıllı telefonda 3,5 mm jack bulunmuyor. Eski kulaklıklarınızı kullanmak için ayrı bir aparat almalısınız. Stereo hoparlörlere sahip ve ses çıkışı gayet iyi. 802.11.ac WiFi, Wi-Fi Direct, DLNA, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, BDS, NFC gibi özelliklere sahip. Ayrıca parmak izi sensörü bulunuyor. Seramik siyahı, siyah, mavi ve beyaz olmak üzere 4 renk alternatifine sahip olan modelin genel olarak parlak ve premium malzeme kalitesi dikkat çekici.

Türkiye fiyatı ne?

Xiaomi Mi 6 fiyat konusunda yurt dışında 600 dolara varan etiketiyle tedirginlik yaratsa da nispeten 'daha' bütçe dostu. Türkiye'de 2 bin-2 bin 500 TL arasında bir bantta gelen nadir Snapdragon 835 işlemcili, 5 inç üzeri ekranlı modellerden biri. Bununla birlikte 2 bin TL'nin biraz altında da satışa sunulduğunu (Sahibinden.com'da örneğin) görebiliyoruz. Bu arada Mayıs ayındaki fiyatlar, Euro ve dolardaki artışa karşın henüz değişmemiş durumda, bu da güzel bir detay. 2000 TL civarına 64 GB, 2400 TL civarına 128 GB Xiaomi Mi 6 satın alınabiliyor.

Genel olarak hoş bir akıllı telefon olduğunu belirtmek gerekiyor. Güzel görünüyor, bununla birlikte çok ince olmadığının altını çizelim. Tasarımı daha modern olabilirdi; ekranın çerçeveli olması pek de iyi bir tasarım seçimi değil. Açıkçası Galaxy S8'den sonra diğer tüm tasarımlarla beklentinin yükseldiğini unutmayalım ve bu çıkarımı okurken bu yönüyle ele alalım. Kullanımda yazılım ve donanım uyumu yüksek. Kameraları gayet iyi. Sosyal medya seven kesim için ideal. Ağ özellikleri dikkat çekici derecede ‘modern’ yapıda. Teoride çok yetenekli olduğunu gördüğümüz akıllı telefonun kullanımda da sınıfı kesinlikle geçtiğiniz belirtelim.

Artılar: Donanım, kamera, ağ özellikler.

Eksiler: Tasarım daha iyi olabilirdi. xiaomi-mi-6-ozellikler

Puan: 10/8,5

Yazar: Ferhat Verdi

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.