Ayın İnternet Güvenliği Tavsiyeleri – 1

Bu makalede bazı pratik internet güvenliği tavsiyelerini sıralayacağız…

Yayınlanma:
Ayın İnternet Güvenliği Tavsiyeleri – 1

2017’nin daha önce görülmemiş bir internet kullanıcı sayısına ulaşılan, milyarlarca sosyal medya kullanıcısı ve ulaşılan inanması güç donanım satışları ile teknoloji dünyası adına çarpıcı yıllar arasında dahil olacağını belirtmek şimdiden mümkün.

Çok basit bir şekilde adından yavaş yavaş söz ettiren ve genellikle pahalı bir bilgisayar olmaksızın pek bir işe yaramayan VR ekipmanlarının satış adedi için 2017 öngörüsü 5 milyon adet. Akıllı telefonlar için 2 milyar ünitelik satış, Facebook aylık aktif kullanıcı sayısında 2 milyarın üzerine çıkılması, Instagram hesap adetlerinde 1 milyar barajının aşılması gibi daha birçok ‘milyarlık’ tahmin söz konusu. Tüm bu internete bağlı ekosistemin doğurduğu sorun ise hack’lenmek. Siber dünya etrafı sararken güvende hissetmek de her geçen gün daha fazla zorlaşıyor. Bu noktada temel kullanıcıya bazı konularda bilinçli olmak, farkındalık sahibi olmak ve elbette bir dizi teknolojik kullanım alışkanlığını edinmek gerekiyor.

Hazırlanan bu makalede bazı pratik tavsiyelerini sıralayacağız…

Ramsomware nedir?

Ramwomware büyük bir sorun olmaya devam ediyor ve 2017’de daha fazla kişi ve kuruluşu etkilemesi bekleniyor. En basit haliyle Ramsomware, bilgisayar ve akıllı telefonunuzdaki verileri şifrelemek için kullanılan bir kötü amaçlı yazılım türüdür. Hacker’lar, fidye ödemediğiniz taktirde verilerinizi yok etmekle tehdit ediyor ve genellikle madur kimseler de isteklerinizi yerine getirmek zorunda kalıyor. Peki ne yapılmalı? Ramsomware, özellikle e-postaların içine gömülü olarak geliyor ve bu gönderi tıklanıldığında da iş işten geçiyor. Emin olunmayan hiçbir e-postanın açılmaması, içeriğin tıklanmaması gerekli. Aksi halde maddi veya verisel kayıplar söz konusu olabilir.

Ek olarak verilerin düzenli olarak yedeklenmesi de iyi bir fikir. Bu durumda siber saldırganların hedefinde de olsanız kayıp yaşamayacağınız için ikinci bir şansınız olabilir. Ve güvenlik yazılımı konusu büyük önem taşıyor; İster PC, Mac ister Android cihaz hangisi olursa olsun güvenlik yazılımı kullanmayı ve güncellemeleri de yüklemekten kaçınmayın.

Modeminiz düşündüğünüzden çok daha büyük bir risk unsuru

Birçok kişi router ve modemlerinin hacker’lar için çok geniş imkanların kapısını aralayan açıklarla dolu olabileceğini düşünmüyor. Bu kesinlikle yanlış. İlk şey modem ayarları sırasında kullanılan şifre ve kullanıcı adlarının değiştirilmesi. Ayrıca yapılandırma seçeneklerinde çok basit bir güvenlik önemli söz konusu. Genellikle yerel ağın (LAN) dışında kullanım yapılmaya ihtiyaç duyulmadığından, web tabanlı arayüzün internet üzerinden erişilemeyecek şekilde yapılandırın. Ek olarak internet protokolü (IP) adreslerini sınırlayın. Temel olarak ev ya da ofisinizdeki modem temelindeki açıkların tespitini sağlayan yazılım özellikleri sayesinde hangi konularda önlem almanız gerektiğini görebilirsiniz.

Şifreleri değiştirme hareketi

Siber güvenlik alanında büyük ‘genel açıkların’ başında şifre kombinasyonlarının önemsenmemesi geliyor. Bir internet kullanıcısı doğum tarihi, soyisim veya tuttuğu takım gibi doğal olarak kendi sosyal medya hesaplarında dahi rahatlıkla ulaşılabilen bir dizi kelime ve rakamla oluşturduğu şifreleri tercih ederken, bu hacker’lar için sadece bir araştırmayı gerekli durumda bırakıyor. Çok daha vahim olan ise ‘123456’ gibi şifrelerin dahi çok yaygın olarak, çok önemli noktalar için tercih edilmesi. Günün birinde hack’lenmek istemiyorsanız şifrelerinizi özenli kurgulayın. Basit olanları daha zorlarıyla değiştirin. Haydi, hemen şimdi!

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.